Τοπικές Ειδήσεις

Ρόδος: Αναστολή πλειστηριασμού κύριας κατοικίας στο παρά πέντε!

Με προσωρινή διαταγή της Ειρηνοδίκη Ρόδου, διατάχθηκε προσωρινά μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δύο συμπολιτών μας, η οποία συζητήθηκε κατά τη δικάσιμο της 06-10-2022, η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων εκ μέρους των τραπεζών και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων των αιτούντων, χωρίς υποχρέωση καταβολής προσωρινών μηνιαίων δόσεων. Με την ίδια προσωρινή διαταγή, διατάχθηκε η αναστολή του ορισθέντος για τις 14 Ιουνίου 2023 πλειστηριασμού του ακινήτου της πλήρους και αποκλειστικής κυριότητας του πρώτου αιτούντος, το οποίο βρίσκεται στην Παστίδα και αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
Μετά από έναν γολγοθά δικαστηρίων, οι δύο Ροδίτες κατάφεραν με τη βοήθεια της πληρεξούσιας  δικηγόρου τους, Κατερίνας Βολονάκη, να αναστείλουν τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους μια εβδομάδα πριν τη διενέργειά του. Πριν δυο χρόνια είχαν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή τους στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 3869/2010 με αίτημα για προσωρινή διαταγή, η συζήτηση της οποίας είχε ματαιωθεί λόγω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων ως μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Η διαχειρίστρια εταιρεία, εκμεταλλευόμενη τη μη προστασία της κύριας κατοικίας, προχώρησε  αρχικά σε έκδοση διαταγής πληρωμής και αφού απορρίφθηκε η ανακοπή των οφειλετών από το Δικαστήριο, συνέχισε στην επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης στην κύρια κατοικία τους. Τον Απρίλιο του 2023, εκδόθηκε η απορριπτική απόφαση επί της ανακοπής κατά της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης του ακινήτου του πρώτου οφειλέτη, και η διαχειρίστρια εταιρεία ζήτησε από τους οφειλέτες προκαταβολή 20.000 ευρώ από το σύνολο της οφειλής ύψους 45.000 ευρώ για να ρυθμίσει το δάνειο και να μην προχωρήσει στον πλειστηριασμό. Οι οφειλέτες, ευρισκόμενοι σε απόγνωση, αφού η προκαταβολή ήταν υπέρογκη, απευθύνθηκαν στη δικηγόρο τους προκειμένου να τους βρει μια λύση. Υπέβαλαν αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να υπαχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους αλλά δεν μπορούσαν να οριστικοποιήσουν την αίτηση γιατί εκκρεμούσε η έκδοση δικαστικής απόφασης επί της αίτησης υπαγωγής τους στον Νόμο Κατσέλη. Έτσι, με τη διάταξη του άρθρου 781 του ΚΠολΔ ζήτησαν από το Ειρηνοδικείο Ρόδου τη χορήγηση προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης, που εκδικάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου