Ειδήσεις

«Κινδυνεύουν να ματαιωθούν επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους»

«Δεκάδες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, που είχαν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και  3908/2011, κινδυνεύουν να ματαιωθούν αφού η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, λειτουργεί απαγορευτικά για την ολοκλήρωσή τους», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η προϋπόθεση υλοποίησης του 50% της επένδυσης μέχρι τις 30 Ιουνίου λειτουργεί απαγορευτικά, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψιν της αντικειμενικές δυσκολίες όπως:

– Η 8ετής οικονομική κρίση

– Οι δυσκολίες τραπεζικού δανεισμού.

– Τα capital controls που ισχύουν εδώ και 21 μήνες.

– Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θέτουν εμπόδια στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προτείνει να παραταθεί η προθεσμία υλοποίησης των έργων έως τις 31-12-2018 με την προϋπόθεση ότι η σχετική αίτηση θα έχει κατατεθεί έως τις 31-12-2017 και θα περιλαμβάνει:

– Την άδεια δόμησης που απαιτείται για την ανέγερση ή την επέκταση.

– Τη σύμβαση δανείου εφόσον προβλέπεται από την Απόφαση Υπαγωγής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, οι δύο αυτές προϋποθέσεις διασφαλίζουν την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

 

ΘΕΜΑ: «Παράταση στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων 3299/2004 και 3908/2011»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί παράταση στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των  αναπτυξιακών νόμων  3299/2004 και τ 3908/2011.

Πολλά από αυτά τα σχέδια αφορούν σε επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η ρύθμιση,όμως, που προωθεί η κυβέρνηση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα και ουσιαστικά είναι ατελής.

Συγκεκριμένα:

Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3299/2004 και 3908/2011, η προϋπόθεση της υλοποίησης του 50% του οικονομικού αντικειμένου για τη χορήγηση πρόσθετης παράτασης της προθεσμίας, είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Είναι προφανές ότι τα χρονικά αυτά πλαίσια καθίστανται ασφυκτικά και η ρύθμιση θα παραμείνει γράμμα κενό περιεχομένου.

Προφανώς, όσοι σχεδίασαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έλαβαν υπόψιν τους τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα στοιχεία που εμπόδισαν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Αναφέρομαι στη οικονομική κρίση που έπληξε όλες τις επιχειρήσεις και είχε αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτούσαν μέρος των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και στην αδυναμία ή και δυσκολία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Ανασχετικός,επίσης, παράγοντας ήταν και η γραφειοκρατία που περιέπλεξε τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, χωρίς να ευθύνονται για αυτό οι επενδυτές.

Υπάρχει πλήθος επενδυτικών σχεδίων που διεκόπησαν λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων που προέκυψαν με τις αδειοδοτήσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση αδειών δόμησης.

Αν η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την ελληνική οικονομία και να διευκολύνει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και  3908/2011,οφείλει να λειτουργήσει ορθολογικά.

Οφείλει να τροποποιήσει τη ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει νέα καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, η οποία θα πρέπει να είναι η 31-12-2018.

Προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η κατάθεση μέχρι τις 31-12-2017 του αιτήματος παράτασης, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από την άδεια δόμησης που απαιτείται για την ανέγερση ή την επέκταση αλλά και τη σύμβαση δανείου, εφόσον προβλέπεται από την απόφαση υπαγωγής. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις διασφαλίζουν την υλοποίηση και ολοκλήρωση της επένδυσης αλλά και τον βαθμό ωρίμανσης των έργων.

Αυτό που προέχει σε αυτή τη συγκυρία, είναι να στηριχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες και όχι να τεθούν εμπόδια.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Αντιλαμβάνεται ότι το χρονικό περιθώριο της 30ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση του 50% των έργων, που προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αλλά και στα εμπόδια που αντιμετώπισε η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων (οικονομική κρίση, αδυναμία τραπεζικού δανεισμού, capital controls, προβλήματα αδειοδοτήσεων);

  1. Προτίθεται να τροποποιήσει τη ρύθμιση για την παράταση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, (3299/2004 και 3908/2011) μέχρι τις 31-12-2018 με την προϋπόθεση ότι το αίτημα παράτασης θα πρέπει να έχει υποβληθεί έως τις 31-12-2017 και να συνοδεύεται από την άδεια δόμησης που απαιτείται για την ανέγερση ή την επέκταση αλλά και τη σύμβαση δανεισμού, στοιχεία που αποτελούν εγγύηση για την ωρίμανση αλλά και την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου