Τοπικές Ειδήσεις

Φώτης Μάγγος: “Η απομόνωση των νησιών λειτούργησε προστατευτικά, όμως αν έσπαγε το φυσικό τείχος προστασίας …”

Αρθρο του Δημάρχου Λειψών
Η κατάσταση στα μικρά νησιά είναι διαφορετική σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, και ως προς την εφαρμογή των μέτρων αλλά κυρίως ως προς τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει αναπόφευκτα  η πανδημία στις τοπικές τους οικονομίες.
Οι κάτοικοι των Λειψών απ΄ την αρχή επέδειξαν απόλυτη πειθαρχία στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και οι τακτικοί έλεγχοι των οργάνων της τάξης εξασφάλισαν την τήρηση απ’ όλους χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα.
Ο δήμος Λειψών προέβη άμεσα σε δράσεις ενημέρωσης των δημοτών, δημιούργησε γραμμή βοήθειας σε όσους το είχαν ανάγκη, ζήτησε επιπλέον  εξειδικευμένα μέτρα όσο αφορά τους ταξιδιώτες, έθεσε σε ετοιμότητα τον τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και βρισκόταν σε στενή επαφή και συνεργασία με την τοπική μονάδα υγείας και τους φορείς διοίκησης της, έχοντας καταστρώσει από κοινού σχέδιο αντιμετώπισης στο  ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιου  κρούσματος.
Η γεωγραφική απομόνωση των νησιών εδώ λειτούργησε προστατευτικά, όμως στην πιθανότητα να έσπαγε αυτό το φυσικό τείχος προστασίας θα αντιμετωπίζαμε σοβαρότατο πρόβλημα με δεδομένο ότι τόσο σοβαρά περιστατικά με πανδημικά χαρακτηριστικά απαιτούν ειδικές συνθήκες μεταφοράς οι οποίες εδώ είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Συνεχίζουμε  την προσπάθεια αφενός για να μην υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των πολύ σωστών και έγκαιρων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και που όλα δείχνουν ότι η Χώρα μας έχει ξεπεράσει  τον κίνδυνο της αδυναμίας ελέγχου της πανδημίας , κάτι που δεν  συνέβη σε πολλές άλλες Χώρες με πολύ οργανωμένα συστήματα υγείας και αφετέρου να ενισχύσουμε ηθικά αλλά και έμπρακτα τους δοκιμασμένους πολίτες έτσι ώστε να νικήσουν το φόβο και να επιστρατεύσουν τις δυνάμεις τους και να αντέξουν, ειδικά τώρα που φαίνονται καθαρά τα πρώτα αποτελέσματα τον κόπων μας. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) απ την οποία έχουμε ζητήσει επισιτιστική βοήθεια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικονομική ενίσχυση όλων ανεξαιρέτως των  τουριστικών μονάδων του νησιού που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικογενειακές.
Η ζημιά που παθαίνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανεπανόρθωτη με δεδομένο ότι η τουριστική οικονομική δραστηριότητα είναι εποχική και η αρχή της  συμπίπτει με την έξαρση του φαινομένου παγκοσμίως. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα έχουν χαθεί 3 μήνες για τις οικογένειες  αυτές για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων. Αν συνυπολογίσουμε σ αυτά και το γεγονός ότι και οι χώρες που μας τροφοδοτούν με τουρισμό θα αντιμετωπίσουν και αυτές οικονομική ύφεση και κατά συνέπεια θα πληγούν τα  τα συνολικά έσοδα της χώρας μας που προέρχονται από τον τουρισμό  για φέτος , καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αναγκαίο είναι να αποζημιωθούν απ την πολιτεία για να μπορέσουν στην κυριολεξία να επιβιώσουν.
Αναμφίβολα υπάρχει κρίση στην παγκόσμια οικονομία της οποίας το τελικό μέγεθος δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Η Ελλάδα μόλις άρχισε να παίρνει τις πρώτες ανάσες απ την ύφεση των προηγούμενων ετών και τώρα  πρέπει ξανά να μπει στην εντατική.
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ευθύνεται το πολιτικό σύστημα της χώρας γι αυτό που συνέβη. Γι αυτό πρέπει να συμβάλλουν  όλοι ώστε να έρθει γρήγορα η ανάκαμψη.
Όμως , όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις, κάποιοι πλήττονται περισσότερο. Αυτούς έχει συνταγματικό καθήκον η πολιτεία να τους προστατεύσει. Κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου