Ειδήσεις

Αυξητικές είναι οι τάσεις από τη ρωσική τουριστική αγορά

Αυξητικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται στην Ρωσική αγορά, δημιουργώντας θετικό κλίμα και κυρίως ικανοποίηση στους παράγοντες και όλους τους εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό που προέρχονται από αυτή την χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» και με στοιχεία του ΕΟΤ Μόσχας, δεν πρέπει να υποτιμάμε πλέον καθόλου, το άνοιγμα της Τουρκίας, η οποία φαίνεται ότι διεκδικεί πολύ μεγάλο κομμάτι από την τουριστική ‘πίτα’ και φυσικά είναι “ο νούμερο ένα” προορισμός για τους Ρώσους –παρά τα περί του αντιθέτως λεγόμενα και γραφόμενα εδώ και καιρό.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην δεύτερη θέση προτίμησης για τους Ρώσους τουρίστες ενώ πρώτη παραμένει η Τουρκία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία αυτή την εποχή και μάλλον έτσι θα συνεχιστεί, διότι έχει κλείσει η περίοδος των προκρατήσεων και early – bookings και μπήκαμε για τα καλά στην τουριστική περίοδο» ανέφερε στην «δημοκρατική» κορυφαίος παράγοντας του Τουρισμού στην Μόσχα.
Η Τουρκία είναι ένας πολύ δυνατός ανταγωνιστής της χώρας μας στην Ρωσική αγορά. Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν άλλαξε, παρά το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς οι ευρωπαίοι τουρίστες δεν την έχουν πολύ ψηλά στις θέσεις προτίμησης ως τουριστικό προορισμό.
Η Τουρκία λοιπόν, δίνει πραγματικά «τα ρέστα της» για να προσελκύσει Ρώσους τουρίστες, με πάρα πολύ ελκυστικά πακέτα, σχεδόν μισές τιμές από την Ελλάδα, επιδοτούμενες πτήσεις και ενισχυμένα αεροπορικά δρομολόγια από πολλές πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ ακόμη και τα αεροπορικά εισιτήρια κινούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Πέραν τούτου, δεν υπάρχει ο περιορισμός με την βίζα –κάτι που για την Ελλάδα είναι ένα μειονέκτημα.
Ευτυχώς, το…. πάθημα έγινε μάθημα και οι εικόνες που έβλεπαν οι Ρώσοι στα τηλεοπτικά τους δίκτυα πέρσι με τους δεκάδες ενδιαφερόμενους να στριμώχνονται έξω από το ελληνικό προξενείο στην Μόσχα (όπου συστεγάζεται και ο ΕΟΤ), έχουν εξαλειφθεί.
«Φέτος δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα με τις βίζες. Εκδίδονται έγκαιρα ενώ δίδεται η δυνατότητα και βίζας πολλαπλών εισόδων προς την Ελλάδα. Ήδη η έκδοση στις βίζες μέχρι και πρότινος σημείωσε μια αύξηση της τάξης του 40% (!) σε σχέση με πέρσι ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς. Για την Ρόδο οι εκτιμήσεις είναι ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από 15-20% στην κίνηση από την ρωσική αγορά. Η Χαλκιδική, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά μαζί με την Ρόδο παραμένουν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, επειδή αφενός γνωρίζουν αυτά τα μέρη και αφετέρου, τους ενδιαφέρει να πηγαίνουν περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές. Η Κρήτη βέβαια, εξακολουθεί να έχει την «μερίδα του λέοντος» αφού διαθέτει περισσότερες κλίνες από την Ρόδο οπότε, ερχόμαστε… δεύτεροι», όπως ανέφερε.

Τι περιμένουμε το 2017
από την Ρωσία
Θυμίζουμε ότι και το 2016 έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο για την ρωσική τουριστική αγορά καθώς σημειώθηκε μια πολύ σημαντική αύξηση προς την Ελλάδα αλλά και προς στην Ρόδο και Κρήτη. Αν και το 2016 θεωρήθηκε μια δύσκολη χρονιά για πολλούς λόγους, το 2017 διαγράφεται με απόλυτα θετικά στοιχεία από την συγκεκριμένη αγορά.
Αφενός υπάρχει έντονο και σταθερό ενδιαφέρον από την Ρωσία, και αφετέρου ο ΕΟΤ Μόσχας έχει σε συνεχή εξέλιξη ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης της Ελλάδας στην Ρωσία.
«Η ρωσική αγορά είναι μια απρόβλεπτη αγορά. Δεν γνωρίζουμε κάθε χρόνο  ποια στρατηγική θα χαράξουμε από νωρίς καθώς μεταβάλλεται συνεχώς. Να θυμίσουμε τις πτωχεύσεις των Τουρ Οπερέιτορς που έγιναν το 2013 και 2014» όπως ανέφερε στέλεχος του ΕΟΤ Μόσχας στην «δημοκρατική».
Ακολούθησε το πρόβλημα με την Ουκρανία και το εμπάργκο στα τρόφιμα και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες με την Ρωσία, ο ευρωσκεπτικισμός που υπάρχει έντονος στους Ρώσους και φυσικά όλα αυτά δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν πέρσι πολύ εκτός της ρωσικής ομοσπονδίας. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα κατέγραψε θετικό πρόσημο. Βοήθησε αρκτετά και το ‘Έτος Ρωσίας – Ελλάδας’ κατά την διάρκεια του οποίου έγιναν πολλές δράσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δίνοντας μια επιπλέον ώθηση στην αγορά.
Από την άλλη, οι τουρ οπερέιτορς θέτουν ως σοβαρή παράμετρο –πέραν των πολύ χαμηλών τιμών σε πακέτα- και την απ ευθείας συγκοινωνία των ρωσικών πόλεων με την Ελλάδα. Οι απ’ ευθείας πτήσεις (direct flights) αποτελούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν και βρίσκονται πολύ μακριά από την Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.
Να σημειώσουμε ότι οι Ρώσοι ζητούν και επιλέγουν το ‘all inclusive’ σε ποσοστά άνω του 75%! Κι αυτό γιατί θεωρούν πως είναι μία υπηρεσία που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, ο Ρώσος τουρίστας βγαίνει και εκτός ξενοδοχείου, ψάχνει για εκδρομές, αγορές και φαγητό. Θέλει να ξοδέψει και δεν περιορίζεται αν και τα πράγματα με τον μαζικό τουρισμό δεν φέρνουν πλέον τουρίστες πολύ υψηλής οικονομικής στάθμης παρά μόνον σε μικρά ποσοστά και σε ιδιωτικές επισκέψεις για παραθερισμό.
«Η Ρωσία είχε το 2016 μία σύντομη οικονομική κρίση, την οποία όμως ξεπέρασε πολύ γρήγορα λόγω της ισχυρής οικονομίας της και εισέρχεται σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Οι Ρώσοι άρχισαν να αποκτούν εμπιστοσύνη και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», όπως ανέφερε τουριστικός παράγοντας της Μόσχας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2016 είχαμε μια εσωτερική μείωση της τάξης του 5% στα ταξίδια προς το εξωτερικό συν ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 23% που ήταν το 2015. Όλοι αυτοί στράφηκαν σε εσωτερικούς προορισμούς, όπως η Κριμαία και το Σότσι.
Μία ακόμη σοβαρή παράμετρος που δυστυχώς παραμένει αναστακτικός παράγοντας για την Ελλάδα, είναι η απαγόρευση στους δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στα υπουργεία, τα σώματα ασφαλείας, τους δικαστικούς κ.λπ. να βγαίνουν εκτός Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο υπάρχει η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η απαγόρευση αυτή θα συνεχίζεται. Αυτό όμως κάνει ζημιά και στον δικό μας τουρισμό, διότι ένα σημαντικό κομμάτι που θέλει να ταξιδέψει, μένει εντός συνόρων. Όλοι αυτοί ήταν πελάτες της Ελλάδας και αναγκαστικά ψάχνουν για διακοπές στο εσωτερικό.
Επιπροσθέτως να αναφέρουμε πως ο μεγαλύτερος όμιλος που εκτελεί incoming και outcoming τουρισμό από την Ρωσία, ο όμιλος Mouzenidis παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλη ποσοστιαία άνοδο που ξεπερνά το 200% μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο ενώ ανάλογη άνοδο σημειώνει και ο TEZΤΟΥΡ –αν και οι προκρατήσεις κινήθηκαν με άνοδο από 15-25%.
Από 18 πόλεις της Ρωσίας θα υπάρχουν, αυτό το καλοκαίρι, πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, όπως Αθήνα, Κρήτη, Κως, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και σύντομα θα ξεκινήσουν πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, που θα εξυπηρετούν και τις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Χαλκιδική, ενώ έχουν προστεθεί και νέες αεροπορικές εταιρείες όπως η S-7 που μαζί με τις εταιρείες CORAL, BIBLIO, AEGEAN, TURKISH AIRLINES και την ρωσική κρατική AEROFLOT εκτελούν συνεχώς πτήσεις (όχι μόνον τσάρτερ αλλά και με ενδιάμεσους σταθμούς).
Με δεδομένο ότι πέρσι η Τουρκία δέχτηκε (υπό δύσκολες συνθήκες) 4 εκατ. Ρώσους τουρίστες και η Ελλάδα πάνω από 850.000, φέτος προβλέπεται άνοδος για την χώρα μας που όλοι ελπίζουν ότι θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο.
«Στόχος του ΕΟΤ Μόσχας είναι να υπάρχει συνεχής και σταθερή ροή από την Ρωσική αγορά προς την Ελλάδα από τον Μάιο έως και το Νοέμβριο και φέτος ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά την «δημοκρατική» κορυφαίος τουριστικός παράγοντας του ΕΟΤ Μόσχας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου