Ειδήσεις

Δύο χρυσά βραβεία κέρδισε η Κάλυμνος

Δύο χρυσά βραβεία κέρδισε η Κάλυμνος σε πρόσφατο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο για δύο τοπικά προϊόντα –τον λευκό τόνο και το σκουμπρί. Αυτό υπογράμμισε χτες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την δραστηριότητα των ντόπιων παραγωγών από την περιοχή μας, και εξαίροντας την ποιότητα των προϊόντων μας.
«Η ΚΟΙΝΣΕΠ Καλύμνου (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) ‘Παναγία Υπαπαντή’ έλαβε μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας και συσκευασίας στην Αθήνα, και κέρδισε δύο χρυσά βραβεία για δύο προϊόντα: για τον λευκό τόνο και για το σκουμπρί. Επίσης, ο λευκός τόνος πλέον έχει μπει στα 20 TOP ελληνικά προϊόντα για το 2017! Στις 18 Ιουνίου στην Αθήνα, θα γίνει η επίσημη απονομή των βραβείων στην οποία θα μετέχει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», όπως είπε.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ακόμη πως προκηρύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η προδημοσίευση για τα σχέδια βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020:
«Το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες για να το υλοποιήσουν και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλογούν περίπου 11εκ. ευρώ. Η δημοσίευση αναμένεται να γίνει στους επόμενους 2-3 μήνες και η προκήρυξη θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως υπολογίζουμε. Αυτό το μέτρο απευθύνεται σε αγρότες που ασκούν δραστηριότητα κατά κύριο επάγγελμα έως 60 ετών και πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Το μέτρο επιδοτείται από 40 έως 85% αναλόγως το σχέδιο που υποβάλλεται. Για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000ευρώ. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά υποστήριξη και αίτηση στήριξης ανέρχεται έως τα 200.000 ευρώ. Οι περίοδοι υποβολής των αιτήσεων και το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις και όριο πιστώσεων, η διαδικασία υποβολής εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι του προγράμματος, θα προσδιορίζονται αναλυτικά στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου και στην απόφαση πρόσκλησης που θα γίνει σύντομα. Άρα οι ενδιαφερόμενοι, αγρότες ή κτηνοτρόφοι κ.λπ. πρέπει να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται από τώρα και να επισκέπτονται τις υπηρεσίες μας για ενημέρωση».
Όσον αφορά την δακοκτονία, ο κ. Ζαννετίδης είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα για την πρόσληψη προσωπικού που θα αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες δακοκτονίας, καθώς εγκρίθηκε η σχετική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σχετικά με την πιστοποίηση κάποιων άλλων ντόπιων προϊόντων από διάφορα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς έχουν ζητηθεί παρατηρήσεις, ενώ υπάρχουν και ενστάσεις από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.
«Όσον αφορά το ροδίτικο ‘μελεκούνι’ αναμένεται να γίνει ‘Προϊόν Προστατευόμενο Γεωγραφικής Ένδειξης’ και μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι βρισμόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τα προϊόντα τα οποία η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει διαδικασία πιστοποίησής τους», όπως ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου