Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου συμμετείχε χθες ο καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας πριν τη συνεδρίαση είχε συνάντηση με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για το συντονισμό του συνεδρίου και των παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Ρόδο από το ΕΚΠΑ (με συνδιοργανωτή το δήμο).
Ο Λέκκας δήλωσε ότι λόγω και των κλιματικών αλλαγών, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συμβάντα, όπως στο Μάτι της Αθήνας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά σε επίπεδο πρόληψης. Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο ασκήσεις ετοιμότητας στη Λίνδο, στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, στο νοσοκομείο, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο κλπ.
Αναλυτικότερα ο κ. Λέκκας δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε πλέον σε μία νέα εποχή η οποία σημαδεύεται από τα γεγονότα της Αττικής και δεν θα πρέπει να τη βλέπουμε, όπως παλιά. Πρέπει να εντάξουμε νέες δράσεις και ενέργειες ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτές τις καταστροφές θα τις βλέπουμε στα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερη ένταση παγκοσμίως λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς πρέπει να οργανωνόμαστε σε επίπεδο πρόληψης και να απομακρύνουμε όσο μπορούμε την πιθανότητα εκδήλωσης ενός καταστροφικού φαινομένου με θύματα συμπολίτες μας.
Στο δήμο Ρόδου έχουμε προγραμματίσει μία πληθώρα δράσεων, όπως αυτή που θα γίνει στο διάστημα από 9 έως 14 Οκτωβρίου. Αναφέρομαι στην επανάληψη του συνεδρίου που πραγματοποίησε πέρυσι στη Ρόδο το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τους φορείς. Στη Λίνδο, που είναι μία δύσκολη περιοχή, θα κάνουμε άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού και τσουνάμι. Στην κοιλάδα των πεταλούδων θα κάνουμε άσκηση για δασικές πυρκαγιές, μία άσκηση εκκένωσης ξενοδοχείου… Στο νοσοκομείο θα κάνουμε μία άσκηση προσομοίωσης σε περίπτωση ύπαρξης πολλών τραυματιών και θυμάτων. Ασκήσεις θα γίνουν στα κομβικά σημεία του νησιού σε λιμάνι και αεροδρόμιο προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενα συμβάντα».
Αναφερόμενος σε πρόφατές του δηλώσεις, ότι στη Ρόδο υπάρχουν περιοχές όπως το Μάτι και η Μάντρα Αττικής, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ εξήγησε: «Υπάρχει αυθαιρεσία σε όλη την Ελλάδα. Στη Ρόδο είναι λιγότερες οι περιπτώσεις αυτές λόγω της ύπαρξης του Κτηματολογίου, παρόλα αυτά υπάρχουν αυθαιρεσίες και οι ευθύνες είναι όλων, πρώτα απ΄ όλα είναι δική μας, ατομική η ευθύνη. Γνωρίζουμε ποιες περιοχές στη Ρόδο έχουν πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να το λέμε συνεχώς. Το τι πρέπει να κάνουμε είναι το θέμα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Είναι όμως και αυτό ζήτημα παιδείας. Δεν γίνεται να λύσουμε παθογένειες δεκαετιών εξαιτίας ενός γεγονότος. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα, ώστε σε 20 χρόνια να έχουμε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».
Σημείωσε δε ότι «Η Ρόδος είναι σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την ετοιμότητα. Δεν θα πω ότι βρίσκεται σε τέλειο σημείο, τουλάχιστον όμως οι επιστήμονες, η αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς κάνουν πράγματα. Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις επιπτώσεις από καταστροφές, αλλά σε αυτό παίζουν ρόλο μία σειρά από πράγματα και κυρίως η παιδεία».
Για τη συνεργασία με τον κ. Λέκκα, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε: «Η σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού μας οργάνου ήταν από τις σημαντικότερες επειδή είχαν να κάνουν με την πρόληψη. Ο κ. Λέκκας ενημέρωνε προχθές τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σήμερα είναι μαζί μας για να μας ενημερώσει κι εμάς με την εμπειρία του.
Τον Οκτώβριο πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου θα μας παραδοθούν τα πορίσματα από τις επιχειρησιακές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Πεταλούδων και σε άλλες τοπικές ενότητες. Αυτά τα συμπεράσματα θα τα έχουμε ως οδηγούς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ