Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει την πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο επικεφαλής της ΝΔ. Στα 6,5 δισ. τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν μόνο με ψήφο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι στις αλλαγές για αγρότες. Οχι σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πολιτική απάτη που στήσατε στις εκλογές αποκαλύπτεται τώρα, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Οι βελτιώσεις που υποσχεθήκατε δεν υπάρχουν. Δεν διαβάσατε το προσχέδιο του προϋπολογισμού;», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι μετά το θετικό ρυθμό του 2014, επιστρέφουμε στην ύφεση το 2015 και το 2016, ενώ υπάρχει αύξηση της ανεργίας και περνάμε στα πρωτογενή ελλείμματα από τα πλεονάσματα.

Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητα που σχεδιάζετε ξεπερνούν τα 6,5 δισ. Το 62% είναι πρόσθετοι φόροι και το υπόλοιπο είναι περικοπές δαπανών, μειώσεις στις συντάξεις, σημείωσε, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι επενδύει μόνο στον πολιτικό καιροσκοπισμό.

«Τώρα πάνε οι βάρβαροι. Γίνατε μνημονιακότερος των μνημονιακών. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις του πάντες για πάντα», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. «Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης, ξαναγίνατε κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ!», υπογράμμισε και τόνισε ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα λιτότητας

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα και τις περικοπές της κυβέρνησης. Δεν γίνονται δεκτές από εμάς οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και στον ΟΓΑ, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι συντάξεις θα κοπούν μόνο με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς είμαστε μαζί σας μόνο στη διευθέτηση του χρέους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώθηκε επειδή περάσαμε σε ελλείμματα από πρωτογενή πλεονάσματα.

Πού είναι οι ολιγάρχες

Ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την δήθεν, όπως είπε, επίθεση στους ολιγάρχες, ζητώντας να δώσει ονόματα. «Ποιοι είναι τέλος πάντων, φαντάσματα είναι; Πού είναι αυτοί οι ολιγάρχες», σημείωσε.

Οι τράπεζες

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξαπατά τους δικούς του βουλευτές μιλώντας για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών «Το μνημόνιο λέει ότι τα μέλη του ΔΣ θα διορίζονται χωρίς κρατική παρέμβαση. Το έχετε υπογράψει. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα τις αλλάξετε;», σημείωσε.

Ανεργία, εξωτερική πολιτική και προσφυγικό

Ζήτησε θέσεις από την κυβέρνηση που να προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. «Δεν μπορείτε να μιλάτε για ευαισθησία αν δεν το κάνετε», τόνισε.

Τόνισε ότι στην ομιλία Τσίπρα δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά για εξωτερική πολιτική. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα την δήλωσή του για άγνοια όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα. «Θαλάσσια σύνορα υπάρχουν. Η Βουλή πρέπει να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχιστεί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας τόσο στα χωρικά ύδατα όσο και στην ΑΟΖ, σημείωσε.

Για το προσφυγικό, τόνισε ότι δεν καταλαγιάζουν οι ανησυχίες. Είναι καταστροφικό να συνεχιστεί η ανικανότητα της πρώτης περιόδου διακυβέρνησής σας. Δεν είναι λύση να κλείνει η Αμυγδαλέζα και να τους στοιβάζετε στο Πεδίο του Άρεως, υπογράμμισε.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι είναι υπέρ της άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης. Πρέπει να βρούμε ρυθμίσεις που να μην διαλύεται εύκολα η βουλή, σημείωσε. Τόνισε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο άρθρο 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών.
«Φέρτε τώρα την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση να τη συζητήσουμε.», τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Πιάστε τη φοροδιαφυγή

Μας είπατε ότι θα κυνηγήσετε τους φοροφυγάδες και εσείς πηγαίνετε στην Ερμιόνη να πιάσετε φουκαράδες, σημείωσε. «Αντί να πηγαίνουν στα πανηγύρια, η Εφορία πρέπει να πιάσει τους φοροφυγάδες. Εσείς λέτε ότι ξέρετε καλά τους φοροφυγάδες. Τους φουκαράδες πιάνετε και τους άλλους τους χαϊδεύετε», ανέφερε.

Η ταυτότητα της ΝΔ

«Εμείς εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που υπάρχουν στο μνημόνιο που εσείς υπογράψατε.», σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ

«Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί εμείς δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι. Εσείς πιστεύετε στο μεγάλο κράτος που συντηρείται με υψηλούς φόρους. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό κράτος που συντηρείται με μικρότερους φόρους.», υπογράμμισε.

Η αντιπαράθεση με Τσίπρα για το χρέος

Ο πρωθυπουργός παρενέβη μετά την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για προεκλογική ομιλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για εθνικό ατόπημα από την αναφορά Μεϊμαράκη στο θέμα του χρέους. «Για κακή σας τύχη η τοποθέτησή σας έρχεται λίγες ώρες μετά την ομιλία Ολαντ στο ευρωκοινοβούλιο που ανάγει σε μείζον θέμα το ζήτημα του χρέους. Με ποιον είστε;» αναρωτήθηκε.

Απαντώντας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι συμφωνεί στο να ανοίξει το θέμα του χρέους δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε επιπλέον 90 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος. «Είπα εγώ να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος; Τι πάθατε και πεταχτήκατε;», σημείωσε.

«Εμείς συμφωνούμε, πάμε μαζί να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση του χρέους. Δεν είδα όμως να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εμείς σας λέμε ότι με την ύφεση που υπάρχει και τα ελλείμματα που δημιουργήσατε, το χρέος πρέπει να το δούμε. Εμείς είπαμε να πάμε μαζί και δεν μας θέλετε, δεν μας καλείτε», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ