Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή στήριξης Στέφανου Μάνου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου!

Με ανοιχτή του επιστολή, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα protagon ο Στέφανος Μάνος, υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής και της ζητά να συνεχίσει, είτε αρέσει στην κυβέρνηση, είτε όχι.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κυρία Πρόεδρε,

Εμφανίζεστε έτοιμη να ταράξετε τα λιμνάζοντα νερά του Κοινοβουλίου. Πολύ καλά κάνετε διότι η Βουλή, στην πράξη, δεν είναι όπως τη φαντάζεται το Σύνταγμα. Το αποτέλεσμα είναι το περιορισμένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Το ενδιαφέρον των βουλευτών, κατά κανόνα, περιορίζεται στη χρήση του θεσμού ως εργαλείου προώθησης της ατομικής τους προβολής.

Πάντως όχι για τη σοβαρή μελέτη και επεξεργασία νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η πρακτική της απελθούσης κυβέρνησης να νομοθετεί με διαδικασίες εξπρές, στερούσε από τους βουλευτές χρόνο προετοιμασίας και μελέτης και ενέτεινε την απαξίωση του θεσμού.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 84 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι: «Το δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Βουλή και στην Κυβέρνηση». Αλλά, η Βουλή δεν ασκεί το δικαίωμά της. Μόνον η Κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι το όνομά σας θα εγγραφεί στην ιστορία του Κοινοβουλίου αν επιτύχετε να δώσετε ζωή στο δικαίωμα της Βουλής να προτείνει νόμους, είτε αυτοί αρέσουν στην κυβέρνηση, είτε όχι.

Η άσκηση του δικαιώματος από τη Βουλή θα είναι αέρας στα πανιά των βουλευτών που θα πάψουν να είναι απλοί διεκπεραιωτές των επιθυμιών της κυβέρνησης. Με την πάροδο του χρόνου η ενδυνάμωση των βουλευτών θα προσελκύσει καλύτερους βουλευτές και θα ανυψώσει το κύρος του Κοινοβουλίου. Η σύμπηξη συμμαχιών με στόχο την ψήφιση νόμων που προτείνουν οι βουλευτές, θα οδηγήσει σε εξημέρωση των πολιτικών ηθών και σε αλληλοσεβασμό των βουλευτών.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου