Ρεπορτάζ

Αναβίωσε η θλιβερή υπόθεση ναυαγίου με μετανάστες ανοικτά της Κω

Αναβίωσε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου η θλιβερή υπόθεση ναυαγίου με μετανάστες ανοικτά της Κω με κατηγορούμενο έναν Σύρο διακινητή.
Πιο συγκεκριμένα ο Α. Ζ. του J. Υπήκοος Συρίας, 34 ετών είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 105 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή ύψους 270.500 ευρώ.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 63 ετών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή ύψους 190.500 ευρώ.
Με την υπ’ αρίθμ. 1114 / 19-10-2020 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή εν μέρει η αίτηση αναίρεσης της τελευταίας αποφάσεως και η δίκη επαναλήφθηκε χθες.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 43 ετών (εκτιτέα τα 25)
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναίρεσε ειδικότερα την απόφαση ως προς τις διατάξεις της περί επιβολής ποινής, περί συνολικής ποινής και περί απόρριψης του αιτήματος για συνδρομή στο πρόσωπο του κατηγορουμένου ελαφρυντικών περιστάσεων.
Του αποδίδεται ότι την 17η Νοεμβρίου 2015, στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω, ενεργώντας με πρόθεση, ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, την πράξη του, δε, αυτή τέλεσε από κερδοσκοπία.
Συγκεκριμένα, μετέφερε από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης Αλικαρνασού (Bodrum) της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια προς τη νήσο Κω, με πολυεστερικό σκάφος, χρώματος λευκού με μπλε ρίγα, μήκους έξι μέτρων περίπου, 17 αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων, χωρών και, πιο συγκεκριμένα, δέκα υπηκόους Ιράκ και επτά υπηκόους Συρίας, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.
Την πράξη του αυτή τέλεσε από κερδοσκοπία, καθόσον για τη μεταφορά κάθε αλλοδαπού έλαβε οικονομικό αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Επιπλέον, κατηγορείται για το ό,τι τον παραπάνω τόπο και κατά τον παραπάνω χρόνο, ενεργώντας με πρόθεση, προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους.
Πιο συγκεκριμένα, μολονότι το παραπάνω σκάφος απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια υπερφορτωμένο και χωρίς να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, αυτός έβαινε με αυξημένη ταχύτητα προκαλώντας, έτσι, την ανατροπή και βύθισή του.
Από την παραπάνω πράξη του μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής για τους επιβαίνοντες στο σκάφος, γεγονός που αυτός προέβλεψε και αποδέχθηκε, αφού αυτοί, χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή σωστικά μέσα, έπεσαν στη θάλασσα και, τελικά διασώθηκαν από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος έξι από αυτούς, εκ των οποίων τρεις είναι υπήκοοι Ιράκ και τρεις υπήκοοι Συρίας.
Επιπλέον, από την παραπάνω πράξη του επήλθε ο θάνατος εννέα επιβαινόντων, εκ των οποίων έξι ήταν υπήκοοι Ιράκ και τρεις υπήκοοι Συρίας.

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Μ. Ξενάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου