Ειδήσεις

Σοκάρουν τα νούμερα της πανδημίας – Γιατί οι ειδικοί επαναφέρουν στο τραπέζι νέο lockdown

H κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική – Οι επιστήμονες προβλέπουν τα κρούσματα να αγγίξουν τις 10.000 τη μέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 120 ημερησίως.

Η ασταμάτητη εξάπλωση του κοροναϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία σημειώνουν το ένα μετά το άλλο αρνητικό ρεκόρ, έχουν σημάνει συναγερμό.

Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά, με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν τα κρούσματα να αγγίξουν τις 10.000 τη μέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 120 ημερησίως.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια , ενώ θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περίμενουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικα μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Άρη Ραβανό, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ κατηγορηματικά δηλώνεται πως το ενδεχόμενο νέου lockdown δεν υπάρχει.

Με βάση τις πληροφορίες του, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εμβολιασμών το ερχόμενο διάστημα και αν μειωθούν αρκετά οι ανεμβολίαστοι που είναι άνω των 60, τότε θα υπάρχει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Σχέδιο για μεταφορά ασθενών επίσης, έχει εκπονηθεί και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όπου χρειαστεί.

«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», κρούει τον κώδωμα η καθηγήτρια.

Πίεση στα νοσοκομεία – Αναβολή χειρουργείων
«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβάλονται ήδη τακτικά χειρουργεία και στην Αθήνα τώρα ξεκινά και εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο εξ αιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ» αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου και καταλήγει πως «ο εμβολιασμός είναι τόσο σημαντικός καθώς προστατεύει τόσο από την βαριά νόσηση άμεσα, όσο και από την περαιτέρω απιβάρυνση της υγείας του ασθενούς μελλοντικά».

«Τα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022 θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν» λέει η γιατρός σχετικά με τα νέα σκευάσματα που έρχονται στη δημοσιότητα. «Το παράδοξο είναι πως στους κύκλους των ανεμβολίαστων είναι πιο αποδεκτό το χάπι ως μορφή σε σχέση με το εμβόλιο».

Εφιαλτικά σενάρια
Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η αλλαγή του καιρού σε συνδιασμό με την ταχύτητα της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κρούσματα και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.

«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας» υπογραμμίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σχεδόν 40.000 κρούσματα σε έξι μέρες
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5.449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6.700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6.150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6.808 κρούσματα, ενώ την επόμενη μέρα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.909 κρούσματα. Χθες Σάββατο είχαμε 6.393. Οι αριθμοί προκαλούν τρόμο: 38.409 κρούσματα μέσα σε μόλις έξι μέρες.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται 459 συνάνθρωποί μας, ενώ από την αρχή του μήνα και μέσα σε μόλις έξι ημέρες 293 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Έως 10.000 κρούσματα τη μέρα και… ενδεχόμενο νέο lockdown
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown, ενδεχόμενο το οποίο η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.

Από την πλευρά του όμως ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου lockdown είπε «ποτέ μην λες ποτέ» προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού. Κάτι που, όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία.

«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων» είπε.

Καμπανάκι κινδύνου
Τρομακτικές είναι και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία είπε πως «αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, είπε  μιλώντας στον Αντ1 πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο καθένας μας ξέρει φίλους και γνωστούς που νοσούν. Έχουμε περισσότερα κρούσματα από ποτέ. Σήμερα όλοι μας ξέρουμε τους τρόπους ατομικής προστασίας, βασικότερος των οποίων είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να τους ακολουθούμε. Αυτός που θέλει να παρακάμψει τα μέτρα, μπορεί. Αν θέλουν, μαζεύονται 20-30 φίλοι σε ένα σπίτι, χωρίς να τηρείται κανέναν μέτρο. Το θέμα είναι ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας».

«Θερίζει» η πανδημία νέους και ανεμβολίαστους
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου αυτού κύματος είναι ότι χάνουν τη ζωή τους πλέον νέοι άνθρωποι έως 39 ετών. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα δύο νέων που κατέληξαν από φονικό ιό.

Είχε κάνει την πρώτη δόση. Πριν προλάβει όμως να αναπτύξει ανοσία νόσησε με κοροναϊό. Η άτυχη 27χρονη εισήχθη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πριν από 10 ημέρες. Την περασμένη Τέταρτη η υγεία της επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής.

Στο στόχαστρο αυτού του τέταρτου κύματος της πανδημίας βρίσκονται πολλοί νέοι και ανεμβολίαστοι.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου