Ρεπορτάζ

Έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής η δίωξη εις βάρος τριών ημεδαπών για έκρηξη με δυναμίτιδα

Με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου έπαυσε χθες οριστικά λόγω παραγραφής, που επήλθε μετά την «υποβάθμιση» του αδικήματος της έκρηξης από κακούργημα σε πλημμέλημα, η δίωξη εις βάρος τριών κατοίκων της Καλύμνου.
Οι τρείς κατηγορούμενοι για έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα κατά συναυτουργία εφέροντο να έκαψαν ένα σκάφος συντοπίτη τους.
Ο φερόμενος ως θύμα είχε στην ιδιοκτησία του ένα σκάφος το οποίο είχε αγοράσει το 2011 στη Μυτιλήνη και το μετέφερε στην Κάλυμνο. Στις 3-5-2012 ο ιδιοκτήτης είχε ρίξει το σκάφος στη θάλασσα με σκοπό την επόμενη μέρα να το πάει στην Τέλενδο προκειμένου να διενεργεί μεταφορές επιβατών από Μυρτιές προς Τέλενδο με κυβερνήτη τον πεθερό του.
Το πρωί της 4-5-2012 τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη ένας κάτοικος του νησιού ο οποίος είχε και εκείνος αλιευτικό σκάφος και του ανέφερε ότι το σκάφος του έπαθε μεγάλη ζημιά και θα έπρεπε να πάει αμέσως στο λιμάνι.
Ο ιδιοκτήτης μετέβη στο λιμάνι και είδε το σκάφος του να έχει υποστεί ζημιές από έκρηξη με ρίψη δυναμίτη και ειδικότερα είχε τρύπα στην αριστερή πλευρά κοντά στο στόμιο υποδοχής πετρελαίου λίγες σπιθαμές από τη θάλασσα, τα καθίσματα στο πάνω μέρος ήταν διαλυμένα και οι μηχανές στο μηχανοστάσιο ήταν διαλυμένες. Εν συνεχεία τράβηξε το σκάφος στη στεριά και το επισκεύασε με συνολικό κόστος επισκευής περίπου 20.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης κατονόμασε ως πιθανό δράστη έναν κάτοικο του νησιού διότι είχε μαζί του επαγγελματικές διαφορές και ο τελευταίος είχε απειλήσει με δυναμίτη τον κουνιάδο του σε κατ’ ιδίαν συζήτηση λέγοντάς του “όποιος είναι παράνομος θα τον ανατινάξω”.
Εν συνεχεία, όμως, σε νέα κατάθεσή του ανέφερε ότι εκείνος που είχε υποψιαστεί αρχικά δεν είχε καμία σχέση με το συμβάν για το οποίο υπεύθυνη είναι η οικογένεια των κατηγορουμένων.
Ειδικότερα, ο φερόμενος ως θύμα έχει παντρευτεί την κόρη του αδερφού της δεύτερης κατηγορούμενης και ο πεθερός του δεχόταν απειλές μετά το 2011 από τους κατηγορούμενους ότι θα τον καταστρέψουν και θα τον ανατινάξουν εξαιτίας κληρονομικών διαφορών που προέκυψαν από τον θάνατο της αδερφής του.
Μάλιστα, ο φερόμενος ως θύμα επικαλείται επεισόδιο στις 19-6-2012 κατά το οποίο δύο εκ των κατηγορουμένων και ένας άγνωστος άνδρας μετέβησαν στην Τέλενδο με καΐκι και χτύπησαν μεταξύ άλλων τον κουνιάδο του, τον πεθερό του και τη γυναίκα του.
Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, όπως κατέθεσε μάρτυρας, ο τρίτος κατηγορούμενος έβγαλε δυναμίτη από την τσάντα της μητέρας του και προτάσσοντάς τον είπε σε αυτόν: «…ό,τι έκανα στο σκάφος του γαμπρού σου θα κάνω και στο δικό σου, θα τα ανατινάξω όλα, δεν είδατε ακόμη τίποτα!».
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει ακόμη ένας μάρτυρας σε κατάθεσή του.
Περαιτέρω ο φερόμενος ως θύμα επικαλέστηκε και άλλα περιστατικά σε βάρος του μεταγενέστερα ενώ στις 18-11-2014 μετέβη στο Λιμεναρχείο Καλύμνου ένας κάτοικος του νησιού, γνωστός από υποθέσεις ναρκωτικών, ο οποίος κατέθεσε ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 η δεύτερη κατηγορούμενη τον πλησίασε και του έδωσε 300 ευρώ για να βάλει φωτιά στο σκάφος του θύματος.
Ότι ο ίδιος πήρε τα χρήματα χωρίς να το πράξει και ότι όταν μετά από λίγες ημέρες συνέβη το περιστατικό της έκρηξης, η ανωτέρω, παρουσία του συζύγου του πρώτου κατηγορούμενου, τον απείλησε να μην πει σε κανένα τίποτα για τη συμφωνία τους γιατί αλλιώς θα του έκανε κακό.
Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους αρνήθηκαν την κατηγορία επικαλούμενοι προσωπικές διαφορές που έχουν με την οικογένεια του θύματος. Μάλιστα ο τελευταίος επικαλείται ότι το επίδικο διάστημα βρισκόταν στην Αυστραλία όπου εργάζεται τα καλοκαίρια, χωρίς όμως ουδόλως να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου