Ειδήσεις

Η πρεμιέρα των προσυνεδρίων της ΝΔ και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα ξεκινήσουν από τη Νίκαια. Θα καταθέσουμε στο πλαίσιο επτά προσυνεδριακών ενοτήτων τις προτάσεις μας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Για τους νέους. Για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή. Για την επιχειρηματικότητα, την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Για καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και για θέματα ποιότητας ζωής για όλους τους Έλληνες πολίτες. Και για ένα νέο πατριωτισμό, που θα δυναμώνει το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο. Αυτές είναι οι εφτά θεματικές που έχουμε επιλέξει για τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες. Αυτά τα προσυνέδρια θα είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει. Θα είναι προσυνέδρια ανοιχτά στην κοινωνία. Θα γίνουν με τη συμμετοχή πολιτών, αλλά και ειδικών έξω από τα στενά κομματικά τείχη. Θα είναι συνέδρια διαλόγου και συζήτησης”.

Δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεων του να απευθυνθεί σε νέες δεξαμενές πολιτών, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα επέλεξαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σπάσει τα στενά παραταξιακά όρια και μετατρέπει την περαιτέρω ισχυροποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας σε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της οδού Πειραιώς. Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη του κόμματος επικοινωνούν το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με αιχμές τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων, τη μείωση των φορολογικών βαρών και τον εξορθoλογισμό της λειτουργίας του κράτους. “Θέλουμε οι πολίτες να μας ακούσουν. Να μας ζυγίσουν, να ζυγίσουν αυτά που λέμε με όση αυστηρότητα θέλουν. Να συγκρίνουν αυτά που λέμε εμείς, τις μετρημένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις, με τα ψέματα κάποιων άλλων και θα δουν τη διαφορά. Θα δουν από τη μία μια κυβέρνηση αποτυχημένη και απαξιωμένη που κρατιέται με λάσπη, ψέματα και δικαιολογίες. Και από την άλλη θα δουν μία παράταξη ειλικρινή που έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, να αλλάζει και να βελτιώνεται. Μία παράταξη που δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Που ανοίγεται σε νέες ιδέες πάντα όμως με σεβασμό στην ιστορία μας, στις αξίες μας, στις ιδέες μας”, ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Μενίδι. Σε λίγες ώρες από τώρα, το οικοσύστημα της οδού Πειραιώς εισέρχεται σε momentum προσυνεδρίων. Αφετηρία θα είναι η Νίκαια. Κατάληξη, μετά από έξι ακόμα προσυνέδρια σε Αττική και περιφέρεια, το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της 16ης και της 17ης Δεκεμβρίου, που θα εξειδικεύσει και θα επικυρώσει τους βασικούς άξονες του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας.

“Η απόφαση για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και των προσυνεδρίων με τέτοιο χαρακτήρα δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν τα θεωρεί απλά μια καταστατική υποχρέωση της, αλλά τα συνδέει άμεσα με τη συνολική προσπάθεια για ανάδειξη του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση και για την επόμενη ημέρα για τη χώρα. Μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, η Νέα Δημοκρατία θα καταστήσει σαφές πώς έχει απαντήσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Για αυτό και η θεματολογία κάθε προσυνεδρίου συνδέεται με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με στόχο να συζητηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και τα ζητήματα που τις αφορούν, και να αναδειχθούν συγκεκριμένες πολιτικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση τους”, επισημαίνουν πηγές της οδού Πειραιώς, ένα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι εργασίες του προσυνεδρίου στη Νίκαια.

Το πρώτο προσυνέδριο θα είναι αφιερωμένο στους εργαζόμενους και τους ανέργους. Το δεύτερο, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στους νέους. Θα ακολουθήσουν τα προσυνέδρια για την υγεία και το ασφαλιστικό, για την επιχειρηματικότητα, για τους αγρότες, για τις δημόσιες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των πολιτών. “Από την πρώτη στιγμή, επιδιώχθηκε η ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας, πολιτών και εμπειρογνωμόνων εκτός των κομματικών ορίων, με μόνο γνώμονα τις γνώσεις, την εμπειρία τους και τη διάθεσή τους για συμβολή στη διαμόρφωση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε θεματική συνεδρίαση, ως ομιλητές θα συμμετέχουν, όχι μόνο οι αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και πρόσωπα από την αγορά και την επιχειρηματικότητα, από την εκπαίδευση και την έρευνα, και από την Κοινωνία των Πολιτών. Πρόσωπα χωρίς κομματική ιδιότητα, αλλά με πολύ καλή γνώση συγκεκριμένων ζητημάτων, με διάκριση στα πεδία που το καθένα δραστηριοποιείται και με ικανότητα να φέρουν νέες ιδέες στο διάλογο”, τονίζουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλαίσιο του προσυνεδρίου της Νίκαιας.

Οι αυριανές εργασίες θα εξελιχθούν μέσω τριών επιμέρους θεματικών συνεδριάσεων:

-Η πρώτη θεματική θα αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Ως ομιλητές θα συμμετάσχουν ο Μάρκος Βερέμης (ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Upstream που δραστηριοποιείται σε πάνω από 45 χώρες και απασχολεί περισσότερα από 320 άτομα) ο Σπύρος Μαγιάτης, (συνιδρυτής της εταιρείας Workable που ανέπτυξε μια καινοτόμα εφαρμογή που υποστηρίζει τις διαδικασίες πρόσληψης) και ο Μανώλης Βλάχος (ιδρυτής της εταιρείας Filora Organics, που προωθεί Ελληνικά βιολογικά προϊόντα και έχει παρουσία σε αγορές του εξωτερικού).

-Η δεύτερη θεματική θα αφορά στις δεξιότητες, και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησης των ανέργων και τις αποδοχές των εργαζομένων. Σε αυτήν θα δώσουν το “παρών” η Βενετία Κουσία (πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου) o Γιώργος Δουκίδης (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με σημαντική ενασχόληση με τα ζητήματα της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων) και ο Βασίλης Ντερτιλής (διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού).

-Η τρίτη θεματική θα αφορά στα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων και της αγοράς εργασίας. Ομιλητές θα είναι ο Σπύρος Χρυσανθόπουλος (ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) o Αλέξης Παπασταύρου (δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο) και ο Χρήστος Ιωάννου (οικονομολόγος με εμπειρία από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας).

Αυτά ζητούν οι πολίτες

Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι απαντήσεις στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο του 1ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασαν τις 15.000. Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν πολίτες από όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Ισχυρή, δε, ήταν η εκπροσώπηση από ελεύθερους επαγγελματίες (31,7%) υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα (18,9%) και υπαλλήλους τους δημόσιου τομέα (20,1%). Στο ερώτημα για τη στήριξη των ανέργων, τα ειδικά κίνητρα για πρόσληψη ανέργων και τα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αποτέλεσαν τις πρώτες επιλογές των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο. Στον αντίποδα, η επιλογή των επιδοματικών πολιτικών για τη στήριξη της ανεργίας έρχεται τελευταία ως επιλογή. Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία όσων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του 1ου προσυνεδρίου (εννέα στους δέκα) τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα ως πρωταρχική προτεραιότητα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου