ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καταπέλτης κατά του Φ. Χατζηδιάκου ο πρ. δήμαρχος Χ. Χατζηευθυμίου!

news room 10 λεπτά ανάγνωση
Χατζής Χατζηευθυμίου
  • Συνέντευξη στην
  • Πέγκυ Ντόκου

«Ο μόνος δήμαρ­χος που είχε την στήριξη όλων των παρα­τά­ξεων της αντι­πο­λί­τευ­σης και δεν έκανε τίποτε είναι ο κ. Χατζη­διά­κος». Αυτό δηλώνει σήμερα, σε συνέ­ντευξή του προς την «δημο­κρα­τική» ο πρώην δήμαρ­χος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευ­θυ­μίου.

Στην συνέ­ντευξη αυτή, είναι απο­κα­λυ­πτι­κός αλλά και αυστη­ρός συνάμα με τον νυν δήμαρχο, καθώς, όπως λέει, είχε την στήριξη σύσ­σω­μης της αντι­πο­λί­τευ­σης και δεν θέλησε να ακούσει κανέναν παρά τις προ­τά­σεις που κατα­τέ­θη­καν. Επι­πλέον, ο κ. Χατζηευ­θυ­μίου μιλάει για την οικο­νο­μική κατά­σταση του ενιαίου Δήμου Ρόδου, για την αξιο­ποί­ηση της περιου­σίας του Δήμου, τις περι­πέ­τειες του «Θέρμαι», την κατά­σταση με την ΔΕΥΑΡ και την λει­ψυ­δρία, το κυκλο­φο­ριακό που ταλαι­πω­ρεί αφά­ντα­στα την πόλη ενώ ξεκα­θα­ρί­ζει για ποιους λόγους επέλεξε να μην συμ­με­τέ­χει πια στις συνε­δριά­σεις του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου εδώ και έναν περίπου χρόνο!

Η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

Κύριε Χατζηευ­θυ­μίου να ξεκι­νή­σουμε ζητώ­ντας από εσάς μια «απο­τί­μηση» της τετρα­ε­τίας της δημο­τι­κής αρχής υπό την δημαρ­χία του κ. Φώτη Χατζη­διά­κου. Κατά­φερε κάτι αυτή την τετρα­ε­τία;

Για να πούμε ότι μια δημο­τική αρχή πέτυχε, δεν πρέπει να την κρί­νουμε από τα έργα της καθη­με­ρι­νό­τη­τας. Αυτά θα μπο­ρού­σαν να τα κάνουν και οι υπη­ρε­σια­κοί παρά­γο­ντες χωρίς την βοήθεια κάποιου πολι­τι­κού προϊ­στα­μέ­νου. Άρα λοιπόν δεν συζη­τάμε για θέματα καθη­με­ρι­νό­τη­τας, δεν είναι έργο το οποίο παράγει ο δήμαρ­χος. Εγώ κρίνω τον δήμαρχο, από έργα τα οποία θα έχουν αξία και σημασία δια­χρο­νική. Δηλαδή μιλάμε για ζητή­ματα που θα έδιναν μια προ­ο­πτική και μια άλλη ανά­πτυξη στην πόλη. Κάτι το οποίο δυστυ­χώς δεν το είδα, παρά το γεγονός πως ο κ. Χατζη­διά­κος είναι ο μόνος δήμαρ­χος ο οποίος είχε εξ αρχής την ολό­θερμη συμπα­ρά­σταση και στήριξη όλων των παρα­τά­ξεων της αντι­πο­λί­τευ­σης, με προ­σω­πι­κές παρου­σίες στο γραφείο του, προ­κει­μέ­νου να συμπα­ρα­στα­θούμε στις προ­σπά­θειες ώστε να παρα­χθεί έργο. Δυστυ­χώς όμως, οι όποιες προ­τά­σεις είχαμε κατα­θέ­σει στον κ. δήμαρχο, δεν βρήκαν ευήκοα ώτα με απο­τέ­λε­σμα του­λά­χι­στον εγώ να απο­φα­σίσω να μην συμ­με­τέχω πλέον στο δημο­τικό συμ­βού­λιο, θεω­ρώ­ντας ότι είναι χαμένος χρόνος, το να παρί­στα­μαι σε ένα δημο­τικό συμ­βού­λιο το οποίο μονα­δικά θέματα έχει την έγκριση απο­φά­σεων επι­τρο­πών παρα­λα­βής έργων ή το να απο­δέ­χε­ται χρη­μα­το­δο­τή­σεις από κάποια υπουρ­γεία κ.λπ. Θέματα δηλαδή για τα οποία μπορούν να ληφθούν απο­φά­σεις και χωρίς την παρου­σία την δική μου –του­λά­χι­στον. Εγώ θα ήθελα να συμ­με­τέχω σε ένα δημο­τικό συμ­βού­λιο που θα μπο­ρούσε να παράξει έργο ουσίας και μάλιστα ορατό. Δυστυ­χώς, δεν έγινε. Ούτε και στα οικο­νο­μικά σημειώ­θηκε κάποια πρόοδος –ασχέτως εάν ο κ. Χατζη­διά­κος λέει ότι υπάρχει πλε­ό­να­σμα στον Δήμο Ρόδου. Προ­σω­πικά δεν βλέπω καμία «οικο­νο­μία κλί­μα­κος» που να έχει την δυνα­τό­τητα να βοη­θή­σει τον Δήμο και μελ­λο­ντικά. Το να εισπράτ­τει κάποια χρήματα σήμερα, τα οποία δεν θα μπορεί να τα εισπρά­ξει στο επόμενο έτος για μένα δεν είναι λύση. Λύση θα ήταν εάν θα μπο­ρούσε να δημιουρ­γή­σει εκείνες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ώστε να μπο­ρούσε ο Δήμος να έχει τακτικά έσοδα εσαεί τα οποία να μπορεί να δια­χει­ρί­ζε­ται ο ίδιος όπως θέλει και να κάνει έργα που θεωρεί ότι είναι απα­ραί­τητα για την πόλη. Στην παρα­γωγή έργου, λοιπόν, όχι δεν πέτυχε. Είχαμε σχε­διά­σει την δια­χεί­ριση στερεών απο­βλή­των, την δια­χεί­ριση των υγρών απο­βλή­των και σήμερα, έτσι όπως βλέπω τις εξε­λί­ξεις πολύ φοβού­μαι ότι θα είναι όλοι κατη­γο­ρού­με­νοι. Θα μπο­ρούσε να γίνει π.χ. η δια­χεί­ριση στερεών απο­βλή­των όπως είχαμε σχε­διά­σει με την καύση των απορ­ριμ­μά­των, αφού προη­γη­θεί η επιλογή των ανα­κυ­κλώ­σι­μων υλικών. Ξέρετε, η Ρόδος έχει μεγάλη παρα­γωγή από βελόνες πεύκου, η οποία απο­τε­λεί πηγή παρα­γω­γής θερ­μό­τη­τας και ενέρ­γειας, ενώ έχουμε επίσης πολλά φύκια, τα οποία ενώ ξοδεύ­ουμε πολλά χρήματα για να τα θάψουμε ενώ θα μπο­ρού­σαμε να τα αξιο­ποι­ή­σουμε καί­γο­ντας και παρά­γο­ντας ενέρ­γεια (ρεύμα, ζεστό νερό κ.λπ.) από όπου θα μπο­ρούσε να έχει έσοδα ο Δήμος.

Να περά­σουμε τώρα στην αξιο­ποί­ηση της ακί­νη­της περιου­σίας του Δήμου Ρόδου. Κι εσείς το «παλέ­ψατε» πολύ επί των ημερών σας και θα ήθελα την άποψή σας για τους χει­ρι­σμούς του κ. Χατζη­διά­κου –το Ακταίον, το Ιαλύ­σιον, η Νέα Αγορά κ.λπ.

Κοι­τάξτε. Εμείς είχαμε να δια­χει­ρι­στούμε την ακίνητη περιου­σία του Δήμου Ροδίων, στα στενά όριά του. Σήμερα, μιλάμε για το νησί της Ρόδου που έχει περιου­σία πολύ μεγα­λύ­τερη και η δημο­τική αρχή θα μπο­ρούσε να διεκ­δι­κή­σει και τμήματα που θα μπο­ρού­σαν να φέρουν τερά­στια έσοδα. Γι αυτό λέω ότι δεν έγινε καμία «οικο­νο­μία κλί­μα­κος» με προ­ο­πτική. Αυτό τον σκοπό, άλλωστε είχε η δημιουρ­γία ενός ενιαίου Δήμου σε όλο το νησί. Για να γίνουν ωστόσο ανε­ξάρ­τη­τοι οικο­νο­μικά οι Δήμοι (να έχουν αυτο­δια­χεί­ριση) απαι­τεί­ται να έχουμε δικά μας έσοδα. Η αξιο­ποί­ηση της δημο­τι­κής περιου­σίας δεν είναι να νοι­κιά­σουμε το «Ιαλύ­σιον» και να παίρνει ο Δήμος 1.500 ευρώ τον μήνα ή να βγάλει τους κατα­στη­μα­τάρ­χες από την Νέα Αγορά και να περι­μέ­νουν να έρθει κάποιος…. σωτήρας που θα παρα­λά­βει το μνημείο και θα υπο­κα­τα­στή­σει τον Δήμο στο να εισπράτ­τει τα ενοίκια. Δηλαδή, θα εισπράτ­τει 2εκ. ευρώ και θα δίνει στον Δήμο το 1,2εκ. ευρώ. Μα και σήμερα, ο Δήμος τόσα εισπράτ­τει. Συνεπώς, δεν είναι προς την σωστή κατεύ­θυνση αυτή η προ­σπά­θεια αξιο­ποί­η­σης της Νέας Αγοράς.

Με αυτή την ευκαι­ρία να μιλή­σουμε και για την μαρίνα, για το καρ­νά­γιο.

Βεβαίως, και κάποτε πρέπει να μιλή­σουμε για το πώς χάθηκαν τόσα έσοδα. Αυτοί οι οποίοι έκαναν τα παπα­γα­λά­κια κι έλεγαν ότι ξεπου­λάμε την δημόσια περιου­σία έναντι πινα­κίου φακής, πού είναι αυτά τα έσοδα εδώ και τόσα χρόνια; Θα είχε έσοδα πάνω από 5εκ. ευρώ ο Δήμος. Πού πήγαν λοιπόν τα παπα­γα­λά­κια σήμερα και η δικα­στική έρευνα που είχε ξεκι­νή­σει, γιατί στα­μά­τησε; Είχα ζητήσει να μείνει ανοι­χτός ο φάκελος για να δούμε το απο­τέ­λε­σμα. Ποιος θα ανα­πλη­ρώ­σει τα έσοδα που χάθηκαν; Η μαρίνα είχε ανάδοχο όπως είχε και το Μαν­δράκι. Μέχρι που μου έκαναν μήνυση και πήγα κατη­γο­ρού­με­νος επειδή συνέ­χιζα την δια­δι­κα­σία της δημο­πρά­τη­σης –ενώ δεν ήμουν υπο­ψή­φιος! Τι πολι­τικό όφελος δηλαδή θα είχα; Διεκόπη τότε όλη η δια­δι­κα­σία, ο Δήμος έχασε την μαρίνα Μαν­δρα­κίου, έκλεισε το καρ­νά­γιο (ενώ υπήρχε κι εκεί ανά­δο­χος). Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Ο Δήμος Ρόδου θα έπρεπε να διεκ­δι­κή­σει το παλαιό αερο­δρό­μιο των Μαρι­τσών και να το αξιο­ποι­ή­σει για πίστα αγώνων κ.λπ. Το είχαμε σχε­διά­σει παλαιό­τερα αλλά δεν ήταν στην δικαιο­δο­σία του Δήμου. Νομίζω πως θα μπο­ρούσε να αξιο­ποι­η­θεί με πολλούς τρόπους. Αυτά όλα τα έχουμε χάσει και ίσως να μην βρεθεί ποτέ ξανά η ευκαι­ρία να τα αξιο­ποι­ή­σουμε.

Να περά­σουμε στο «Θέρμαι». Εσείς δώσατε πολλούς αγώνες γι αυτό, σας πήγαν στον εισαγ­γε­λέα επα­νει­λημ­μέ­νως και σήμερα γυρί­ζουμε στο…. μηδέν. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Το «Θέρμαι», όπως είπε ο κ. δήμαρ­χος, θα γίνει πολι­τι­στικό κέντρο. Βέβαια, εδώ να πούμε ότι για να ζωντα­νέ­ψουν τα πάρκα της Ρόδου –μην ξεχνάτε ότι μόνον η πόλη έχει πάρα πολύ αστικό πράσινο- πρέπει να τους δοθεί χρη­στι­κό­τητα και να είναι επι­σκέ­ψιμα. Σωστή ήταν η κίνηση που έκανε τότε ο κ. Κου­σουρ­νάς κι έβαλε όργανα γυμνα­στι­κής στο πάρκο απέ­να­ντι από το στάδιο Δια­γό­ρας.

Είπε ότι θέλει να το κάνει πολι­τι­στικό κέντρο. Πού θα στηθεί όμως; Στο υπάρχον κτήριο; Αυτό δεν το πολέ­μη­σαν και το κυνή­γη­σαν ως αυθαί­ρετο; Θα το κατε­δα­φί­σει; Και αν το γκρε­μί­σει πώς θα το ξανα­χτί­σει; Στο δάσος; Είναι χαρα­κτη­ρι­σμένο δάσος! Η μόνη λει­τουρ­γία είναι να το δώσουν στους τουρ οπε­ρέι­τορ να παίρ­νουν εκεί τους του­ρί­στες για….. κυνήγι! Τελικά, δεν μπο­ρούμε να μιλή­σουμε σοβαρά γι αυτό το θέμα. Και πώς θα λει­τουρ­γή­σει; Προ­φα­νώς, η κου­βέ­ντα γίνεται τζάμπα. Ο κ. δήμαρ­χος ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκεί, δεν έχει ούτε και τον χρόνο να προ­λά­βει να κάνει κάτι μέχρι τις εκλογές και προ­φα­νώς…. κου­βέ­ντα να γίνεται.

ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Μία ακόμη πονε­μένη ιστορία. Ζητού­σατε επα­νει­λημ­μέ­νως ενη­μέ­ρωση στο δημο­τικό συμ­βού­λιο αλλά δεν έγινε ποτέ. Τι λέτε σήμερα;

Και ούτε θα έρθει ποτέ –προ­φα­νώς επειδή κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ενη­μέ­ρωση στο Σώμα. Η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. έχει έσοδα κάθε χρόνο. Πού πηγαί­νουν αυτά τα έσοδα, δεν μας έχουν πει ακόμη. Είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος ο κ. δήμαρ­χος να ενη­με­ρώ­σει το δημο­τικό συμ­βού­λιο για όλες τις κινή­σεις που γίνο­νται για την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Τόσα χρόνια υπάρ­χουν εισπρά­ξεις, πού πηγαί­νουν αυτές; Πού είναι τα στοι­χεία που ζητού­σαμε; Ερχόταν ο κ. Μαρα­βέ­λιας που είχε τοπο­θε­τη­θεί για να κάνει την εκκα­θά­ριση και ακόμη δεν έχει ξεκι­νή­σει η εκκα­θά­ριση. Δεν έχει κατα­τε­θεί ούτε ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της. Ταλαι­πω­ρού­νται άνθρω­ποι στα δικα­στή­ρια εδώ και χρόνια με δεκάδες μηνύ­σεις και χωρίς καμία νομική στήριξη από τον Δήμο. Η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. προ­φα­νώς, υπάρχει έτσι και λει­τουρ­γεί με αυτό τον τόπο προ­κει­μέ­νου να εισπράτ­τουν χρήματα κάποιοι που κινού­νται γύρω από την εκκα­θά­ρισή της.

Μετά από τόσα χρόνια, μελέτες, συσκέ­ψεις κ.λπ. η πόλη της Ρόδου ταλαι­πω­ρεί­ται από το κυκλο­φο­ριακό. Τι θα μπο­ρούσε να γίνει κατά την άποψή σας;

Η πόλη δεν έχει πρό­βλημα από το κυκλο­φο­ριακό. Έχει πρό­βλημα στάθ­μευ­σης. Εμείς είχαμε ιδρύσει την εται­ρεία Πάρ­κινγκ Α.Ε. την οποία ο κ. Κου­σουρ­νάς έκλεισε. Κι αφού η δική μου πρόταση για υπόγεια πάρ­κινγκ απερ­ρί­φθη πού είναι η πρόταση που θα δώσει τελικά λύση στο πρό­βλημα; Πού είναι τα υπέρ­γεια πάρ­κινγκ λοιπόν; Εάν δεν ανα­βιώ­σει η επι­χεί­ρηση αυτή που έχει έτοιμες μελέτες (και τις έχουμε παρα­δώ­σει στον κ. δήμαρχο) για να προ­χω­ρή­σουν σε δια­γω­νι­σμούς, δεν θα βρεθεί λύση. Ωστόσο ο Δήμος θα πρέπει να κατα­λά­βει κάποτε ότι δεν πρέπει να ‘χαρίζεται’ και σε κανέναν από όσους παρ­κά­ρουν όπου βλέπουν. Το κυκλο­φο­ριακό θα λυθεί όταν γίνουν υπέρ­γεια πάρ­κινγκ και δεν υπάρ­χουν πια αυτο­κί­νητα στους δρόμους. Πρέπει να το κατα­λά­βουν κάποτε αυτό. Χρειά­ζο­νται πάρ­κινγκ και ποδη­λα­τό­δρο­μοι. Το ζήτημα με το κυκλο­φο­ριακό, το είχαμε θέσει στον κ. Χατζη­διάκο όταν πήγαμε στο γραφείο του όλοι μαζί, οι επι­κε­φα­λής των παρα­τά­ξεων της αντι­πο­λί­τευ­σης και του είπαμε «είμαστε εδώ για να σε βοη­θή­σουμε να πάμε την Ρόδο μπροστά». Και φυσικά, δεν άκουσε κανέναν, δεν έκανε τίποτε.

Πάμε και στην ΔΕΥΑΡ. Άλλη μία πονε­μένη ιστορία. Ζήσαμε και την ανομ­βρία και τώρα φοβό­μα­στε για το μέλλον. Ποια θα μπο­ρούσε να είναι η λύση;

Πριν από δύο μήνες, οι κ.κ. Μαρ­τί­νος Κανελ­λά­κης, Θανάσης Κοσ­σιώ­ρης, Ευα­γό­ρας Νικο­λάου κι εγώ προ­σω­πικά, επι­σκε­φτή­καμε τον κ. Χατζη­διάκο στο γραφείο του για τα ζητή­ματα του νησιού. Ένα από αυτά ήταν το νερό. Το πρό­βλημα δεν θα λυθεί με αυτά που γίνο­νται τώρα. Ούτε οι γεω­τρή­σεις θα δώσουν κάποιο απο­τέ­λε­σμα. Η Ρόδος έδινε νερό σε όλα τα άνυδρα νησιά, της Δωδε­κα­νή­σου και των Κυκλά­δων τώρα μένει χωρίς νερό. Κι αυτό σε συν­δυα­σμό με την τερά­στια ανά­πτυξη που γνω­ρί­ζει η Νότια Ρόδος, θα δείτε ότι θα απο­τε­λέ­σει μια «βόμβα» για το νησί. Οι μεγάλες ξενο­δο­χεια­κές μονάδες θα έχουν θέμα με την υδρο­δό­τηση και την απο­χέ­τευση. Είπαμε στον κ. δήμαρχο ότι το Φράγμα του Γαδουρά δεν είναι πανά­κεια. Δεν έχει την δυνα­τό­τητα να δώσει νερό σε όλο το νησί και για τις καλ­λιέρ­γειες επι­πλέον. Ο κ. δήμαρ­χος έχει την άποψη ότι εάν ξεκι­νή­σουμε να κάνουμε κάτι θα χάσουμε πολλά χρήματα. Δεν είναι έτσι. Θα έπρεπε να είχαν ξεκι­νή­σει έργα, εργο­στά­σια αφα­λα­τώ­σεων –ένα στην ανα­το­λική και ένα στην δυτική πλευρά- για να εξα­σφα­λί­σουν νερό. Μπορεί να γίνει αυτό με παράλ­ληλη εγκα­τά­σταση αιο­λι­κής και ηλιακής ενέρ­γειας (επειδή είναι ενερ­γο­βό­ροι μηχα­νι­σμοί). Αυτό θα έλυνε το πρό­βλημα με το νερό για πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει ενδια­φέ­ρον. Συνε­χί­ζουν τις γεω­τρή­σεις αλλά δεν δίνουν απο­τέ­λε­σμα. Το πρό­βλημα –να το θυμηθείτε- θα ξεκι­νή­σει από τη Νότια Ρόδο και θα τινάξει τον Του­ρι­σμό και το περι­βάλ­λον στον… αέρα.

Κύριε Χατζηευ­θυ­μίου, έρχο­νται εκλογές. Φαί­νε­ται ότι για τον Δήμο Ρόδου θα είναι πάρα πολλοί οι υπο­ψή­φιοι. Πώς θα δια­μορ­φω­θεί η κατά­σταση με την απλή ανα­λο­γική;

Σίγουρα θα είναι πολλοί οι υπο­ψή­φιοι. Θα μπορούν να κατε­βαί­νουν και ‘παρέες’ αφού θέλει μόλις 49 άτομα για να κάνεις παρά­ταξη. Και από εκεί και πέρα… αρχίζει το ‘παζάρι’ στο δημο­τικό συμ­βού­λιο. Να μου το θυμη­θείτε: αυτό το δημο­τικό συμ­βού­λιο ουδεμία σχέση θα έχει με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι και οι απο­φά­σεις θα λαμ­βά­νο­νται πολύ δύσκολα και θα υπάρξει άναρχη λει­τουρ­γία στην Τοπική Αυτο­διοί­κηση. Αυτό συμ­φέ­ρει μόνον τα μικρά κόμματα βέβαια που θέλουν να έχουν παρου­σία στα κοινά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.