Τοπικές Ειδήσεις

Aπολογισμός πεπραγμένων Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου

Τον Απολογισμό πεπραγμένων δημοσιοποίησε χτες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών κ. Αθηνόδωρος Χ. Κωνσταντίνου. Η προγραμματισμένη παρουσίαση δια ζώσης, αναβλήθηκε για λόγους απολύμανσης της αίθουσας της ΠΕΔ, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου -ενώ και οι άλλες αίθουσες του δημαρχιακού μεγάρου (εθιμοτυπίας και δημοτικού συμβουλίου) δεν ήταν διαθέσιμες.
Στην εισήγησή του, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρει τα εξής:
Ένας χρόνος θητείας και ένα χρόνος σκληρής δουλειάς. Ομολογώ πως οι συγκυρίες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Περάσαμε πολλά σε ένα περιβάλλον δύσκολο οικονομικά και υγειονομικά, που ανεπηρέαστους δεν άφησε κανέναν. Η πανδημία που περνάμε αποδυνάμωσε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
• Με τις ευπαθείς ομάδες να είναι σε υποχρεωτική άδεια
• Τηλεργασία
• Άδειες Ειδικού Σκοπού για τους γονείς που είχαν μαθητές μέχρι το Γυμνάσιο
Επίσης, η αποχή των μηχανικών, λόγω της κατάθεσης προς ψήφιση του Νέου Νόμου για τα δημόσια έργα, ανέστειλε από 23/11/2020 έως και 12/03/2021 όλες τις προγραμματισμένες δημοπρασίες των έργων.
Περάσαμε τη θεομηνία τον Νοέμβριο του 2019 που το νησί μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ζημιές τεράστιες και ένα κόστος τεράστιο οικονομικό που καλύφθηκε από Ιδίους Πόρους του Δήμου μας.
Η αναφορά μου γίνεται γιατί δεν ψάχνω καμία δικαιολογία, με υπομονή επιμονή και σκληρή δουλειά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια δεσπόζει και είναι ο LEADER σε όλο το Νότιο Αιγαίο και αυτό φαίνεται από τις απορροφήσεις των χρηματοδοτούμενων έργων 2014-2020 και όχι μόνο.
Η Τεχνική Υπηρεσία αποτελείται από άξιους μηχανικούς με αξίες. Καλύψαμε μεγάλο μέρος των αιτημάτων στο τομέα του αθλητισμού.
Για πρώτη φορά ο Δήμος μας επενδύει στις αθλητικές υποδομές και συμβασιοποιεί έργο 1.000.000 €.
Τα σχολεία, οι Παιδικοί Σταθμοί είναι στην πρώτη γραμμή με έργα εκατομμυρίων ευρώ που είναι έτοιμα να συμβασιοποιηθούν και άλλα που εκπονούνται ήδη νέες μελέτες.
Επίσης: Ασφαλτοστρώσεις εκατομμυρίων ευρώ που εκτελούνται σ΄ όλο το νησί μας, Επεκτάσεις Ηλεκτροφωτισμού, Αποκαταστάσεις Ζημιών από τις Θεομηνίες, Συντηρήσεις Δημοτικών Κτηρίων.
• Τα συμβασιοποιήμενα έργα και τα υπό προς συμβασιοποίηση έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 24.123.887€.
• Οι μελέτες έργων συνολικού προϋπολογισμού 7.630.000€ του Τεχνικού Προγράμματος που έχουν ολοκληρωθεί από την Δ/νση Τεχνικών Έργων και Υποδομών και αναμένεται η έγκρισή τους από την Οικονομική Επιτροπή
• Η σύνταξη μελετών για υποβολή σε προγράμματα χρηματοδοτικά ολοκληρώνονται και απαιτούνται εγκρίσεις από υπηρεσίες όπως Δασαρχείο –ΣΑΑ και άλλα προϋπολογισμού 9.690.624€.
• Οι κυκλοφοριακές μελέτες που απαιτούν λήψη κανονιστικών αποφάσεων για όλο το νησί της Ρόδου
Πίσω από τους αριθμούς όμως υπάρχουν « Άνθρωποι…»
Είναι το προσωπικό μας! Είναι το Επιστημονικό-Διοικητικό και Εργατοτεχνικό προσωπικό που καθημερινά κάνουν κατάθεση ψυχής. Χωρίς να κάνω καμία ονομαστική αναφορά γιατί δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και είμαι περήφανος που συνεργάστηκα μαζί τους.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη Δ/νση Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου μας για την άψογη συνεργασία μας και ειδικότερα θα σταθώ ονομαστικά στην κα Άννα Παρασκευοπούλου που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί και της εύχομαι τα καλύτερα!

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Στα συμβασιοποιημένα έργα και στα έργα προς συμβασιοποίηση, περιλαμβάνονται (σε διάφορες δημοτικές ενότητες της νήσου Ρόδου): Κατασκευές νέων γηπέδων και βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, επεκτάσεις και επισκευές δημοτικών φωτισμών, αποκατάσταση 5όροφης πτέρυγας παλαιού νοσοκομείου Ρόδου για μεταστέγαση υπηρεσιών του Δ.Ρόδου, συντηρήσεις δημοτικών κτηρίων, οδικά έργα (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις κ.λπ.), διανοίξεις και ολοκληρώσεις οδών στα νέα σχέδια πόλης, συντηρήσεις σχολικών κτηρίων, παρεμβάσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, παρεμβάσεις στην Κοιλάδα Πεταλούδων, βελτίωση αγροτικών δρόμων, παρεμβάσεις σε οδούς και πεζοδρόμια, αναπλάσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Αθροιστικά, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προαναφερθέντα έργα ανέρχεται στα 24.123.887,00 ευρώ.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ
Στο κεφάλαιο Μελέτες Έργων Τεχνικού Προγράμματος 2021 που έχουν ολοκληρωθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων & Υποδομών και οδεύουν προς έγκριση (από Ίδιους Πόρους και “ΣΑΤΑ”) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μελέτες για σημαντικά έργα όπως:
Αποπεράτωση δημοτικού κολυμβητηρίου Ιαλυσού, αποκατάσταση – ανάπλαση δρόμου και ελαφοκομείου στο πάρκο Ροδινιού, επισκευές σχολικών κτηρίων σε όλο το νησί, επεκτάσεις, επισκευές και εγκατάσταση νέων ιστών για δημοτικό φωτισμό, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Αθροιστικά, οι μελέτες ανέρχονται συνολικά στα 7.630.000,00 ευρώ.
-Στον ίδιο απολογισμό περιλαμβάνονται: α. μελέτες κανονιστικών αποφάσεων και β. μελέτες προμήθειας για μια σειρά από οδικά έργα, διαβάσεις, χωροθέτηση θέσεων στάσης/στάθμευσης, σήμανση και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χωροθέτηση θέσεων ΑΜΕΑ γενικής Χρήσεως και μονοδρομήσεις καθώς και προμήθεια και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, προμήθεια και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων για τις ανάγκες του Δήμου Ρόδου καθώς και διαγραμμίσεις οδών.
-Τέλος, στο κεφάλαιο Σύνταξη Μελετών Έργων από την Δ/νση Τεχνικών Έργων & Υποδομών για Υποβολή σε Προγράμματα Χρηματοδότησης (και από άλλους φορείς όπως η ΠΝΑι και το πρόγραμμα ‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’) περιλαμβάνονται:
Χώρος στάθμευσης & πρόσβαση στην παραλία περιοχής Ζέφυρος, Δήμου Ρόδου, Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στις Δημοτικές Ενότητες Αφάντου και Καλλιθέας, -Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, Ανέγερση Ολοήμερου 3/θ Νηπιαγωγείου Παστίδας, Aνέγερση Ολοήμερου 2/θ Νηπιαγωγείου Γενναδίου, Aνάπλαση πλατείας Ταξιάρχη – Διαμόρφωση υπαίθριας οργανωμένης αγοράς Ρόδου με συνολικό προϋπολογισμό: 9.690.624,00 €.
Οι προτάσεις δεν έχουν υποβληθεί όλες ενώ έχει εγκριθεί μόνον μία (Χώρος στάθμευσης & πρόσβαση στην παραλία περιοχής Ζέφυρος, Δήμου Ρόδου – 227.000,00 – Ε.Π. «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014-2020»).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου