Συνεντεύξεις

K. Σπυρόπουλος, καθηγητής: «Το lock down φαίνεται να αποτυγχάνει επειδή δεν υπάρχει υπευθυνότητα»

Συνέντευξη στον
Τάσο Μπόζιο

Οσο δεν υπάρχει «ανοσιακό τείχος» και δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ο ιός θα μεταδίδεται και κατά συνέπεια θα μεταλλάσσεται. Δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που λυσιτελώς να αντιμετωπίζει την νόσηση. Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν νέα στελέχη και στην Ελλάδα πράγμα πιθανό, γιατί όσο ο ιός μεταδίδεται τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για μετάλλαξη. Ενώ τα καφενεία είναι κλειστά γίνονται συναντήσεις στα σπίτια φίλων και γνωστών. Υπ’ αυτή την έννοια το απαγορευτικό φαίνεται να αποτυγχάνει, επειδή δεν υπάρχει υπευθυνότητα. Η σοβαρότης δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν. Η βούληση να υποταχθεί στη λογική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.
Κύριε καθηγητά, η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα είναι ανησυχητική. Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η κατάσταση στην Αττική παρά τα σκληρά μέτρα δεν βελτιώνεται αλλά και άλλες περιφέρειες που μέχρι στιγμής είχαν μια καλή πορεία (όπως παρεμπιπτόντως η περιοχή μας) η κατάσταση μεταβάλλεται επιβαρυντικά. Πού ακριβώς βρισκόμαστε;
To γενικό απαγορευτικό (Lock – Down), άρχισε παγκοσμίως από τον Απρίλιο του 2020 όπου 3,9 δισεκατομμύρια, μισός πληθυσμός της γης, ήταν σε απαγορευτικό. Από το τέλος Απριλίου 300 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 200 εκατομμύρια Λατινοαμερικάνοι ήταν σε απαγορευτικό. Επίσης 300 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. και 1,3 δισεκατομμύρια στην Ινδία.
Στην Αττική η κινητικότητα στους δρόμους, σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο, είναι αυξημένη κατά 50%.
Επίσης ενώ τα καφενεία είναι κλειστά γίνονται συναντήσεις στα σπίτια φίλων και γνωστών. Υπ’ αυτή την έννοια το απαγορευτικό φαίνεται να αποτυγχάνει, επειδή δεν υπάρχει υπευθυνότητα. Όμως στην Νέα Ζηλανδία σχεδιάζεται απαγορευτικό από την προσεχή Κυριακή το βράδυ, επειδή απομονώθηκαν 3 «παράξενα» στελέχη του SARS COV-2. Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν νέα στελέχη και στην Ελλάδα πράγμα πιθανό, γιατί όσο ο ιός μεταδίδεται τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για μετάλλαξη. Πιθανώς να υπάρχουν ελληνικά στελέχη.

Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτή η αντινομία; Αυστηρά μέτρα από τη μια, αύξηση των κρουσμάτων από την άλλη;
Φαίνεται ότι δεν τηρούνται τα μέτρα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου πιθανώς να υπάρχουν νέα στελέχη με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η υπόθεση αυτή μένει να διερευνηθεί.
Η διαδικασία του εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει ωστόσο καταγράφονται δυσκολίες σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων. Πότε κατά τη γνώμη σας θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε το «τείχος ανοσίας» προκειμένου να βγούμε από αυτή τη δυστοκία και να μιλάμε πλέον για κανονικότητα;
Για να αποκτηθεί το «τείχος ανοσίας», ως γνωστόν, πρέπει να εμβολιασθεί το 60 – 70% του γενικού πληθυσμού. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται προς το τέλος του έτους σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ρυθμούς εμβολιασμού.
Σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του ιού; Σχετίζονται με την αυξημένη τάση μετάδοσης του ιού αλλά και με τα πιο ήπια συμπτώματα που καταγράφονται συγκριτικά πάντα με το πρώτο κύμα της πανδημίας;
Όσο δεν υπάρχει «ανοσιακό τείχος» και δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ο ιός θα μεταδίδεται και κατά συνέπεια θα μεταλλάσσεται. Μερικά γνωστά στελέχη όπως της Αγγλίας και της Νοτίου Αφρικής έχουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και το ένα απ’ αυτά έχει και αυξημένη νοσηρότητα.
• Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα βρίσκεται ενώπιον ενός άγνωστου, αόρατου εχθρού που συνεχώς ανατρέπει και μεταβάλλει τα δεδομένα. Τα εμβόλια που μέχρι στιγμής έχομε στη διάθεση μας είναι ικανά σε υψηλή αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των όποιων μεταλλάξεων;
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις προερχόμενες από το Ισραήλ, φαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων κατά 80%. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκύπτουν από το εμβόλιο είναι κατά τα 2/3 λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων. Η τελική αποτελεσματικότητα, παρ’ όλα αυτά, επιτυγχάνεται και από την δράση των Τ και Β κυττάρων.
Μιλήστε μας για την φαρμακευτική αγωγή.
Δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που λυσιτελώς να αντιμετωπίζει την νόσηση. Η χορήγηση βιταμίνης D, βιταμίνης C και ψευδαργύρου (Zn) φαίνεται ότι βοηθούν, επειδή μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Επίσης φαίνεται ότι βοηθάει η χορήγηση μονοκλονικών αντισωμάτων. Εν προκειμένω η ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 32% τον χρόνο ανάρρωσης. Οι παρενέργειες δεν είναι συχνές. Στο 10% των ασθενών παρατηρήθηκε ναυτία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης η χορήγηση πλάσματος από νοσήσαντες κατά κάποιο τρόπο έχει αποτέλεσμα. Τελικώς πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση δεξαμεθαζόνης μειώνει την ένταση της φλεγμονής.

• Ενώ στην αρχή οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι διαβεβαίωναν ότι τα παιδιά έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο κρούσματα καταγράφονται και σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Που κατά την άποψη σας οφείλεται αυτό;
Στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω ότι από την αρχή έχει δοθεί λανθασμένη εξήγηση.
Το πρόβλημα με την COVID – 19 είναι η «καταιγίδα» φλεγμονής που προκαλείται ως συνέπεια υπερπαραγωγής ιντερλευκινών οι οποίες, εκτός των άλλων, επηρεάζουν την διαβατότητα των τριχοειδών αγγείων, που όταν αναφερόμαστε στα πνευμονικά τριχοειδή, δημιουργεί βαρύ οξύ πνευμονικό οίδημα και βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια που πιθανώς να οδηγήσει σε διασωλήνωση και νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Βεβαίως το ποσό των ιντερλευκινών που θα παραχθεί καθορίζεται γενετικά και όχι ηλικιακά. Η ηλικία παίζει ρόλο ως προς τούτο : Δηλαδή αν δυο άτομα, ένα γηραιότερο και ένα νεώτερο αναπτύξουν τις ίδιας βαρύτητας αναπνευστική ανεπάρκεια, το νεώτερο άτομο, που συνήθως δεν πάσχει και από άλλα νοσήματα, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει.
• Στείλτε ένα μήνυμα στους σκεπτικιστές, αρνητές του ιού και του εμβολιασμού.
Να σοβαρευτούν. Η σοβαρότης δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν. Η βούληση να υποταχθεί στη λογική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Βούλα Σ.    08.03.2021 03:05

    Υπευθυνότητα δεν υπάρχει η το συνεχόμενο lockdown δεν απέδωσε καρπούς ;

Σχολιασμός άρθρου