Ειδήσεις

ΔΝΤ: Ζητεί πρόσθετα μέτρα, βλέπει “ψαλίδι” σε συντάξεις και υγεία

Πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα με τους δανειστές μας, κρύβουν οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσιοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση Fiscal Monitor.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα φετινά μνημονιακά μέτρα θα αποδώσουν σε πρωτογενές επίπεδο περίπου 450.000.000 ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι αναφέρει το Μνημόνιο και τα μέτρα του 2016 περίπου 900.000.000 ευρώ λιγότερα. Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ για το 2017, 2,5% για το 2018 και στη συνέχεια 3,5% ετησίως.

Βλέπει “ψαλίδι” στις δαπάνες για συντάξεις και υγεία
Μεγαλύτερο “ψαλίδι” στις συντάξεις και συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, παρότι η χώρα ανακηρύσσεται “Πρωταθλήτρια” στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ στην έκθεσή του, Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου