Συνεντεύξεις

Ν. Κουκούλης: «Πρέπει να μπει τάξη στη Μεσαιωνική Πόλη»

«Το εμπόριο του νησιού μας έχει μέλλον. Μπορεί τώρα να υπάρχουν προβλήματα. Μόλις ξεπεράσουμε όμως τις δυσκολίες η αγορά του νησιού θα αποκτήσει την αίγλη που είχε παλαιότερα. Αυτό δεν θα γίνει τώρα όμως. Έχουμε ακόμη να περάσουμε δύσκολες καταστάσεις».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης.
«Ο κάθε καταστηματάρχης προσπαθεί να κρατηθεί για να περάσουν οι δύσκολες ημέρες. Ως σε ένα βαθμό θα κρατηθούν σε λειτουργία οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Μεσαιωνική Πόλη και στο κέντρο της πόλεως. Φοβάμαι πάρα πολύ για το μέλλον των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις συνοικίες», δηλώνει ο κ. Νίκος Κουκούλης και προσθέτει πως θα δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας.

Από το νέο δήμαρχο και το νέο περιφερειάρχη κ.κ. Φώτη Χατζηδιάκο και Γιώργο Χατζημάρκο οι έμποροι ζητούν την εφαρμογή των νόμων, που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς.

«Θέλουμε να προστατευθεί το εμπόριο, που αυτή τη στιγμή βάλλεται εξαιτίας των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή», δηλώνει ο κ. Νίκος Κουκούλης. Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Κουκούλης δηλώνει, πως η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου δεν συμφωνεί με την εφαρμογή του μέτρου.

Η συνέντευξη του κ. Νίκου Κουκούλη, αναλυτικά:
• Πώς διαμορφώνεται τώρα η κίνηση στην αγορά του νησιού μας;
Εδώ και λίγες ημέρες βλέπουμε πως η κίνηση παρουσιάζει αύξηση στην αγορά. Αυτό οφείλεται στις αφίξεις των τουριστών, που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια στο νησί μας. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν αυξάνονταν οι κατάπλοι των κρουζιεροπλοίων. Δουλεύουμε με τους πελάτες της εταιρείας Louis, που οι περισσότεροι έρχονται από το Ισραήλ.
• Εκτιμάτε πως η κίνηση στην αγορά της Ρόδου θα βελτιωθεί αν αυξηθούν οι κατάπλοι των κρουζιεροπλοίων;
Σας θυμίζω πως το έτος 2011 οι κάταπλοι των κρουαζιεροπλοίων στη Ρόδο ήταν 811. Τώρα κυμαίνονται από 260 έως 3ΟΟ. Ο αριθμός των τουριστών της «μιας ημέρας» που έρχονται στο νησί με τα κρουαζιερόπλοια έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό επηρεάζει τη Μεσαιωνική Πόλη και τη Λίνδο.
• Γιατί φθάσαμε έως εδώ;
Έχουμε ποσοστό ευθύνης όλοι μας. Θα εκτεθούμε πολύ αν αναλύσουμε τους λόγους. Αφήστε το καλύτερα γιατί πονάει.
• Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών του νησιού; Ποιους επισκέπτες χρειάζεται η Ρόδος;
Δεν μπορώ να μιλήσω για το θέμα αυτό. Θα θίξουμε διάφορες καταστάσεις. Σας αναφέρω πως τώρα φιλοξενούμε τουρίστες από τη Ρωσία και το Ισραήλ.

• Μήπως θα πρέπει οι προσπάθειες των αρμοδίων φορέων να εστιαστούν στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου;

Συμφωνώ. Δεν θέλω να πω όμως κάτι παραπάνω γιατί θα εκτεθούμε.
• Πώς είναι η κατάσταση στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται τόσο από το θαλάσσιο τουρισμό;
Υπάρχει κίνηση. Δεν σημαίνει πως είναι και στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Δύσκολες ώρες περνούν οι καταστηματάρχες που είναι στις συνοικίες. Φοβάμαι πως μόλις έρθουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα από την Εφορία τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα έχουμε ανακατατάξεις και δυσάρεστες καταστάσεις.
• Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την αγορά της Ρόδου;

Ο κάθε καταστηματάρχης προσπαθεί να κρατηθεί για να περάσουν οι δύσκολες ημέρες. Ως ένα βαθμό θα κρατηθούν σε λειτουργία οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Μεσαιωνική Πόλη και στο κέντρο της πόλεως. Φοβάμαι πάρα πολύ για το μέλλον των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις συνοικίες.
• Θα κλείσουν δηλαδή αρκετές από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις συνοικίες;
Σίγουρα θα γίνει αυτό. Μπορεί το φαινόμενο των λουκέτων να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης.

• Ποιοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν;
Δεν μπορώ να μαντέψω τι θα συμβεί στην αγορά. Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πώς λειτουργεί η αγορά ποιοι είναι οι δυνατοί επιχειρηματίες και ποιοι είναι στην «κόψη του ξυραφιού».
• Υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την κάλυψη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ;
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τον ΟΑΕΕ. Το παράρτημα που λειτουργεί στη Ρόδο απλά διεκπεραιώνει τα θέματα και υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο. Για όλα τα προβλήματα πρέπει να απευθυνόμαστε στην κεντρική υπηρεσία.

• Θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές;
Στη Ρόδο εφαρμόζεται η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη και νέου δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για την λειτουργία των τουριστικών καταστημάτων. Στα πλαίσια αυτής τα τουριστικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές και καθημερινά μέχρι τα μεσάνυχτα. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Είναι πασιφανές ότι θέλουν να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα, τις αλυσίδες και τα Σούπερ Μάρκετ. Τώρα που είναι καλοκαίρι δεν έχουμε πελάτες, το χειμώνα τι θα συμβεί; Θα διεξάγουν ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστώνουν αν οι εργαζόμενοι αμείβονται, όπως ο νόμος ορίζει για την απασχόλησή τους τις Κυριακές;

• Ο θεσμός των εποχιακών εκπτώσεων βοήθησε τις επιχειρήσεις;
Δεν νομίζω πως έδωσε πνοή στα καταστήματα. Και οι καταστηματάρχες εκτιμώ πως δεν έχουν δώσει μεγάλη σημασία σε αυτά τα εκπτωτικά δεκαήμερα. Μπορώ να πω ότι περισσότερο τονώνονται οι αλυσίδες παρά τα ροδίτικα καταστήματα.

• Έχουν δοθεί λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στη Μεσαιωνική Πόλη ή εξαιτίας της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας η κατάσταση είναι χειρότερη;
Κοιτάξτε, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι.
Με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας υπάρχει ένα πρόβλημα παραπάνω.

• Τι ζητάτε από τη δημοτική αρχή;
Ζητάμε να μπει τάξη στη Μεσαιωνική Πόλη. Τα προβλήματα τα γνωρίζουν όλοι. Και ο νέος δήμαρχος και ο καινούργιος περιφερειάρχης που προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κανονισμοί για τη λειτουργία της αγοράς. Θέλουμε να προστατευθεί το εμπόριο που αυτή τη στιγμή βάλλεται εξαιτίας των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή . Σας θυμίζω πως δεν έχει αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του παρεμπορίου.

• Πώς θα προβλέπεται το μέλλον του εμπορίου στο νησί μας;
Το εμπόριο του νησιού μας έχει μέλλον. Μπορεί τώρα να υπάρχουν προβλήματα. Μόλις ξεπεράσουμε τις δυσκολίες η αγορά του νησιού θα αποκτήσει την αίγλη που είχε παλαιότερα. Αυτό δεν θα γίνει τώρα όμως. Έχουμε ακόμη να περάσουμε δύσκολες καταστάσεις.
• Σας ανησυχεί που δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ακόμη η νέα μαρίνα;
Και ποιον δεν ανησυχεί το θέμα αυτό; Το ζήτημα απασχολεί όλους τους Ροδίτες και όχι μόνο τους εμπόρους. Από το 1960 περιμένουμε να λειτουργήσει η νέα μαρίνα. Φυσικό είναι να υπάρχει δυσαρέσκεια.
• Θα λειτουργήσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις τη Δευτέρα;
Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά. Δεν θεωρείται αργία η εορτή του Αγίου Πνεύματος για το εμπόριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου