Τοπικές Ειδήσεις

“Ηρθε η ώρα να επιστρέψει ο κάθε κατεργάρης στη θέση του”-Γράφει ο δικηγόρος Ιωάννης Κουμπιάδης

(με τη κυριολεκτική έννοια της φράσης αυτής, προς άρση κάθε τυχόν παρεξήγησης).

Νομίζω ότι χθες ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος , ο διοικών το Κτηματολόγιο Ρόδου , ο εξαίρετος Δ/ντής αυτού Νικόλαος Ματσάκης με τον ευθύ και ξεκάθαρο δημόσιο λόγο του , εκφράζοντας την επίσημη θέση της Υπηρεσίας του , έχει κλείσει πλέον και την μικρότερη χαραμάδα από την οποία κάποιοι πίστευαν ακόμη και μετά την προηγηθείσα δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του καθ ύλην αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι δήθεν ο Διευθυντής τους άφηνε περιθώριο να σκέπτονται , εκφράζονται και ομιλούν εξ ονόματος του και ότι ο κ. Ματσάκης, αν και καθ΄ύλην αρμόδιος , δεν ρωτήθηκε και ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ήταν αντίθετος σε κάθε μεταφορά του αρχείου και γενικά στην μεταστέγαση (προσωρινή ή μόνιμη ).

Χθες ο κ. Ματσάκης, , στην δημοσιοποιηθείσα συνέντευξη που έδωσε σε ημερήσια τοπική εφημερίδα, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλους τους «αντ’ αυτού» ομιλούντες και καθαρότερη δήλωση του δεν θα μπορούσε να υπάρξει, Τώρα πλέον χρειάζεται , από εδώ και πέρα , σύνεση, συναίνεση , συγκατάνευση και συνεργασία κυρίως μαζί του , ώστε με σωστό σχεδιασμό, με σύγχρονες μεθόδους και μέσα , να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και με ασφάλεια η μεταφορά του αρχείου του Κτηματολογίου Ρόδου στη νέα του στέγη , σταδιακά , όπως τόνισε και ο. κ. Ματσάκης , αρχής γενομένης από τα βασικά έγγραφα , όπως οι κτηματολογικοί τόμοι , που είναι και τα απαραίτητα εργαλεία στον δικηγόρο κατά την εργασία του για την αναγκαία κτηματολογική έρευνα του , ορθώς δε έδωσε πρώτη προτεραιότητα στο σχεδιασμό του ο κ. Ματσάκης στη μεταφορά των κτηματολογικών τόμων και θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν αμέσως μετά , κατά σειράν, όλο το ενεργό αρχείο που φιλοξενείται στο α΄όροφο (τελευταίο) , που στεγάζεται το κυρίως λειτουργικό Κτηματολόγιο Ρόδου, και που περιλαμβάνει κατά σειράν τα απογραφικά βιβλιάρια , τα οποία εμπεριέχουν και τα ατομικά σχεδιαγράματα κάθε κτηματομερίδας , τα οποία αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για το Μηχανικό, αλλά και τον δικηγόρο , αφού από τα ενυπάρχοντα φύλλα ο δικηγόρος θα αντλήσει στοιχεία ιδιαίτερα στις μερίδες οικοδομών( καλυμμένη , ακάλυπτη επιφάνεια κλπ). Φυσικά μαζί με τα απογραφικά βιβλιάρια θα συγκεντρωθούν και τα αριθμητικά ευρετήρια , κατά σειρά μαζί και με τα βιβλία εκθέσεων εισερχομένων πράξεων και τα αρχεία των εκκρεμών προς καταχώρηση πράξεων , τέλος δε το αρχείο των καταχωρημένων πράξεων αυτών κατ΄ αρχήν που φιλοξενούνται στο χώρο του λειτουργικού Κτηματολογίου και ανάγονται στο έτος 2007 και μετά.

Επαναλαμβάνω ότι όλα είναι σωστά αρχειοθετημένα, νοικοκυρεμένα, με απόλυτη σειρά τακτοποιημένα , κατά χρονολογία και αρίθμηση και όχι χύδην και έτσι διευκολύνεται η απογραφή. Είναι όμως απαραίτητη η άμεση σύσταση σωστής ειδικής Επιτροπής απογραφής, παράδοσης και παραλαβής, η οποία , κατά την προσωπική μου γνώμη , πρέπει να είναι μια και ενιαία , ώστε ό, τι μετακινείται από τη παλιά του θέση , αφού ελεγχθεί να μεταφέρεται σε εκ των προτέρων γνωστή και σωστά σχεδιασμένη θέση στη νέα στέγη για να είναι ξανά όλα σωστά τοποθετημένα αμέσως με τη ολοκλήρωση της μεταφοράς στη νέα τους θέση υποδοχής, , πάντοτε δε ο κυρίαρχος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ , ως το αμέσως επόμενο αδιαπραγμάτευτο βήμα , ώστε η κάθε έρευνα και έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας κλπ να γίνεται μόνο διαδικτυακά και όλοι οι κτηματολογικοί τόμοι και λοιπό αρχειακό υλικό να αποκτήσουν μουσειακή πλέον αξία.

Γι΄αυτό απαιτείται υπεύθυνη συλλογική εργασία , άνευ της οποίας είναι βέβαιο ότι θα γίνουν λάθη , αφού ένας μόνος του ούτε είναι ,ούτε δικαιούται να παραστήσει τον «Σούπερμαν»!.

Βεβαία δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι οι 2000 παλαιοί κτηματολογικοί τόμοι , οι οποίοι περιέχουν κυρίως τις αρχικές κτηματομερίδες , εκ των συνολικά 4000 περίπου δημιουργηθέντων μέχρι και σήμερα κτημ. τόμων , όπως και τα παλιά απογραφικά βιβλιάρια των αρχικών μερίδων , αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού αρχείου , ταυτόχρονα όμως είναι μέρος του ενεργού και λειτουργικού αρχείου του Κτηματολογίου , το οποίο, αν και σε συνεχή χρήση, διατηρείται σε καλή κατάσταση , αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές μεταφέρεται κάθε τόμος, απογραφικό και σχεδιάγρμαμα για την άμεση καθημερινή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων , δικηγόρων, μηχανικών κλπ.

Δημόσια πρόταση δική μου είναι αν κλείνει αεροστεγώς το μεσοπάτωμα και δεν δημιουργεί πρόβλημα στις επισκευαστικές εργασίες του τελευταίου ορόφου, να παραμείνει προσωρινά το παλιό ιστορικό ευαίσθητο , ανενεργό, και μη λειτουργικό αρχείο στη θέση του , δηλαδή στο μεσοπάτωμα και να μεταφερθεί όλο το εν χρήσει ενεργό και λειτουργικό αρχείο , ώστε να πάψουν οι «σειρήνες’ , και να σταματήσουν οι «Κασσάνδρες» για το τεράστιο χρόνο που θα απαιτηθεί , αλλά και το δήθεν τερατώδες και δυσχερές έως και αδύνατο του εγχειρήματος , λόγω του υπάρχοντος μέρους του ευαίσθητου παλαιού ιστορικού αρχείου, στο οποίο τελικά κάποιοι συμπεριλαμβάνουν γενικά και συλλήβδην κάθε αρχειακό έγγραφο. Ας μην ανακατευθεί αυτό το αρχείο με το υπόλοιποι εν χρήσει ,

και ας οδηγηθεί αυτό με τις οδηγίες και της κας Τόλιου κάπου μόνιμα ξεχωριστά για ψηφιοποίηση ώστε να παραμείνει πλέον εκεί για μουσειακή χρήση.

Πάντως μια φράση είναι χρήσιμη και απολύτως αναγκαία προς κάθε αρμόδιο:

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ , ΗΓΓΙΚΕ Η ΩΡΑ , ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!! (Προσωπικά θέτω εαυτό στη διάθεση κάθε αρμοδίου).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου