ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε νέα μέτρα για την ακρίβεια – Ποιες παρεμβάσεις θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ακρίβεια

Παρα­τεί­νε­ται η πληρωμή του market pass και μονι­μο­ποιεί­ται η κατα­βολή του επι­δό­μα­τος προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς σε συντα­ξιού­χους. Αλλά­ζουν τα κρι­τή­ρια για τη χορή­γηση του πετρε­λαίου θέρ­μαν­σης και το πλαίσιο ενι­σχύ­σεων για τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος, έτσι ώστε να καλύ­πτουν περισ­σό­τε­ρους πολίτες που ανήκουν στις ευά­λω­τες πλη­θυ­σμια­κές ομάδες. Στο τραπέζι και η διανομή ενός νέου fuel pass.

Ενα στο­χευ­μένο πακέτο μέτρων χαμηλού κόστους, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημο­σιο­νο­μική στα­θε­ρό­τητα, αλλά θα προ­σφέ­ρει ένα δίχτυ προ­στα­σίας κυρίως στα ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά από το κύμα της ακρί­βειας στα τρόφιμα και τις ενερ­γεια­κές ανα­τα­ρά­ξεις, επε­ξερ­γά­ζο­νται στην κυβέρ­νηση ενόψει της ομιλίας του πρω­θυ­πουρ­γού στη Διεθνή Εκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης. Στο μικρο­σκό­πιο έχουν μπει η παρά­ταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους, το επίδομα θέρ­μαν­σης και οι ενερ­γεια­κές επι­δο­τή­σεις κυρίως για τα αδύναμα νοι­κο­κυ­ριά, μέσω ενός νέου σχή­μα­τος επι­δο­τή­σεων, αλλά και η επέ­κταση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ και το 2024. Με δεδο­μένο ότι θα υπάρξει νέα ενί­σχυση στο τέλος του έτους για τους συντα­ξιού­χους με προ­σω­πική διαφορά, φαί­νε­ται να απο­μα­κρύ­νε­ται από το τραπέζι η χορή­γηση μιας νέας επι­τα­γής ακρί­βειας για χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους και ειδικές κατη­γο­ρίες του πλη­θυ­σμού.

Αλλωστε, τα δημο­σιο­νο­μικά περι­θώ­ρια είναι στενά, μετά τα μέτρα για την αύξηση μισθών και συντά­ξεων που ανα­κοι­νώ­θη­καν τον περα­σμένο Ιούλιο και επι­βα­ρύ­νουν τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Το υψη­λό­τερο, όμως, πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα που φαί­νε­ται ότι θα επι­τύ­χει έναντι των προ­βλέ­ψεων για 1,1% του ΑΕΠ η ελλη­νική οικο­νο­μία απε­λευ­θε­ρώ­νει έναν δημο­σιο­νο­μικό χώρο της τάξης περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευ­θυν­θούν σε παροχές για τις ευπα­θείς ομάδες.

Ωστόσο, οι συνε­χείς ανα­τι­μή­σεις στο μέτωπο των τρο­φί­μων και η ανα­στροφή από το φθι­νό­πωρο της πτω­τι­κής πορείας του πλη­θω­ρι­σμού, η άνοδος στις τιμές του πετρε­λαίου, που ήδη έχει οδη­γή­σει τις τελευ­ταίες ημέρες τις τιμές των καυ­σί­μων κοντά στα 2 ευρώ, αλλά και ο γρίφος των τιμών του φυσικού αερίου τον χειμώνα και το ενδε­χό­μενο νέας εκτί­να­ξης των τιμών που θα ενι­σχύ­σει την ανάγκη για επι­δο­τή­σεις, δημιουρ­γούν έντονο προ­βλη­μα­τι­σμό στην οδό Νίκης. Αφενός, είναι αδήριτη ανάγκη να στη­ρι­χθούν τα νοι­κο­κυ­ριά που εξα­κο­λου­θούν να πλήτ­το­νται από την ακρί­βεια, αφε­τέ­ρου οι παρεμ­βά­σεις πρέπει να είναι απο­λύ­τως μετρη­μέ­νες και να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν χωρίς να επη­ρε­α­στούν οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στόχοι. Πέρα από τη δημο­σιο­νο­μική στε­νό­τητα ένας πρό­σθε­τος σημα­ντι­κός λόγος που δεν επι­τρέ­πει στην κυβέρ­νηση να προ­χω­ρή­σει σε μπαράζ παροχών ενόψει ΔΕΘ είναι και η εκπλή­ρωση του εθνικού στόχου, ήτοι της ανά­κτη­σης της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας το επόμενο διά­στημα. Από τις 8 Σεπτεμ­βρίου έως και την 1η Δεκεμ­βρίου είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες τρεις εκθέ­σεις από τους οίκους αξιο­λό­γη­σης που αφορούν το ελλη­νικό αξιό­χρεο, οπότε απαι­τεί­ται προσοχή προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί η ανά­κτηση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας για την Ελλάδα, εξέλιξη που θα βάλει και πάλι τη χώρα μας στη λίστα των προ­τι­μη­τέων επεν­δυ­τι­κών προ­ο­ρι­σμών και τα ομόλογά μας σε ασφαλή θέση για ευνοϊ­κό­τερο δανει­σμό.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που κοστο­λο­γούν στο οικο­νο­μικό επι­τε­λείο είναι τα ακό­λουθα:

1. Mε το τσου­νάμι των ανα­τι­μή­σεων στα τρόφιμα να μην κοπάζει και να ανοίγει «τρύπες» στους οικο­γε­νεια­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, η κυβέρ­νηση σχε­διά­ζει να παρα­τεί­νει για ακόμα δύο μήνες την κατα­βολή του market pass, με στόχο τον περιο­ρι­σμό των απω­λειών στα εισο­δή­ματα. Mε βάση τον υφι­στά­μενο σχε­δια­σμό, τον προσεχή Οκτώ­βριο θα δοθεί μία δόση που θα αντι­στοι­χεί στους μήνες Αύγου­στο, Σεπτέμ­βριο και Οκτώ­βριο. Στη συνέ­χεια, ανα­μέ­νε­ται το επίδομα να κατα­βάλ­λε­ται μία φορά τον μήνα έως και το τέλος του έτους. Εάν ο δικαιού­χος επι­λέ­ξει την πληρωμή του market pass μέσω χρε­ω­στι­κής κάρτας, τα ποσά κυμαί­νο­νται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παρά­τα­σης. Η ψηφιακή κάρτα χρη­σι­μο­ποιεί­ται απο­κλει­στικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε κατα­στή­ματα (super market, κρε­ο­πω­λεία, αρτο­ποιεία, μίνι μάρκετ, λαϊκές αγορές). Αν ο δικαιού­χος επι­λέ­ξει την πίστωση του επι­δό­μα­τος σε τρα­πε­ζικό λογα­ρια­σμό, τότε θα λάβει το 80% της ενί­σχυ­σης, η οποία θα μπορεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί χωρίς περιο­ρι­σμούς. Δηλαδή, η ενί­σχυση ανέρ­χε­ται 17,60-80 ευρώ τον μήνα ή 52,80-240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

2. Το επίδομα θέρ­μαν­σης. Πέρυσι το επίδομα χορη­γή­θηκε σε 1,3 εκα­τομ­μύ­ριο νοι­κο­κυ­ριά, με το συνο­λικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021. Το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο εξε­τά­ζει τα εισο­δη­μα­τικά κρι­τή­ρια, αλλά και το ύψος του επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης, ώστε να καλυ­φθούν περισ­σό­τερο τα ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά στην περί­πτωση που δεν υπο­χω­ρή­σουν οι τιμές του πετρε­λαίου.

3. Σε περί­πτωση που το πετρέ­λαιο εξα­κο­λου­θή­σει το ράλι ανόδου και οι τιμές στα καύσιμα δια­τη­ρη­θούν σε υψηλά επίπεδα, στο τραπέζι θα τεθεί το ενδε­χό­μενο ενός νέου fuel pass.

4. Νέο πλαίσιο ενι­σχύ­σεων για τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος των ευά­λω­των νοι­κο­κυ­ριών. Τα υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κών και Ενέρ­γειας βρί­σκο­νται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλ­λάσ­σουν στοι­χεία. Οι σημε­ρι­νές τιμές ρεύ­μα­τος παρα­μέ­νουν σε υψη­λό­τερα επίπεδα συγκρι­τικά με την προ ενερ­γεια­κής κρίσης περίοδο, γεγονός που προ­βλη­μα­τί­ζει καθώς μπορεί να υπάρ­ξουν επι­βα­ρύν­σεις στο σύνολο των κατα­να­λω­τών. Η παρά­ταση του μηχα­νι­σμού μέχρι το τέλος του χρόνου προ­σφέ­ρει κάποια στα­θε­ρό­τητα σε ενδε­χό­μενη περαι­τέρω αύξηση της χρη­μα­τι­στη­ρια­κής τιμής. «Το σύστημα των επι­δο­τή­σεων είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παρα­μεί­νει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγα­βα­τώρα», ανέφερε ο υπουρ­γός Ενέρ­γειας Θεό­δω­ρος Σκυ­λα­κά­κης, τονί­ζο­ντας ότι «δεν μπο­ρούμε να είμαστε βέβαιοι για τον επόμενο χειμώνα». Οπως ανα­φέ­ρουν παρά­γο­ντες της αγοράς, όλα θα εξαρ­τη­θούν από τις και­ρι­κές συν­θή­κες, χωρίς να απο­κλεί­ε­ται ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.

5. Το επίδομα προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς. Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νωσε πως θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαι­τίας της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους. Το μέτρο ανα­μέ­νε­ται να απο­κτή­σει μονι­μό­τερο χαρα­κτήρα με την επα­νά­ληψη της κατα­βο­λής του επι­δό­μα­τος προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Πηγή: Realnews

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.