Τοπικές Ειδήσεις

Νίκος Χαρδαλιάς: «Το Νότιο Αιγαίο χαράσσει το δρόμο και στην πολιτική προστασία»

«Το Νότιο Αιγαίο χαράσσει το δρόμο και στην πολιτική προστασία», αυτό δήλωσε κατά την επ΄πισκεψη κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Ρόδο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Νωρίς το πρωί, ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου με τον Αντιπεριφερφειάρχη, Χρήστο Ευστρατίου, τον Αντιδήμαρχο Νεκτάριο Φλοσκάκη, τον βουλευτή Δωδεκάνησου Βασίλη Υψηλάντη, τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας και δη τον Α’ Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου Μιχάλη Καληωράκη, τον Διοικητή της ΠΥΡ, Ιωάννη Τσιτσικά. Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας συνόδευε ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος αμέσως μετά την ανάδειξή του από το ΚΥΣΕΑ συνοδεύει τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά παραχώρησαν συνέντευξη τύπου αναφερόμενοι στο νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή και στο πώς αυτός εξειδικεύει στις νησιωτικές περιοχές.

«Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στη ρόδο το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, ο οποίος έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι έτσι έγινε ευκολότερος ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας από την αρχή και να στηθεί πάνω σε γερές βάσεις. Θα το χαρακτήριζα ως ένα τιτάνιο έργο. Υπήρξε διάγνωση όλων εκείνων των σημείων τα οποία θα έπρεπε να θεραπευτούν, ώστε στη συνέχεα να χτισθεί το σχέδιο αυτό που θα εξασφαλίσει στη χώρο τη θωράκισή της σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Έφθασε στη Βουλή και ψηφίστηκε προχθές το νέο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία. Η περιοχή μας, το Νότιο Αιγαίο, αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας λόγω της ιδιαιτερότητα της ασυνέχειας, της πολυνησίας…

Χάρηκα ιδιαίτερα καθώς στη συνάντηση που προηγήθηκε στο γραφείο μου ο κ. Γενικός δήλωσε ότι το σχέδιο ρυθμίζει με εξαιρετικό τρόπο τα ζητήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όμως το σχέδιο αυτό καθαυτό δεν μπορεί να μεταφερθεί στη νησιωτική Ελλάδα. Βεβαίως από εδώ και πέρα, θα εξειδικευτούν τα ζητήματα της νησιωτικής χώρας και θα υπάρχουν οι απαραίτητες νομοθετικής ρυθμίσεις που θα καλύψουν τις δικές μας ανάγκες», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», ο είναι πλήρως λειτουργικός, σε αντίθεση με το παρελθόν που δεν λειτουργούσε καν ότι οι δοκιμαστική λειτουργία του έγινε στην Σύρο!

«Μέσα από τα βιώματά μας και μέσα από μία δύσκολη κατάσταση που ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο, να περάσουμε μέσα στο Νομοσχέδιο μία νέα αντίληψη στην λειτουργία της πολιτικής προστασίας.

Δουλεύουμε στενά μαζί να αφήσουμε πίσω όσα μας τραυμάτισαν ως χώρα, να φτιάξουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται με ολιστικό τρόπο να αντιμετωπίσει όλες τις παραμέτρους του και μεταξύ αυτών τη χρηματοδότηση και το πώς η ΓΓΠΠ μπορεί να έχει ένα πραγματικά

στρατηγικό και εποπτικό ρόλο που χρειαζόμαστε όλοι και πάνω απ’ όλα η χώρα και ο λαός της. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε στενή συνεργασία για την εφαρμογή του μέτρου που αφορά στα νησιά, να χωροθετήσουμε τα κέντρα που πρέπει, να οργανώσουμε τους εθελοντές τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους», συνέχισε λέγοντας ο Περιφερειάρχης.

Στις τομές του νέου νόμου, έχουν αναφορά στο Νότιο Αιγαίο και ειδικότερα στη Ρόδο. αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοτας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα πρόληψης φυσικής καταστροφής, με τη δυνατότητα κήρυξης περιοχών σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης λόγω επαπειλούμενου κινδύνου. Η τομή αυτή έγινε μετά από το αίτημα του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη το νησί, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, λόγω της επικινδυνότητας της γέφυρας του ποταμού Μάκαρη. Παρόλο που μέχρι πρότινος το θεσμικό πλαίσιο δεν το επέτρεπε, η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση που κινήθηκε στα όρια της προσωπικής ευθύνης με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μόλις 13 μέρες μετά η γέφυρα κατέρρευσε χωρίς να υπάρχουν θύματα, εξαιτίας αυτής της σωτήριας απόφασης. Κατόπιν αυτού, η θέσπιση της δυνατότητας να κηρυχθεί μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν την καταστροφή και όχι εκ των υστέρων, ενσωματώθηκε στο νέο νομοσχέδιο, δίνοντας για πρώτη φορά ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρόληψης.

Αναλυτικότερα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε τα εξής: «Το Νότιο Αιγαίο χαράσσει δρόμο και στην πολιτική προστασία. Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο καλός φίλος και σεβαστός αυτοδιοικητικός συνάδελφος, ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, η εξίσωση της πολιτικής προστασίας σε σχέση με τη γνωστικότητα είναι η πιο δύσκολη που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η χώρα έχει πλέον ένα εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, μία ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, μία κάθετη δομή όπου ένας καλείται να πάρει την απόφαση τη δύσκολη στιγμή αλλά και τέσσερα επίπεδα διαχείρισης των κρίσεων. Το πρώτο είναι η πρόληψη, το δεύτερο η ετοιμότητα, το τρίτο καθαυτή αντιμετώπιση των συμβάντων και τέλος η βράχια αποκατάσταση.

Έχουν γίνει άλματα και τομές με αυτό το νόμο με σημείο αναφοράς στο Ν. Αιγαίο και στη Ρόδο. Πάντα μιλάγαμε για πρόληψη… Όλα όμως τα νομοθετήματα είχαν να κάνουν με την διαχείριση των συμβάντων μετά τη συμφορά π.χ. η δυνατότητα να κηρύξεις μία περιοχή σε έκτακτη ανάγκη ήταν αποτέλεσμα μίας συμφοράς που είχε ήδη συντελεστεί.

Δέχθηκα τηλεφώνημα αργά το βράδυ από τον Γ. Χατζημάρκο και το δήμαρχο που με ενημέρωνε για το αποτέλεσμα των αυτοψιών στη γέφυρα Μάκαρη, ζητώντας μου άμεσα να κηρύξω την περιοχή σε κατάσταση έκτατης ανάγκης ώστε να κλείσει η γέφυρα και η κυκλοφορία και ταυτόχρονα με γρήγορες διαδικασίες να ρυθμιστεί η σύνδεση του νησιού…. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να συμβεί αυτό βάσει νόμου… Στο όριο της προσωπικής ευθύνης πήραμε την απόφαση, κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τελικά λίγες μέρες μετά η γέφυρα κατέρρευσε. Θα μπορούσαμε να είχαμε νεκρούς ή ένα νησί κομμένο στα δύο. Αυτό ήταν και το επιχείρημα μας, ώστε να προβλέπουμε στο νέο νόμο μία περιοχή να κηρυχτεί σε ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου.

Δρομολογούμε ταυτόχρονα μία σειρά έργων, τη συντήρηση των δασικών δρόμων, τα αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας, τους καθαρισμούς και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Αυτά τα έργα θα μπορούν να κηρυχθούν άμεσης υλοποίησης και κατά παρέκκλισης όποιας διαδικασίας να αδειοδοτηθούν από τη ΓΓΠΠ. Το φαινόμενο να προσπαθούμε για τα αυτονόητα και να διαφωνούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι μελέτες να φεύγουν από υπουργείο σε υπουργείο και ενώ υπάρχουν χρήματα, να παραμένουν στα συρτάρια και να περνούν τα χρόνια και να μη γίνεται τίποτε, πλέον αποτελεί παρελθόν».

Το επιχειρησιακό κέντρο της Ρόδου

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς το επιχειρησιακό κέντρο της ΠΝΑΙ θα βρίσκεται στη Ρόδο (λόγω πληθυσμού και απόστασης από το κέντρο), ενώ θα λειτουργεί και ένα δεύτερο, μικρότερο υποκέντρο στη Σύρο.

«Η κάθε περιφέρεια καλείται να αποκτήσει το δικό της περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων, παράλληλα με το εθνικό. Την ώρα της κρίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα commanding office. Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχουν ζητήματα σύνδεσης των νησιών… γι’ αυτό και θα πρέπει οι 13 περιφερειακές ενότητες να έχουν τη δυνατότητα τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης με το κέντρο αυτό. Και επειδή έχουμε το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και το σύμπλεγμα των Κυκλάδων θα πρέπει να έχουμε δύο κέντρα βασιζόμενοι σε επιχειρησιακά δεδομένα το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο θα υπάρχει στη Ρόδο και στη Σύρο το υποκέντρο. Και τα δύο θα λειτουργούν μαζί.

Ευχαριστώ λοιπόν τον Περιφερειάρχη διότι είναι διαρκής η μεταξύ μας συζήτηση, επικοινωνία και διάδραση. Η πολιτική προστασία είναι ένα στοίχημα ευθύνης βαθιά πατριωτικό που αφορά όχι μόνο σε τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές λογικές, αλλά στην επόμενη μέρα. Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή. Η ευθύνη η δική μας είναι να θωρακίσουμε τη χώρα να μην αφήνουμε τίποτε στην τύχη του, να παρεμβαίνουμε μέσα από ένα σχέδιο αποκλειστικής πρόληψης ετοιμότητας και καταστολής. Αγαπάμε την ευθύνη συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και λίγα λόγια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς. Ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχει χωροθετηθεί σε συνεργασία με το δήμο ρόδου το επιχειρησιακό κέντρο της Ρόδου, 1350 τετραγωνικών.

Τα επιχειρησιακά κέντρα θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και τη λειτουργία τους αναλαμβάνει η ΓΓΠΠ. Θα στελεχωθούν κατά κύριο λόγο με εξειδικευμένο προσωπικό από τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στα αυτοτελή γραφεία πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ να κάνουν προσλήψεις για την πολιτική προστασία στο τέλος του 2020.

Το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος και ο ΓΓΠΠ, Ν. Χαρδαλιάς μετέβησαν στο Χαράκι και πραγματοποίησαν αυτοψία στη γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη, ενώ είχαν συνάντηση και με τους εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων. Ο κ. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε συνάντηση και με τους επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου