Συνεντεύξεις

Χρήστος Μπάρδος: «Η εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, θα είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο νοοτροπιών»

«Η εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, θα είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο νοοτροπιών. Αυτής του Γιώργου Χατζημάρκου, που κατακυρώνει το Νότιο Αιγαίο σαν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και αυτής που το θεωρεί απλώς την 13η Περιφέρεια της Ελλάδας». Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «δ» ο κ. Χρήστος Μπάρδος, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δωδεκανήσου και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΝΑι. Έχει ενδιαφέρον πως σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη, επισημαίνει ότι «Ο πήχης όμως είναι πολύ ψηλά και η προσπέλασή του… κάθε άλλο παρά εύκολη είναι!» .
• Κύριε Μπάρδο, πρόσφατα ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ανανέωσε τη θητεία έξι αντιπεριφερειαρχών, μεταξύ των οποίων και τη δική σας. Οδεύοντας προς τις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη, πώς εκτιμάτε ότι διαμορφώνεται το κλίμα -προεκλογικά- στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δεδομένο ότι δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα άλλος αντίπαλος συνδυασμός;
Η ανανέωση μιας θητείας είναι ταυτόσημη έννοια με την ευθύνη. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να ανεβάσουμε ακόμα ένα επίπεδο ψηλότερα τη ζωή των πολιτών στα νησιά μας και αυτό προϋποθέτει ακατάπαυστη δουλειά και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Άλλωστε, οι επίμοχθες και συστηματικές προσπάθειες πιστοποιούν και την αποτελεσματικότητα διεκπεραίωσης των ζητημάτων που προκύπτουν. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου αξίζουν μόνο το καλύτερο και αυτό θα συνεχίσουμε να τους παρέχουμε. Εμείς δεν καθησυχαζόμαστε, αλλά μένουμε άγρυπνοι φρουροί, υπηρετώντας το καθήκον μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της περιφερειακής αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου είναι μία: σχεδιασμός. Απέχουμε πολύ από τον παλαιοκομματικό χαρακτήρα των ευχολογίων και των «στείρων» υποσχέσεων και υιοθετήσαμε τον σύγχρονο τρόπο της δημιουργίας και της καινοτομίας. Όποιος έχει προγραμματισμό, υπερβαίνει όποια εμπόδια ανακύπτουν και προχωρά δριμύτερος. Εκπαιδεύσαμε τους νησιώτες να μην επιθυμούν να ηχούν στα αυτιά τους η διαστρέβλωση και η ακατάσχετη φλυαρία, αλλά να επιζητούν από όλους, με παρρησία, την αληθινή επιχειρηματολογία για την πολιτική κατάσταση των νησιών μας, ώστε να διαμορφώσουν ελεύθερα και συνειδητά πολιτική άποψη. Και αυτό δίνει ισχυρό προβάδισμα στην παράταξή μας. Γιατί, πολύ απλά, η εμπιστοσύνη μεταξύ της περιφερειακής αρχής και των νησιωτών είναι αναλλοίωτη και αμφίδρομη. Άλλωστε, τα μεγάλα έργα, οι συνεχόμενες πρωτιές διεθνώς, η συνεισφορά σε όλους τους Δήμους και η εξωστρέφεια αναγνωρίζονται, γιατί έχουν ορατό και απτό αποτέλεσμα. Τις προκλήσεις της νέας εποχής, τις δημιουργούμε εμείς. Διανοίγουμε την οδό, για να την ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι. Ως δημιουργοί λοιπόν των προκλήσεων, γνωρίζουμε καλύτερα τη διαχείριση και τη διευθέτησή τους και οργανώνουμε με επιτυχία το αποτέλεσμα.
Η εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, θα είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο νοοτροπιών. Αυτής του Γιώργου Χατζημάρκου που κατακυρώνει το Νότιο Αιγαίο σαν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και αυτής που το θεωρεί απλώς την 13η Περιφέρεια της Ελλάδας. Η επιλογή είναι απλή και ξεκάθαρη. Απέναντι στη μιζέρια και την οχλαγωγία, εμείς παραθέτουμε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση. Πλήρως εφαρμόσιμη και απόλυτα κοστολογημένη.
Με αίσθημα απόλυτου σεβασμού υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Αυτή είναι και η ομορφιά της Δημοκρατίας. Ο πήχης όμως είναι πολύ ψηλά και η προσπέλασή του… κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ ένα πρωτάθλημα αγίων. Όπως κάθε πρωτάθλημα, όμως, σίγουρα έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Το fair play αναγνωρίζεται. Οι φίλαθλοι πάντα κρίνουν. Ευτυχώς, σε ένα νόμιμο αγωνιστικό πλαίσιο, τα πρωταθλήματα τα παίρνουν πάντα οι καλύτεροι.
• Έχετε δηλώσει ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη μετά covid εποχή, είναι πολυδιάστατες και τονίζουν τη διαφορετικότητα τού κάθε νησιού. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας, για το 2023;
Ο πολιτισμός είμαι μια λέξη πολυσήμαντη και συνάμα πολυπρισματική. Είναι ένα βίωμα με πολλές συνιστώσες που λειτουργεί ως τμήμα της συλλογικής μνήμης. Τα νησιά μας, τα Δωδεκάνησα, διάσπαρτα «διαμάντια» στο Αιγαίο, αποτελούν συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Εξάλλου, ο πολιτισμός τους αποτελεί την κινητήριο δύναμη που έλκει να τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι μαγνητίζονται με τα ήθη, τα έθιμά τους -πολλά και μοναδικά για την ιστορία που φέρουν… Στεκόμαστε, λοιπόν, αρωγοί στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επικεντρωθήκαμε στις τοπικές προτεραιότητες και στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες. Άλλωστε, η πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών μας στο σύνολό τους -αλλά και καθένα ξεχωριστά- είναι το διακύβευμα στην εποχή που διανύουμε. Εμείς, όμως, είμαστε των προκλήσεων! Είναι χρέος μας να αναδείξουμε και να διασφαλίσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού κι αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε! Η πραγματοποίηση πολιτιστικών δρωμένων προσδίδει αξία και αναδεικνύει την ποιοτική διάσταση του τόπου μας.
Τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποιήθηκαν:
• 5 Διεθνή Φεστιβάλ
• 16 Θεατρικές Παραστάσεις
• 6 Μουσικές Παραστάσεις
• 16 Τοπικά Φεστιβάλ
• 22 Συναυλίες
• 5 Εκθέσεις
• 7 Πολιτιστικές-Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά
Και όλα αυτά σπαρμένα σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου.
Ο σχεδιασμός μας για την επόμενη χρονιά έχει τις εξής προτεραιότητες:
A. Αναβάθμιση της ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων
Β. Στήριξη όλων των τοπικών συλλόγων των χωριών και των νησιών μας, ανεξάρτητα γεωγραφικής επιφάνειας και απόστασης. Άλλωστε, αυτό το οφείλουμε στους εκατοντάδες εθελοντές που δίνουν ζωή στους τόπους τους και αξίζουν σεβασμό.
Γ. Την εξωστρέφεια. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας πρέπει να τα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών του Νοτίου Αιγαίου.
• Με την άλλη σας ιδιότητα, ως υπεύθυνου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αποτελεί νευραλγικό τομέα για την ΠΝΑι και τους φορείς, ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για φέτος;
H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία, συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα (Interreg MED, Interreg Europe, Interreg Ελλάδα-Κύπρος κ.α.). Λόγω της δυναμικής εμπειρίας στον σχεδιασμό, καθώς και του έμπειρου και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού της, την καθιστούν αξιόλογο εταίρο, ισάξιο με κορυφαίους φορείς, όπως Πανεπιστήμια και τεχνολογικά ινστιτούτα. Η εγκυρότητα των παραδοτέων της έχει αναγνωριστεί πλήρως από τους κύκλους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με άμεσο αποτέλεσμα την προβολή μας στην Ευρώπη.
Άλλωστε, βρισκόμαστε στην περίοδο διαβούλευσης για τον τελικό προσδιορισμό των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου 2023-2027. Οι άξονες που θα κινηθούν είναι της πράσινης ενέργειας και της προστασίας του οικοσυστήματος. Μεγάλο μερίδιο θα λάβουν και τα project τα οποία έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Κύριο μέλημα μας είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα παρακάτω έργα:
ΕΣΠΑ: «Αναβάθμιση προσόντων και υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ υλοποιεί το έργο με τίτλο: «Αναβάθμιση προσόντων και υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση ενεργειών Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης γνώσεων και προσόντων.
GENERA
Στα κύρια αντικείμενα του έργου περιλαμβάνονται:
(1) Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς ενεργειακής μετάβασης, για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τους ενεργειακούς χάρτες-οδηγούς σε τοπικό επίπεδο.
(2) Η παροχή τεχνογνωσίας στους φορείς με νέα, πολύτιμα και κοινά εργαλεία πολυκριτηριακής παρακολούθησης της ενέργειας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των νησιών για τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και την προώθηση της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης αξιοποιώντας υπάρχουσες πρωτοβουλίες.
(3) Η συμμετοχή τοπικών κοινωνιών, μόνιμων και εποχικών κατοίκων και τουριστών μέσω τόσο μιας ψηφιακής κοινωνικής πλατφόρμας όσο και εκδηλώσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ενεργειακά ευαίσθητων πολιτών που θα αποτελούν μέρος της ενεργειακής μετάβασης.
ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
RECREATE: Βελτίωση ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών σε επίπεδο περιφερειών.
Το πρόγραμμα RECREATE θα βελτιώσει την ικανότητα και τη δυνατότητα των περιφερειακών ΜμΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ταχύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών.
Οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στους συνεργάτες μου που δρομολογούν τα προγράμματα με τον πιο ευσυνείδητο τρόπο.
Η υποστελέχωση του προσωπικού που χειρίζεται τα έργα είναι εμφανής και πολλές φορές ξεπερνούν τον εαυτό τους, για να αντεπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου