Παρότι η πανδημία «φρενάρει» εκ νέου την κρουαζιέρα, οι επαΐοντες του κλάδου επιχειρούν να καταρτίσουν ένα πλάνο επανεκκίνησης για την επόμενη μέρα, η οποία ενδέχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο ταξιδιών.

Αναφορικά με τις εταιρείες που προσεγγίζουν τη χώρα μας, TUI CruisesCosta Cruises και MSC Cruises ανακοίνωσαν την ακύρωση ταξιδιών, στον απόηχο και του νέου lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα.

Το Mein Schiff 6 της TUI, το οποίο εγκαινίασε το προσωρινό – όπως απεδείχθη – restart θα πραγματοποιήσει το τελευταίο «blue trip» από τις 8 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου χωρίς εκδρομές στη στεριά, ακυρώνοντας, ταυτόχρονα, τις λοιπές προγραμματισμένες κρουαζιέρες μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου. Το Costa Deliziosa, το οποίο προσέγγιζε Πειραιά, Κατάκολο και Ηράκλειο θα σταματήσει τα ταξίδια από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου. Η επανεκκίνηση προγραμματίζεται για τις 26 Δεκεμβρίου, αλλά μόνο για ιταλικούς προορισμούς. Τέλος, ακυρώθηκαν όλα τα ταξίδια του MSC Magnifica για την περίοδο από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εξέλιξη, καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν νέα περιοριστικά μέτρα» σχολιάζει στο Reporter ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), κ. Θεόδωρος Κόντες. «Άλλωστε», συνεχίζει, «οι περισσότερες εταιρείες έχαναν πολλά χρήματα, καθώς τα χωρητικότητας 4.000 και 5.000 επιβατών πλοία τους δεν ταξίδευαν με περισσότερους από 400 τουρίστες».

Μικρότερα κρουαζιερόπλοια ενόψει;

Παράλληλα, ο κ. Κόντες θέτει και μία νέα παράμετρο για το «αύριο» της κρουαζιέρας. Αυτή των μικρότερων κρουαζιερόπλοιων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Key West της Φλόριντα, που είναι δημοφιλής προορισμός, οι πολίτες αποφάσισαν, μέσω δημοψηφισμάτων, την απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων με πάνω από 1.300 επιβάτες.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη μεγέθυνση των πλοίων, επισημαίνει ότι είναι μία εξέλιξη που θα προβληματίσει τις περισσότερες κορυφαίες εταιρείες, καθώς διαθέτουν κυρίως μεγάλα πλοία.

Προετοιμασία για το 2021

Οι εκπρόσωποι της εγχώριας κρουαζιέρας προετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο του 2021, σχεδιάζοντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Ζητάμε συνεχώς στοιχεία από τις αρχές, αλλά δυστυχώς δεν παίρνουμε απαντήσεις κι έτσι προχωράμε μόνοι μας στη λήψη των απαραίτητων ενεργειών, με βάση και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται διεθνώς», επισημαίνει ο κ. Κόντες.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται η διενέργεια tests κάθε 15 ημέρες, δοκιμασίες διαλογής ασυμπτωματικών φορέων (screening), η είσοδος επιβατών στα πλοία με απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας και φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων, συνεχείς απολυμάνσεις και οργάνωση των μενού (φαγητό, ποτό κλπ) με τρόπο, ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή με αυτά.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) έλαβαν την απόφαση να άρουν την εντολή «No sail», αλλά με την προϋπόθεση διαμόρφωσης ενός μεταβατικού και ρεαλιστικού πλάνου επιστροφής των κρουαζιερόπλοιων σε λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, η Royal Caribbean γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικά δρομολόγια με εργαζόμενους και εθελοντές ως επιβάτες, προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Γιώργος Γεωργίου

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ