Τοπικές Ειδήσεις

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Το 40% σχεδόν, καλύπτουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, με συνέπεια να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» η κυρία Χρυσούλα Γιακαλή (μέλος της ομάδας, αφού δεν έχει ακόμη οριστεί διοικούσα επιτροπή κ.λπ.) οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί είναι χιλιάδες:
«Είμαστε μια ομάδα την οποία ονομάσαμε Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ρόδου, όπου μπορούν να είναι μέλη όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (είτε είναι τριμηνίτες, είτε ωρομίσθιοι, είτε αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων και των δύο βαθμίδων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι χιλιάδες αναπληρωτές που έχουμε προσληφθεί σε όλη την χώρα αλλά και όσοι περιμένουν την πρόσληψή τους, για μια ακόμα χρονιά καλύπτουμε πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης και κρατάμε όρθια τα σχολεία όλης της χώρας, αφήνοντας πίσω τα σπίτια, τις οικογένειες και τους φίλους μας, με οικονομικό και προσωπικό κόστος, με δυσκολίες ακόμα και στην καθημερινή μας διαβίωση.
Οι μόνιμοι διορισμοί, που έγιναν υπό την πίεση των τεράστιων ελλείψεων της εκπαίδευσης αλλά και του συνεχούς αγώνα των σωματείων, δεν έλυσαν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα των ελλείψεων και της ευέλικτης εργασίας, αφού η χρονιά ξεκίνησε και στη Ρόδο πάλι με χιλιάδες συμβασιούχους και με χιλιάδες κενά να παραμένουν ακάλυπτα μέχρι και σήμερα.
Οι προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές μας που χρήζουν ιδιαίτερης εκπαίδευσης.
Είναι πλέον κανόνας οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής να καλύπτουν τα τεράστια κενά στα σχολεία και στα τμήματα ένταξης / παράλληλη στήριξη να μην λειτουργούν.
Οι ανάγκες των σχολείων, των μαθητών μας και οι δικές μας δεν καθορίζονται από αυτά που η εκάστοτε κυβέρνηση παρουσιάζει ως ρεαλιστικά και εφικτά, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι επιλογές της για να μειώσει το ‘κόστος’ για την εκπαίδευση, να δημιουργήσει ένα σχολείο-επιχείρηση, με ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και υποβαθμισμένη μόρφωση.
Οι ανάγκες μας καθορίζονται από τις αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής, από την ανάπτυξη της επιστήμης, που μπορεί να παρέχει στα παιδιά ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, σχολεία με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά για όλους.
Το πρόβλημα είναι διπλό: τόσο για τους μαθητές που δεν έχουν σταθερό εκπαιδευτικό (κάτι που είναι πολύ σημαντικό και δη στην ειδική αγωγή) όσο και για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, αφού κάθε χρόνο αναγκάζονται με δικό τους οικονομικό κόστος να ταξιδέψουν, να νοικιάσουν σπίτι, να πληρώσουν δηλαδή όλα τα έξοδα σε μια μετακίνηση».
Το… καθεστώς του αναπληρωτή πάντως, μπορεί να φτάσει και τα δέκα χρόνια (!) αφού δεν είναι πλέον τα πράγματα όπως σε άλλες εποχές που ήταν μόνον για δύο χρόνια:
«Πλέον καλύπτουμε πάγιες ανάγκες στα σχολεία. Δυστυχώς, η δική μας κατάσταση, έχει σχεδόν παγιωθεί κι επιμένουν να μην θέλουν να μας μονιμοποιήσουν. Επιπλέον, έχουμε μια σειρά από αιτήματα, τα οποία ζητούμε τουλάχιστον να ικανοποιηθούν», ανέφερε η κυρία Γιακαλή.
Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ρόδου, είναι εκπαιδευτικοί και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τα αιτήματά τους ασκώντας πίεση στους συλλόγους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δεν στηρίζουν ενεργά τις δράσεις των αναπληρωτών συναδέλφων τους.
«Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προχωρήσαμε σε αυτή την πρωτοβουλία με στόχο να διασπάσουμε τους Συλλόγους. Θέλουμε να παλέψουμε μαζί, να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να αρχίσουν να λαμβάνονται αποφάσεις και για εμάς, τους αναπληρωτές».
Η απάντηση πάντως του υπουργείου Παιδείας, είναι η μόνιμη επωδός: δεν υπάρχουν χρήματα για μόνιμους αφού είναι μεγάλο το κόστος…
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
· Παλεύουμε αδιαπραγμάτευτα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων!
· Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων- πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ασθενείας, αναγνώριση της προϋπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, εξασφάλιση πλήρους άδειας ανατροφής, εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους το έχουν ανάγκη.
· Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών: δωρεάν μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν σίτιση όλων στις φοιτητικές λέσχες ή τις λέσχες αξιωματικών.
· Σταθερή καταβολή του μισθού κάθε μήνα, άμεση μισθολογική αναγνώριση και καταβολή από την αρχή της σχολικής χρονιάς του μεταπτυχιακού τίτλου και των μισθολογικών κλιμακίων.
Συνάδελφοι, η ανακοίνωση αυτή είναι κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης προς όλους τους αναπληρωτές της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου