Ρεπορτάζ

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σεζόν

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων στη Ρόδο ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου καθώς απομένει περίπου ένας μήνας πριν υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες.
Αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου να βάλουν το κλειδί στην πόρτα!
Με την ακρίβεια να έχει σαρώσει τα πάντα και τις τιμές να… τραβούν την ανηφόρα, τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί και η προετοιμασία για τη λειτουργία μιας επιχείρησης κοστίζει μια μικρή περιουσία χωρίς όμως να υπάρχει ρευστότητα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Οι τιμές στα αδρανή υλικά, στα δομικά, στα επισκευαστικά και σε όσα αφορούν κατασκευές και ανακαινίσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ακόμα και σε σχέση με πέρυσι που υποτίθεται ότι είχαν αγγίξει «κόκκινο». Το κόστος των εργασιών σε συνδυασμό με το κόστος των υλικών έχουν βάλει «φρένο» σε πολλούς επιχειρηματίες. Τα υλικά έχουν ανατιμηθεί έως και 100% προς τα πάνω, με τα συνεργεία που αναλαμβάνουν την εργασία να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό.
Από τις πρώτες ύλες μέχρι το ελαιόλαδο για ένα εστιατόριο και από τις βίδες μέχρι τα έπιπλα για τις ανακαινίσεις οι τιμές πλέον είναι σχεδόν απαγορευτικές αναγκάζοντας πολλούς ιδιοκτήτες να περιορίσουν τα έξοδα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κάνοντας αγορές και εφοδιασμό με το… σταγονόμετρο.
Ο βαθμός δυσκολίας πολλαπλασιάζεται ακόμα περισσότερο με δεδομένο το γεγονός πως οι προμηθευτές εδώ και χρόνια έχουν κόψει στην συντριπτική τους πλειονότητα την πίστωση και απαιτούν ρευστό για τα εμπορεύματα το οποίο όμως δεν υπάρχει. Πίστωση, δίδεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως όταν οι διαπροσωπικές σχέσεις των δύο μερών επιτρέπουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, όμως είναι η εξαίρεση του κανόνα.
Και φέτος πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν το κλειδί στην πόρτα χωρίς καμία προηγούμενη εργασία παρά μόνο με μια απλή συντήρηση. Πολλές επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξουν με περιορισμένο μενού για να περιορίσουν τα έξοδα ενώ πολλά καταστήματα θα λειτουργήσουν με περσινό εμπόρευμα.
Αν σε αυτά τα έξοδα συνυπολογίσει κανείς και τους λογαριασμούς ρεύματος, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα εξόδων γι’ αυτό και πολλοί ιδιοκτήτες σκέφτονται να μεταθέσουν το άνοιγμα όταν θα πυκνώσουν οι αφίξεις τσάρτερ και θα τονωθεί η τουριστική κίνηση.
Στην εστίαση, οι ιδιοκτήτες κατά κύριο λόγο εστιατορίων έχουν αναπροσαρμόσει τον κατάλογο με σκοπό να περιορίσουν τα έξοδα αλλά περιορίζουν ακόμα και τα ωράρια λειτουργίας για να γλυτώσουν εργατοώρες, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και επιπλέον να περιορίσουν και την κατανάλωση ρεύματος που και φέτος αποτελεί την μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά.
Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός εκτίναξαν στα ύψη τις λειτουργικές δαπάνες, χωρίς ωστόσο όπως λένε επιχειρηματίες και ξενοδόχοι μέχρι στιγμής να υπάρχει ισοσκελισμός της αύξησης των εξόδων με την αύξηση του τουρισμού.
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Ρόδου λίγο πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, με πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, να καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της περιόδου.
Το γεγονός ωστόσο ότι και φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ καλή τουριστική περίοδος για τη Ρόδο ως προς τις αφίξεις επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ αλλά και με τα κρουζιερόπλοια όπως επίσης και με ενισχυμένο τον θαλάσσιο τουρισμό, δημιουργεί προσδοκίες και για αυξημένα έσοδα που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Απ΄ όλες σχεδόν τις παραδοσιακές αγορές για τη Ρόδο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταγράφεται αύξηση σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Όλα τα μηνύματα που έρχονται για την νέα τουριστική περίοδο είναι παραπάνω από θετικά κι αυτό διότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ φτάνει έως και το 15%.

Το επίσημο άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου θα είναι στις 28 Μαρτίου ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου πρόκειται να έχει ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων και να έχει απορροφηθεί όλο το προσωπικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου