Ρεπορτάζ

Αρχισαν οι προετοιμασίες για την πρόληψη πυρκαγιών

Η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά.

Συμμετείχαν εκτός από το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, ο υποδιοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Εμ. Λιακόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πύραρχος κ. Χρήστος Γκολφίνος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καμείρου – Αταβύρου κ. Αγαπητός Πάλλας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για το Πράσινο κ. Ηλίας Μπούκλας, ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης , οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, εκπρόσωποι αστυνομικών και λιμενικών αρχών καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού μας.

«Στόχος μας είναι να έχουμε φέτος λιγότερες πυρκαγιές. Όλη η κοινωνία θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη. Εκτιμώ πως οι συνθήκες φέτος είναι καλύτερες από πέρσι. Και οι εθελοντικές ομάδες και οι υπηρεσίες, που από το νόμο έχουν την ευθύνη για το αντικείμενο αυτό είναι καλά προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Ευελπιστώ να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Πιστεύω πως και η κοινωνία θα συμβάλει όταν υπάρχει ανάγκη. Όμως οι πολίτες, που θέλουν να βοηθήσουν, πρέπει να είναι σωστά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι εθελοντικές οργανώσεις και η Πυροσβεστική. Ελπίζω η φετινή αντιπυρική περίοδος να κυλήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει και ο Θεός για να πάνε τα πράγματα καλύτερα», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός των υπηρεσιών για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές. Αντηλλάγησαν απόψεις και προχωράμε στο σχεδιασμό για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου», δήλωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Μπούκλας.

Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία, που θα έπρεπε μέχρι τώρα να γίνει, ο κ. Ηλίας Αργύρης δήλωσε:
«Υποχρέωση του Δήμου είναι να διατηρεί καθαρές τις δασικές περιοχές που είναι σε απόσταση 100 μέτρων από τους οικισμούς προκειμένου να είναι μικρές οι πιθανότητες για πρόκληση πυρκαγιών. Υπάρχουν όμως και ιδιωτικές εκτάσεις που χρήζουν καθαρισμού. Αν οι ιδιοκτήτες δεν προβούν στον καθαρισμό τους θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος. Η νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές είναι αυστηρή.Θα γίνει καθαρισμός και στις παρόδιες δασικές εκτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Σχετικά με τον καθαρισμό των δασικών δρόμων, ο κ. Αργύρης δήλωσε πως υπάρχει κώλυμα, καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμη οι πιστώσεις.

«Μας ενημέρωσαν από τη δασική υπηρεσία πως υπάρχει κώλυμα γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη οι ανάλογες πιστώσεις. Πέρσι είχαν διατεθεί 40.000 ευρώ για τα Δωδεκάνησα. Από αυτά ποσό ύψους 20.000 ευρώ διατέθηκαν για τον καθαρισμό δασικών οδών στη Ρόδο. Πέρσι ο Δήμος Ρόδου πλήρωσε για τις παρεμβάσεις αυτές 60.000 ευρώ» δήλωσε ο κ. Ηλίας Αργύρης και πρόσθεσε πως και φέτος ο Δήμος Ρόδου θα διαθέσει χρήματα για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων.

Ο κ. Ηλίας Αργύρης δήλωσε ακόμη πως μέρος των χρημάτων που θα λάβει ο Δήμος Ρόδου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα διατεθεί για την ετοιμασία των οχημάτων της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ και τη συμπλήρωση του εξοπλισμού της εταιρείας προκειμένου να είναι πολύ γρήγορα έτοιμη για να παρέμβει.
Χρήματα θα διατεθούν στα πλαίσια της νομοθεσίας και στις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο.

Την προσοχή των πολιτών ώστε να μην προκαλούν φωτιές όταν εκδράμουν στην ύπαιθρο, επέστησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Χρήστος Γκολφίνος.
«Είναι ανάγκη να προσέξουμε τις γιορτές και τα πανηγύρια. Έχουν προκληθεί φωτιές σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, γλέντια και διασκεδάσεις. Στο τέλος Μαϊου θα έρθει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που θα μείνει στο νησί μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Στην Κω θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ», δήλωσε ο κ. Χρήστος Γκολφίνος.

Στην λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας κ. Νίκος Ρεσβάνης.

«Η εταιρεία θα λειτουργήσει κανονικά φέτος μετά από δύο χρόνια αδράνειας. Θα έχουμε σε επιφυλακή 12 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, τρία βαρέα και τρεις μοτοσικλέτες. Θα θέσουμε υπό την εποπτεία μας και έξι πυροφυλάκια. Όταν διαπιστώνετε πως κάποιος από τους εργαζόμενους μας, στη διάρκεια μιας επιχείρησης επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά, σας ζητάμε να μας ενημερώσετε. Εμείς θα είμαστε στη διάθεση του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αφού δεν έχουμε αργίες. Θα προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Είμαστε στη διάθεση της Πυροσβεστικής και των υπολοίπων υπηρεσιών. Σας επισημαίνουμε πως θα πραγματοποιούμε περιπολίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου στις δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στη Φιλέρημο, στον προφήτη Ηλία και στην κοιλάδα Πεταλούδων», δήλωσε ο κ. Νίκος Ρεσβάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου