Ρεπορτάζ

Δυο ναυάγια στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Δευτέρα

Δύο υποθέσεις ναυαγίων δουλεμπορικών σκαφών με κατηγορούμενους 5 Σύρους θα απασχολήσουν την προσεχή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου.

Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι οι Nizar Rachad του Hasan, υπήκοος Συρίας 33 ετών και Bouzan Gnid του HaIid, υπήκοος Συρίας 33 ετών 25 ετών, προσωρινά κρατούμενοι.

Κατηγορούνται ότι στις 3-05-2013 και περί ώρα 06.30 στη θαλάσσια περιοχή της Ν. Αγαθονησίου, ενώ επέβαιναν σε σκάφος πνευστό, πλαστικό, χρώματος γκρι, άνευ ονόματος και σημαίας, χωρίς άλλα προσδιοριστικά στοιχεία, μήκους έξι περίπου μέτρων, με εξωλέμβιο κινητήρα, το οποίο μετέφερε 17 λαθρομετανάστες συριακής, κατά δήλωση τους, υπηκοότητας και ενώ έπλεε νοτιοανατολικά του νησιού, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού το έσκισαν με αιχμηρό αντικείμενο στο οπίσθιο μέρος του και βύθισαν τον εξωλέμβιο κινητήρα στη θάλασσα.

Από την ανωτέρω πράξη τους μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες λαθρομετανάστες, το δε προαναφερόμενο σκάφος δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, αφού στερείτο του βασικού ναυτιλιακού εξοπλισμού και επαρκών σωστικών μέσων.

Εξαιτίας της ανωτέρω πράξης τους οι λαθρομετανάστες, τέσσερις εκ των οποίων ήταν ανήλικοι και μόνο τρεις φορούσαν ατομικό σωσίβιο, έπεσαν στη θάλασσα και διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμεναρχείου Πάτμου.

Στη δεύτερη υπόθση κατηγορούμενοι είναι οι Ali Adbalwahd του Salahaldin, υπήκοος Συρίας, 32 ετών, Garo Arsalan του Kino, υπήκοος Συρίας 19 ετών και Michad Arsalan του Kino, υπήκοος Συρίας 27 ετών, προσωρινά κρατούμενοι.

Στις 8-05-2013 και περί ώρα 02.35′, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, ενώ επέβαιναν σε σκάφος πνευστό πλαστικό, χρώματος μαύρου, άνευ ονόματος και σημαίας, χωρίς άλλα προσδιοριστικά στοιχεία, με εξωλέμβιο κινητήρα το οποίο οδηγούσε ο τρίτος κατηγορούμενος, εντός του οποίου επέβαιναν 17 λαθρομετανάστες συριακής κατά δήλωση τους υπηκοότητας ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού, ο μεν πρώτος-και δεύτερος εκ των κατηγορουμένων έσκισαν το σκάφος με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ ο τρίτος εξ αυτών βύθισε τον εξωλέμβιο κινητήρα στη θάλασσα.

Από την ανωτέρω πράξη τους μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες λαθρομετανάστες, το δε προαναφερόμενο σκάφος δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, αφού στερείτο του βασικού ναυτιλιακού εξοπλισμού και επαρκών σωστικών μέσων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου