Μυθιστόρημα αστυνομικού θρίλερ θυμίζουν τα όσα περιγράφονται από τον αδελφό εκλιπόντα τετραπληγικού, που εμφανιζόταν ως μόνιμος κάτοικος Καρπάθου και χρησιμοποιήθηκε ως «μπροστινός» για τη λήψη δανείων, αγορά ακινήτων, «φιλοξενία» αλλοδαπών από κύκλωμα, που έδρασε στην Κάρπαθο, στην Αθήνα και στην Αταλάντη.
Για την υπόθεση, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για 4 κακουργήματα από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος 24 ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι διώκονται συγκεκριμένα για:
-Ψευδή βεβαίωση από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος και να βλάψει παράνομα άλλον, το δε συνολικό όφελος και η συνολική βλάβη υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.
-Πλαστογραφία μετά χρήσεως από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
-Απάτη από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ.
-Απιστία εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατά μόνας από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.
Ο Π. Λ. του Μ., γεννήθηκε στις 19/2/1964 και πριν κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του προσεβλήθη από βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα και μυϊκή ατροφία. Από την βρεφική και νηπιακή ηλικία ακόμη αδυνατούσε παντελώς να κινηθεί και αργότερα να αυτοεξυπηρετηθεί.  Η μετακίνησή του γινόταν με αναπηρικό αμαξίδιο.
Για την φροντίδα του υπήρχε πάντοτε οικιακή βοηθός. Σε ηλικία 19 ετών είχε κριθεί από την Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ ανίκανος εφ’ όρου ζωής και με απόφαση του ΤΕΒΕ ελάμβανε εξωϊδρυματικό επίδομα καθότι του είχε διαγνωστεί αναπηρία πολύ μεγαλύτερη του 67%.
Μάλιστα του εχορηγούντο και κουπόνια βενζίνης από την Νομαρχία για τις μετακινήσεις του αναπηρικού αυτοκινήτου.
Ο αδελφός του εξέθεσε ότι οικιακοί βοηθοί του τετραπληγικού ήδη αποβιώσασα αδελφού του τον «έβλεπαν» ως μελλοντική αποκατάσταση και αυτόκλητα ελάμβαναν ρόλο αρραβωνιαστικιάς -μελλοντικής συζύγου, προσβλέποντας στην προσωπική τους αποκατάσταση μέσω της περιουσίας του πατέρα τους. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και μια γυναίκα που ήταν κοντά του από το έτος 1989 και έφυγε το 1995 μετά το θάνατο του πατέρα τους και τη δημοσίευση της διαθήκης του.
Η γυναίκα αυτή είχε ανοίξει μαζί με τον αδελφό του γραφείο σε εμπορικό κέντρο στο Χαλάνδρι και πωλούσαν ασφάλειες, δραστηριότητα που σύντομα εγκαταλείφθηκε διότι δεν υπήρχε λόγω των τεραστίων προβλημάτων υγείας η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ασφαλιστή.
Η συγκεκριμένη γυναίκα διέμενε στην Κρήτη. Οι γονείς της έστελναν από την Κρήτη πολλές φορές τρόφιμα ή άλλα πράγματα με μεταφορική εταιρεία ιδιοκτησίας ενός κατοίκου της Καρπάθου, ο οποίος γνωρίστηκε με την οικογένεια του και απέκτησε σχέσεις με τον αδελφό του.
Μετά το θάνατο των γονέων τους ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι βρήκε δύο διαθήκες της μητέρας του στις οποίες είχαν συμπράξει συμβολαιογράφοι και δικηγόροι.
Στον αποβιώσασα τετραπληγικό δόθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας τους.
Διαπίστωσε μετά το θάνατο του αδελφού του ότι είχαν γίνει ενάρξεις επαγγελματικής δραστηριότητας στο όνομα του παρότι έπασχε από ασθένεια, που τον είχε καταστήσει ανίκανο για εργασία.
Επιπλέον εμφανιζόταν να «παραχωρεί» ή να «μισθώνει» αντί συμβολικού, ευτελούς τιμήματος ή δωρεάν, διαμερίσματα σε τρίτους για την δημιουργία γραφείων ώστε να στεγάσουν επαγγελματική δραστηριότητα.
Σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις, που υπέπεσαν στην αντίληψη του καταγγέλλοντος, ο τετραπληγικός φαίνεται να λαμβάνει τη θέση του προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου σε Α.Ε εταιρεία που ήταν καταχρεωμένη σε πιστωτές και το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε άλλη περίπτωση λαμβάνει την θέση εκπροσώπου-διαχειριστή  σε Offshore εταιρεία.
Επίσης «εμφανίζεται» να φιλοξενεί σε πάρα πολλές ιδιοκτησίες αλλοδαπούς. Ο καταγγέλλων βρήκε υπεύθυνες δηλώσεις, που απευθύνονται στην Νομαρχία ή στην υπηρεσία αλλοδαπών για έκδοση αδειών παραμονής ή εργασίας και έχουν χρησιμοποιηθεί από δικηγόρο.
Αρκετοί πελάτες της δικηγόρου, όπως ισχυρίστηκε, δήλωναν ενώπιον των δικαστικών αρχών ως κατοικία τους διευθύνσεις του τετραπληγικού.
Επίσης στο ΙΚΑ ασφαλίζονται αρκετές φορές ταυτόχρονα την ίδια χρονική περίοδο περισσότερα των 2 ατόμων που ήταν αναγκαία για την εξυπηρέτηση του.
Με την ανεξέλεγκτη δημιουργία εταιρειών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο όνομα του τετραπληγικού, αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν εταιρείες φαντάσματα μέσω των οποίων ανοίγονταν λογαριασμοί σε Τράπεζες, από όπου διακινούντο χρήματα άγνωστης προέλευσης.
Επιπλέον κατήγγειλε ότι αφαιρέθηκαν σημαντικά ποσά από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων, που πέθαναν, όπως της θείας του, με την χρήση πλαστών υπευθύνων δηλώσεων – εξουσιοδοτήσεων που χρησιμοποιήθηκαν στα ταμεία των τραπεζών.
Διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι είχε δημιουργηθεί επιχείρηση εμπορίας κλιματιστικών μηχανημάτων, με μοναδικό μέτοχο την offshore εταιρία Λιβερίας στο όνομα του τετραπληγικού.
Η δικηγόρος φέρεται να είχε πελάτες στην Κάρπαθο, που ενεπλάκησαν σε σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων στη Ρόδο.
Μεταξύ άλλων βρέθηκαν έγγραφα και στοιχεία που αφορούν εκκρεμότητες Καρπάθιων πελατών της δικηγόρου ενώ ένας εξ αυτών εφέρετο να είχε χρέη οδηγού το τετραπληγικού αδελφού του. Το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να είχε εταιρεία στην οποία εμφάνιζε ως σύμβουλο τον τετραπληγικό.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι στην ΑΤΕ Καρπάθου σε τρεχούμενο λογαριασμό, που ήταν στο όνομα του τετραπληγικού αδελφού του, κατέθεταν χρήματα την επίμαχη περίοδο τα έτη 2000 έως 2003 αλλοδαποί λαθρομετανάστες.
Διαπίστωσε παραπέρα ότι εγίνετο χρήση πιστωτικών καρτών στο όνομα του τετραπληγικού αδελφού του, αλλά και πολλών συνδέσεων σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Βρήκε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μίσθωνε γραφεία στην Αθήνα παρότι είχε ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία.
Σε εταιρεία που είχε δημιουργηθεί επ’ ονόματι του τετραπληγικού είχαν ανοιχτεί πολλοί λογαριασμοί σε τράπεζες, μεταξύ αυτών και στην ΑΤΕ Καρπάθου, εκδίδοντο  μπλοκ επιταγών, τα οποία ελάμβαναν με αιτήσεις και εξουσιοδοτήσεις απεσταλμένες μέσω fax τρίτα άτομα.
Σε κατάστημα της ΕΤΕ υποβλήθηκε αίτηση δανειοδότησης του, με συμπαιγνία και τραπεζικών υπαλλήλων, όπως ισχυρίζεται, για δάνειο ύψους 200.000 ευρώ.
Σε καμία αίτηση δανειοδότησης δεν αναφέρεται στα σχόλια, προς τις κεντρικές υπηρεσίες εγκρίσεων της ΕΤΕ ότι ο υποψήφιος δανειολήπτης είναι ανάπηρος, μεταφέρεται με την βοήθεια τρίτων με αναπηρικό αμαξίδιο και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.
Τα πραγματικά εισοδήματα του τετραπληγικού δεν υπερέβαιναν τις 12.000 ευρώ το μεγαλύτερο μέρος προερχόταν από το επίδομα του ΙΚΑ και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων.
Εγίνοντο μάλιστα προσημειώσεις σε ακίνητα που είχε κληρονομίσει στα οποία ωστόσο τεχνιέντως απεκρύβη ότι υφίστατο κληρονομικό καταπίστευμα υπέρ του γιού του αδελφού του.
Διατείνεται ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει υπογράψει ο τετραπληγικός αδελφός του έγγραφα αφού δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί στα βασικά έστω η ακόμη να κουνήσει τα δάκτυλα του για να διώξει μια μύγα.
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι με τη συνέργεια μηχανικού είχε εγγραφεί σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ακίνητο που είχε κληρονομήσει ο τετραπληγικός με δόλιο σκοπό και καταφανή πλέον πρόθεση το ακίνητο να μπορέσει να αποκτήσει νομιμοφανείς τίτλους ώστε να προσημειωθεί.
Εταιρος μηχανικός φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς στην τράπεζα ότι ένα δάνειο  προοριζόταν για ανύπαρκτη ανακαίνιση ακινήτου και ένα δεύτερο για ανύπαρκτες εργασίες αποπεράτωσης του ορόφου στο ίδιο ακίνητο.
Στην ΑΤΕ Καρπάθου ο τετραπληγικός φέρεται να είχε λάβει 5 δάνεια συνολικού ύψους 230.000 ευρώ.
Επιπλέον φέρεται ως εγγυητής σε δάνειο ενός τρίτου ύψους 9.000 ευρώ.
Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι το ίδιο κύκλωμα εμφάνιζε τον αδελφό του ως κάτοικο Καρπάθου και προς τούτο είχε εκδοθεί ψευδές πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας!
Στην ίδια τράπεζα είχαν εκδοθεί μπλόκ επιταγών επ’ ονόματι του ενώ από λογαριασμούς μεταφέροντο με εντολές φάξ διάφορα χρηματικά ποσά σε τρίτους.
Εντόπισε «συναλλαγές» για τις οποίες είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά από τα ταμεία του καταστήματος της ΑΤΕ και επ’ ονόματι της μητέρας του. Υφίσταντο καταθέσεις χρημάτων αφορούν «εξυπηρετήσεις» δανειακών συμβάσεων της ΑΤΕ που είχαν χορηγηθεί στο όνομα των οικείων του καταγγέλλοντος, ενώ βρέθηκαν παραστατικά στα οποία δεν υπάρχει η υπογραφή τους.
Ο καταγγέλλων υποστηρίζει μάλιστα ότι η μητέρα του δεν είχε πάει ποτέ στην Κάρπαθο!
Το 2006 ο τετραπληγικός εμφανίζεται ως «ιδιοκτήτης» νυκτερινού κέντρου στον Πειραιά την διαχείριση του οποίου είχε ένας αστυνομικός.
Σε υπηρεσία που εργαζόταν ο συγκεκριμένος εκδόθηκε, όπως καταγγέλλεται, ταυτότητα επ΄ ονόματι του τετραπληγικού με ψευδή στοιχεία.
Σε τράπεζα Πειραιώς ο τετραπληγικός εμφανίζεται να συμπληρώνει αίτηση δανειοδότησης για στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ με εγγυητή άτομο το οποίο δεν φέρεται να είχε ικανά περιουσιακά στοιχεία.
Μάλιστα για την εγγύηση του δανείου υφίσταται και ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την εξόφληση του σε περίπτωση που έμενε… ανάπηρος!
Μηχανικός βεβαίωσε ότι μια μεζονέτα που κληρονόμησε ο τετραπληγικός ήταν αξίας 385.000 ευρώ, κοστολογώντας 3.310 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο  περίπου, όσο δηλαδή εκτιμάται η εμπορική αξία ανά τμ. ενός ακινήτου στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και ήταν πλήρως αποπερατωμένη και έτοιμη προς χρήση.  Το συγκεκριμένο μάλιστα ακίνητο δεν ήταν αποπερατωμένο!
Ο καταγγέλλων διατείνεται μάλιστα ότι καμία από τις «υπογραφές» του Π. Λ. που έχουν μπει για το δάνειο αυτό δεν μοιάζει με καμιά άλλη, ούτε ακόμη και με αυτή της καρτέλας που τηρείται στην τράπεζα και έχει το δείγμα της υπογραφής.
Μετά το θάνατο του τετραπληγικού μεταξύ άλλων που διαπίστωσε ήταν ότι από την ΑΤΕ Καρπάθου είχαν αποσταλεί σε υποθηκοφυλακείο του Χαλανδρίου πλαστές βεβαιώσεις υποθηκών σε βάρος ακινήτων της οικογένειας του.
Δικηγόρος φέρεται μάλιστα να εισέπραξε τα έξοδα κηδείας της μητέρας του από το ΙΚΑ κάνοντας χρήση πληρεξουσίου του τετραπληγικού, που είχε εκδοθεί μετά το θάνατο του τελευταίου!
Ο καταγγέλλων βρήκε στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με τη χρήση εικονικών συμφωνητικών αγοράς ακινήτων!
Επιπλέον διαπίστωσε ότι ο αδελφός του τηρούσε θυρίδα στην ΑΤΕ Καρπάθου με πληρεξούσια μια Αλβανίδα οικιακή βοηθό.
Βρήκε στοιχεία για αγορές οικοπέδων από τον τετραπληγικό αδελφό του με εξαιρετικά περίεργες διαδικασίες, ότι αγοράζονταν και επωλούντο σε τρίτους εταιρίες offshore εταιρείες στο όνομά του.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι διαπίστωσε ότι υπήρχε τραπεζική εντολή ποσού 1,2 εκατ. ευρώ στο όνομα του τετραπληγικού.
Βρήκε συγκεκριμένα σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού αγοραπωλησίας ακινήτου με ημερομηνία 8/12/2007 σύμφωνα με το οποίο ο τετραπληγικός πουλούσε ακίνητο στην οδό Ναυαρίνου στο Χαλάνδρι στην Ιταλική εταιρία AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. – VIA DELLA UNIONE EUROPEA, 3/B – 20097 SAN DONATO MILANESE (MI), αντί του ποσού 1.500.000 Ευρώ. Αναφέρεται ότι ο αγοραστής θα κατέβαλε στο λογαριασμό του στην Αγροτική Τράπεζα το ποσό 1.200.000 ως προκαταβολή.
Στο ίδιο έγγραφο word στην επόμενη σελίδα υπήρχε σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού ακύρωσης της παραπάνω αγοραπωλησίας και επιστροφής της προκαταβολής με ημερομηνία 19/12/2007.
Την 13/12/2007 κατατέθηκε σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του εκλιπόντος αδελφού του το ποσό των 1.221.803 ευρώ από την Ιταλική Τράπεζα Banca Monte Dei Paschi di Siena για λογαριασμό της εταιρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε αρχές του έτους 2009 από το Τραπεζικό Στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, εργαζομένη στην διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης, το τραπεζικό έμβασμα (swift) του ποσού 1.221.803 ευρώ το οποίο κατατέθηκε στις 13/12/2007 στο λογαριασμό του δεν είχε αναγγελθεί ως ύποπτη συναλλαγή.
Διαπίστωσε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εκταμιευθεί το ποσό λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων και προβλήματος στο on-line μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας.
Τονίζει μάλιστα ότι είναι βέβαιο ότι η ανάληψη του ποσού το οποίο προήρχετο από το swift δεν θα γινόταν από τον τετραπληγικό αλλά από τρίτο πρόσωπο συνεργαζόμενο με την διεύθυνση του καταστήματος Χαλανδρίου της Αγροτικής Τράπεζας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ