Τοπικές Ειδήσεις

Αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης του ΧΥΤΑ στο νησί της Ρόδου

Σε νέα εποχή για την εξυπηρέτηση του Πολίτη εισέρχεται ο Δήμος Ρόδου με την παροχή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου που περιλαμβάνει και την νέα εφαρμογή Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ρόδου.
Αυτό ανακοίνωσε χτες, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Καμπούρης σε κοινή παρουσίαση που έγινε με τον κ. Χρήστο Πανά, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου, στους χώρους του ‘Call Center’ στο Δημαρχείο.
«Ο Δήμος Ρόδου προσπάθησε εξ αρχής να προχωρήσει στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που αφενός διευκολύνουν τους πολίτες και αφετέρου αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους του Δημαρχείου και στις υπηρεσίες. Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε νέες εφαρμογές για να διευκολύνουμε τους πολίτες (εγγραφή στους β/ν σταθμούς, την απαλλαγή των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, τα ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών κ.λπ.) ενώ με την τοποθέτηση καμερών ολοκληρώθηκε και η εφαρμογή για τον ΧΥΤΑ. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης του ΧΥΤΑ ήταν πολύ πρόχειρος. Όλα γίνονταν με χαρτάκια και σημειώματα στο χέρι, χωρίς καταγραφές, χωρίς POS κ.λπ. Αυτό που παραλάβαμε ήταν μια απίστευτη κατάσταση».
Όπως ανέφερε ο κ. Πανάς, με την νέα λειτουργία του ΧΥΤΑ όλα θα τεθούν υπό πλήρη έλεγχο σε 24ωρη βάση: οι λογαριασμοί, οι πληρωμές, τα τιμολόγια, τα οχήματα, οι συναλλασσόμενοι, οι ζυγίσεις ενώ τα στοιχεία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται εξονυχιστικά.
Το σύστημα θα συνδεθεί με την οικονομική εφαρμογή – διαχείριση του Δήμου Ρόδου.
Σημαντικό είναι και το ό,τι κανείς δεν θα πληρώνει με μετρητά αλλά μόνον με κάρτα ή με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν πάλι κάποιος επιθυμεί να πληρώσει μετρητά, θα πρέπει να απευθύνεται στο ταμείο του Δήμου Ρόδου ή στην Διεύθυνση Οικονομικών.

Η ΝΕΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α.
Η Εφαρμογή διαχείρισης Χ.Υ.Τ.Α. αποτελείται από τα εξής:
-Συναλλασσόμενοι
-Ζυγίσεις
-Χρεώσεις
Αναβάθμιση και προσθήκες
-Αυτόματη καταχώρηση ζυγίσεων, χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου.
-Ενοποίηση των χρεώσεων του ΧΥΤΑ, στο πληροφοριακό σύστημα του Δήμου Ρόδου.
-Προσθήκη Κάμερας αναγνώρισης πινακίδων.
-Προσθήκη POS για πληρωμές με κάρτα.
-Αυτοματοποίηση εξυπηρέτησης των πολιτών.
Διαδικασία ζύγισης
Το επαγγελματικό ή το Ι.Χ. όχημα σταματάει επάνω στη ζυγαριά. Αυτόματα καταχωρούνται το βάρος και τα στοιχεία του οχήματος. Αφού ξεφορτώσει, επιστρέφει στην περιοχή ζύγισης, όπου παραλαμβάνει το παραστατικό χρέωσης. Έχει τη δυνατότητα εξόφλησης με κάρτα, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.teledimos.gr ή στις υπηρεσίες εσόδων του Δήμου Ρόδου.
Στοιχεία
συναλλασσόμενων
-Αναλυτική καρτέλα συναλλασσόμενων.
-Εμφάνιση σχετικών ζυγίσεων / χρεώσεων ανά καρτέλα.
-Γρήγορη αναζήτηση οικονομικών στοιχείων.
-Ζυγίσεις
-Αναλυτικά στοιχεία ζύγισης οχήματος.
-Αυτόματη εισαγωγή ζύγισης από την γεφυροπλάστιγγα στην εφαρμογή.
-Υπολογισμός ανάλογων χρεώσεων.
-Δυνατότητα έκδοσης Τιμολογίου ή Απόδειξης.
Χρεώσεις
-Αυτόματη δημιουργία Χρηματικών Καταλόγων.
-Παρακολούθηση ανείσπρακτων χρεώσεων.
-Έκδοση ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες.
-Εισαγωγή οικονομικών στοιχείων στη κεντρική βάση της -Οικονομικής Διαχείρισης.
-Να σημειωθεί ότι παράλληλα ολοκληρώνονται τα σχέδια για την ηλεκτρονική καταγραφή του Κοιμητηρίου Ρόδου και η σχετική εφαρμογή θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα ενώ ήδη λειτουργεί το Call Center (στο υπόγειο του Δημαρχείου Μεγάρου) που δέχεται τα μηνύματα των πολιτών αλλά και ο αριθμός 15588 για τους δημότες της Ρόδου.

Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η Διεύθυνση Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Ρόδου διοργανώνει Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας.
Οι νικητές θα λάβουν σαν βραβεία, προϊόντα τεχνολογίας.
Πώς βλέπουν οι αυριανοί πολίτες την πόλη και το νησί που μένουν;
Ποιο μέρος είναι το αγαπημένο τους;
Επισκέπτονται συχνά κάποιο σημείο της πόλης;
Μία πλατεία, ένα κτήριο της γειτονιάς, ένα μικρό πάρκο, μπορούν να είναι οι εικόνες που θα αιχμαλωτίσει ο φωτογραφικός φακός και θα αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο τα δικά τους συναισθήματα όταν το επισκέπτονται αλλά και θα το αναδείξουν κοινοποιώντας την εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αποκτήσουν ξανά τα παιδιά την επαφή με την πόλη, που λόγω της παρατεταμένης καραντίνας από την πανδημία έχουν στερηθεί. Να βγουν από το σπίτι και να περιηγηθούν στην πόλη και στα ιστορικά μνημεία είτε μόνοι τους είτε με την παρέα τους. Να (ξανα)γνωρίσουν τα φυσικά τοπία του νησιού και να αντιληφθούν τις ομορφιές του τόπου μας.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό φωτογραφίας έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες:
✔ που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού και
✔ φοιτούν στα γυμνάσια και τα λύκεια που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρόδο
Όσοι μαθητές δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να συμμετάσχουν με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.
Οι συμμετέχοντες που δηλώνουν ψευδή στοιχεία θα αποκλείονται.
Οι φωτογραφίες δεν θα πρέπει να περιέχουν πρόσωπα. Οι φωτογραφίες που περιέχουν πρόσωπα θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

Διάρκεια
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την 28η Μαΐου 2021 έως και την 25η Ιουνίου 2021 και ώρα 12:00μ.μ.
Τρόπος συμμετοχής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν στον παρόντα διαγωνισμό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
✔Ανεβάζουν στον λογαριασμό τους στο Instagram μία ή περισσότερες φωτογραφίες από τα αγαπημένα τους μέρη της Ρόδου.
✔Κάνουν follow τον επίσημο λογαριασμό του Δήμου Ρόδου dimosrodouofficial
✔Κάνουν hashtag #kids4Rhodes
✔Συμπληρώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, σχολείο φοίτησης, τηλέφωνο επικοινωνίας και email) και αναρτούν τις φωτογραφίες τους στην φόρμα εδώ.
Πληροφορίες: https://www.rhodes.gr/mathitikos-diagonismos-fotografias/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου