Ειδήσεις

Σήμερα ενώπιον του ΣτΕ κρίνεται η τύχη του Δημοτικού Φόρου

Μάχη για να μην καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος θα δώσει ο Δήμος Ρόδου σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει ο Δημοτικός Φόρος αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή την εξέταση της υπόθεσης σήμερα.
Με αφορμή το ταξίδι του στο Λονδίνο ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος συνεπικουρούμενος από την αντιδήμαρχο τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου αναφέρθηκε στην πολύ καλή παρουσία της Ρόδου στην τουριστική έκθεση World Travel Market και στις ενέργειες που θα γίνουν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε κάποιους που δεν τολμούν να βγουν μπροστά για το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ και κρύβονται πίσω από τις εταιρείες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος.
«Τα στελέχη της νομικής μας υπηρεσίας είναι ήδη στην Αθήνα και έχουν συνεργασία με τα μέλη του νομικού γραφείου που επελέγη από την ΠΕΔ. Θα παρακολουθήσω και εγώ την εξέταση της υπόθεσης. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη. Το περίεργο είναι πως μια από τις εταιρείες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αναλάβει την κατασκευή του κτηρίου, που σήμερα στεγάζει το νοσοκομείο και τώρα έχει την ευθύνη για την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Δεν πιστεύω πως θα ζημιώνονταν από το Δημοτικό Φόρο στη στιγμή που είχε αναλάβει την κατασκευή σημαντικών έργων. Επεδίωξα να έχω συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη αν δεν υπάρχουν τα έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «δ» για το ΔΗΦΟΔΩ, (σημ.: παρέμβαση προς το Σ.τ.Ε.) ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε ότι αν κάποιοι δεν κατανοήσουν πως τα νησιά έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, θα βάλουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η δημοτική αρχή αν καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Υπάρχουν σχέδια. Μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και των παραλιών. Δεν είναι όμως η ώρα για να ανοίξουμε τα χαρτιά μας».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» κ. Θωμά Τριανταφύλλου για την ολοκλήρωση της μαρίνας.
«Οι λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν. Ζήτησα να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες και για την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του έργου στα ΜΜΕ. Δεν θέλουμε να λειτουργήσει πρόχειρα η μαρίνα. Η συγκεκριμένη υποδομή είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει να έχει ψεγάδια», δήλωσε ο κ.Φώτης Χατζηδιάκος.
Mε αφορμή την παρουσία στην τουριστική έκθεση World Travel Market o κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως η Ρόδος προβλήθηκε με δικό της περίπτερο. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες δύο διοργανώσεις.
«Η παρουσία της Ρόδου στο Λονδίνο ήταν αισθητή. Η διοίκηση του ΠΡΟΤΟΥΡ έχει επιλέξει τρεις εκθέσεις στις οποίες το νησί θα προβληθεί με δικό του περίπτερο. Πρόκειται για την έκθεση World Travel Market, την ΒΙΤ στο Βερολίνο και την τουριστική έκθεση στη Μόσχα.
«Είχαμε συναντήσεις με την υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού κ. Π. Λειβαδά. Συζητήσαμε με τουριστικούς πράκτορες και σε κοινή συνέντευξή τύπου μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου αναφερθήκαμε στην έκθεση, που θα φέρει τη Ρόδο στο προσκήνιο. Καλέσαμε τους Βρετανούς να έρθουν στη Ρόδο για να δουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη ο δήμαρχος συζήτησε θέματα σχετιζόμενα με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου του 2015.
«Η Ρόδος και η Κως είναι ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών. Το επόμενο έτος οι αφίξεις εκτιμώ πως θα είναι αυξημένες αρκετά. Δεν θα πάει τόσο καλά η Αίγυπτος. Πρέπει όμως να γίνονται δαπάνες από το κράτος για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό . Επισκέφθηκα τα περίπτερα της γειτονικής Τουρκίας στην WTM και ντράπηκα. Είχαν συνδυάσει τα όμορφα στοιχεία της ανατολής με την σύγχρονη τεχνολογία. Σε σύγκριση με την Ελλάδα η διαφορά ήταν τεράστια. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στην προβολή του τουριστικού προϊόντος. Εκτιμώ πως θα καλυφθούν και τα κενά που δημιουργήθηκαν στην τουριστική αγορά της Ρωσίας. Μας απασχόλησε και η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος επέκτασης της τουριστικής σεζόν για τη Ρόδο, την Κω και το Ηράκλειο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε πως μπορούμε να έχουμε ίσως και χειμερινό τουρισμό», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Να σημειωθεί πως για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν προβλέπεται κρατική επιχορήγηση. Δεν φαίνεται να έχει αποσαφηνιστεί όμως πλήρως το ποσό που θα αναλογεί στη Ρόδο.
«Δεν ήμουν στο συνέδριο της ΣΕΤΕ, όπου έγιναν οι ανακοινώσεις. Είχα συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και συζήτησα μαζί της το θέμα. Μου ανέφερε πως η Ρόδος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Μακάρι η χρηματοδότηση να αφορά μόνο το νησί μας», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια.
Ο δήμαρχος τόνισε ακόμη πως η Ρόδος θα καλύψει το χαμένο έδαφος στο θαλάσσιο τουρισμό αν αρχίσουν πάλι να πλέουν κρουαζιερόπλοια προς την Αίγυπτο.
«Ήταν επιβεβλημένη η παρουσία μας στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου. Όλοι οι φορείς ζητούσαν να συνομιλήσουν μαζί μας. Λυπήθηκα που δεν είδα εκπροσώπους της Κω στην World Travel Market. Δεν μπορώ να σχολιάσω πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από άλλους φορείς. Πιστεύω να έχουμε ανάλογη επιτυχία και σε άλλες τουριστικές εκθέσεις», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Στην τουριστική έκθεση World Travel Market η Ρόδος έδωσε το στίγμα της. Είχε μεγάλη σημασία και η συνέντευξή τύπου που παραχωρήσαμε για την έκθεση στο μουσείο του Λούβρου. Θα αναρτηθούν και οι σχετικές αφίσες στο μετρό του Παρισιού. Φαίνεται πως ξεκινάει μια νέα εποχή για το νησί. Τώρα θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Οι κλασικές τουριστικές αγορές έχουν δείξει τις τάσεις τους. Πολύ καλά θα πάνε και οι άλλες αγορές. Η παρουσία της Ρόδου στις τουριστικές εκθέσεις του Βερολίνου και της Μόσχας θα είναι εξίσου δυναμική», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Αναφέρθηκε ακόμη πως σε ορισμένες τουριστικές εκθέσεις η Ρόδος θα προβάλλεται μέσα από τα περίπτερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου