Ειδήσεις

Γκάγκα: Η πρόληψη κατά του καρκίνου και αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι παρά πολλά

«Η πρόληψη κατά του καρκίνου και αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι παρά πολλά» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, κατά την κοινή ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου [COM (2021) 44 final].

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως η καταπολέμηση του καρκίνου είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προέδρου, φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σκοπό την στήριξη όλων των κρατών-μελών, για να βελτιωθεί ο έλεγχος, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Σημείωσε πως ένα 40%, περίπου, μπορεί να προληφθεί εγκαίρως και να μην έχουμε θανάτους.

Αναφερόμενη στη δομή του σχεδίου, ανέφερε πως αυτό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, με την ευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας και φυσικά ποιότητας ζωής, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως είπε, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι για δέκα πρωτοβουλίες, όπως τα κέντρα γνώσεων για τον καρκίνο, η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου για όλους, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απεικόνιση του καρκίνου, που είναι πολύ σημαντική και έχουμε πολλές καινούργιες απεικονιστικές μεθόδους, όπως είναι το PET-CT, παραδείγματος χάρη και πολλές άλλες.

Σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος, η κ. Γκάγκα ανέφερε, πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να χρηματοδοτηθεί αυτό το σχέδιο με πολλά χρήματα και είναι σημαντικό να συμμετέχουμε και στα ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Υγείας, είπε, ξεκινήσει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προχωράει ήδη και είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». Επίσης, υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Διατροφικής Πολιτικής, το Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, το Σχέδιο Δράσης Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης και Ανακουφιστικής Φροντίδας, το Σχέδιο Αντιμετώπισης του Αλκοόλ, το Σχέδιο Δράσης κατά των Εξαρτήσεων, το Σχέδιο της Υγειονομικής Προστασίας των Προσφύγων, το Σχέδιο της Αντιμετώπισης της Μικροβιακής Αγωγής στα Αντιβιοτικά, το Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, το Σχέδιο Δράσης για την Ταξιδιωτική και Συνοριακή Υγεία, το Σχέδιο Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, το Σχέδιο Δράσης για την Νόσο Αλτσχάιμερ και το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων, το Εθνικό Σχέδιο των Εμβολιασμών, που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παράλληλα, υπάρχει το Στρατηγικό Σχέδιο της Δευτερογενούς Πρόληψης με εθνικό προγραμματισμό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Οι αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως οι τέσσερις κύριες ομάδες που έχουν μπει ήδη στο πρόγραμμα, είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για το μαστό, για το παχύ έντερο και για τον προστάτη, ενώ σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα για ασθενείς με καρκίνο, προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία σχετικών δομών σε τουλάχιστον 20 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με την δυνατότητα ανάπτυξης και σε δομές εκτός νοσοκομείων, hospices.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου