ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνες: κολλημένοι με το τηλέφωνο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Κινητό τηλέφωνο

Κολ­λη­μέ­νοι στο τη­λέ­φω­νο οι Ελ­λη­νες σύμ­φω­να με έρευ­να του ευ­ρω­βα­ρό­με­τρου – Δεν απο­χω­ρί­ζο­νται το τη­λέ­φω­νο παρά την κρίση

Οι 77 στους 100 έχουν και στα­θε­ρό και κι­νη­τό στο σπίτι τους – στο 95% η διείσ­δυ­ση της κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας – «πρω­τα­θλη­τές» στις νέες συν­δέ­σεις internet αν και εξα­κο­λου­θού­με να υστε­ρού­με σε σχέση με την υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη.

Του­λά­χι­στον ένα κι­νη­τό και ένα στα­θε­ρό

Το στοι­χείο που εντυ­πω­σιά­ζει είναι ότι παρά την κρίση αυ­ξά­νου­με τη διείσ­δυ­ση του «γρή­γο­ρου internet»

Ο Ελ­λη­νας δεν θέλει, παρά την κρίση, να απο­χω­ρι­στεί το τη­λέ­φω­νο. Ετσι, οι 77 στους 100 εξα­κο­λου­θούν να δια­τη­ρούν του­λά­χι­στον δύο συν­δέ­σεις στο σπίτι τους, ένα στα­θε­ρό και (του­λά­χι­στον) ένα κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο. Σπίτι χωρίς τη­λε­ό­ρα­ση δεν υπάρ­χει, αν και υστε­ρού­με ση­μα­ντι­κή στην αύ­ξη­ση της διείσ­δυ­σης της επί­γειας ψη­φια­κής σε σχέση πά­ντο­τε με τους υπό­λοι­πους Ευ­ρω­παί­ους. Το στοι­χείο που εντυ­πω­σιά­ζει είναι ότι παρά την κρίση, εξα­κο­λου­θού­με να αυ­ξά­νου­με τη διείσ­δυ­ση του «γρή­γο­ρου internet».

Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα

Τα χρή­σι­μα συ­μπε­ρά­σμα­τα για την επαφή των Ελ­λή­νων με την τε­χνο­λο­γία εν μέσω κρί­σης κα­τα­γρά­φο­νται σε ει­δι­κή έρευ­να του Ευ­ρω­βα­ρό­με­τρου. Τα κυ­ριό­τε­ρα συ­μπε­ρά­σμα­τα, έχουν ως εξής:

Το 77% των νοι­κο­κυ­ριών έχουν και στα­θε­ρό και κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο. Μόλις το 5% έχει μόνο στα­θε­ρό τη­λέ­φω­νο ενώ πο­σο­στό 18% έχει μόνο κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο. Εί­μα­στε με­τα­ξύ των πρώ­των που θέ­λου­με και στα­θε­ρή και κι­νη­τή σύν­δε­ση στο νοι­κο­κυ­ριό μας καθώς αυτό το 77% μας κα­τα­τάσ­σει στις πρώ­τες έξι χώρες της Ε.Ε. των 28. Ο μέσος ευ­ρω­παϊ­κός όρος δια­μορ­φώ­νε­ται στο 66%.

Ο αριθ­μός των νοι­κο­κυ­ριών που εξα­κο­λου­θούν να έχουν στα­θε­ρό τη­λέ­φω­νο, δια­μορ­φώ­νε­ται στο 68% στην Ευ­ρώ­πη των 28 με το πο­σο­στό να ακο­λου­θεί φθί­νου­σα πο­ρεία. Στην Ελ­λά­δα το αντί­στοι­χο πο­σο­στό είναι 82% και δεν πέ­φτει. Αυτό συμ­βαί­νει σε ελά­χι­στες χώρες (Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία, Μά­λι­στα, Ολ­λαν­δία, Σου­η­δία, Ρου­μα­νία είναι ορι­σμέ­νες από αυτές) καθώς οι πε­ρισ­σό­τε­ροι Ευ­ρω­παί­οι, τεί­νουν να εγκα­τα­λεί­πουν το στα­θε­ρό τους τη­λέ­φω­νο.

Το 95% των ελ­λη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών έχει κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 να δια­μορ­φώ­νε­ται στο 92%. Μά­λι­στα, εί­μα­στε (μαζί με το Βέλ­γιο, την Ισπα­νία και την Ουγ­γα­ρία) οι τέσ­σε­ρις χώρες με τη με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση στη διείσ­δυ­ση της κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας στο διά­στη­μα 2011-2014. Βέ­βαια, η Ελ­λά­δα ανα­κη­ρύσ­σε­ται στο βα­σί­λειο των …καρ­το­κι­νη­τών καθώς από το 95% των πο­λι­τών με κι­νη­τό, το 45% χρη­σι­μο­ποιούν κάρτα. Τέ­τοια διείσ­δυ­ση, το καρ­το­κι­νη­τό έχει μόνο στην Μάλτα, στην Πορ­το­γα­λία και στην Ιτα­λία.

Η Ελ­λά­δα ανα­κη­ρύ­χθη­κε πρω­τα­θλή­τρια στην αύ­ξη­ση της διείσ­δυ­σης του internet. Το πο­σο­στό των νοι­κο­κυ­ριών με πρό­σβα­ση ανέ­βη­κε στο 55% (τέσ­σε­ρις μο­νά­δες υψη­λό­τε­ρα σε σχέση με το πε­ρυ­σι­νό διά­στη­μα). Βέ­βαια, η διείσ­δυ­ση είναι χα­μη­λό­τε­ρη σε σχέση με τον μέσο ευ­ρω­παϊ­κό όρο ο οποί­ος έπεσε στο 65%

Το 32% των νοι­κο­κυ­ριών έχει πρό­σβα­ση στο internet μόνο από το σπίτι του ενώ πο­σο­στό 23% μπο­ρεί να συν­δέ­ε­ται κι από το σπίτι αλλά κι από κι­νη­τή συ­σκευή. Πρό­σβα­ση μόνο από κι­νη­τό (τη­λέ­φω­νο ή tablet) έχει το 5% των νοι­κο­κυ­ριών.

Η διείσ­δυ­ση της Ευ­ρυ­ζω­νι­κής σύν­δε­σης ναι μεν εξα­κο­λου­θεί να υπο­λεί­πε­ται του κοι­νο­τι­κού μέσου όρου αλλά του­λά­χι­στον αυ­ξά­νε­ται με με­γα­λύ­τε­ρη τα­χύ­τη­τα σε σχέση με την υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη. Βρι­σκό­μα­στε στο 49% όταν η Ε.Ε. είναι στο 60% αλλά του­λά­χι­στον κερ­δί­σα­με τέσ­σε­ρις πο­σο­στιαί­ες μο­νά­δες σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Τη­λε­ό­ρα­ση έχει σχε­δόν το σύ­νο­λο των νοι­κο­κυ­ριών. Αυτό που κα­τα­γρά­φει η έκ­θε­ση είναι και το πώς φτά­νει το σήμα στο σπίτι μας. Το γε­γο­νός ότι 57% των νοι­κο­κυ­ριών εξα­κο­λου­θεί να χρη­σι­μο­ποιεί το ανα­λο­γι­κό σήμα, απο­τε­λεί αρ­νη­τι­κό ρεκόρ Ευ­ρώ­πης μαζί με το αντί­στοι­χο της Κύ­πρου. Η διείσ­δυ­ση της επί­γειας ψη­φια­κής είναι στο 49%, της δο­ρυ­φο­ρι­κής στο 4% και της κα­λω­δια­κής στο 2%.

Το 49% των ελ­λη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών έχει μπει στη δια­δι­κα­σία να αγο­ρά­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρες από μια υπη­ρε­σί­ες τη­λε­πι­κοι­νω­νιών σε συ­σκευα­σία της μιας. Το πο­σο­στό αυτό είναι υψη­λό­τε­ρο από τον μέσο ευ­ρω­παϊ­κό όρο (44%) και ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θεί ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο δε­δο­μέ­νου ότι οι εται­ρεί­ες τη­λε­πι­κοι­νω­νιών συ­νε­χί­ζουν τις προ­σφο­ρές τύπου «όλα σε ένα».

του Θάνου Τσί­ρου |The Toc

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.