Πρεμιέρα έκανε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ – ντεμπούτο της Δήμητρας Μπαμπαδήμα, “Άκρα”, σε συμπαραγωγή της Cosmote TV, που καθιστά τον θεατή από τις πρώτες σκηνές, συνοδοιπόρο στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του κολυμβητή Σπύρου Χρυσικόπουλου να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο.
Τον Οκτώβριο του 2018 o υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος πέφτει στην θάλασσα για να διανύσει μια απόσταση που για τον κοινό νου φαντάζει ακατόρθωτη.
Μια απόσταση 140 συνεχόμενων χιλιομέτρων κολύμβησης στο ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος.
Το ταξίδι του Σπύρου από τη Ρόδο στην Ακριτική Μεγίστη (Καστελόριζο) κολυμπώντας δεν αποτελεί μόνο μια εσωτερική και υπαρξιακή αναζήτηση του ίδιου, αλλά πρόκληση για κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει τις μεγαλύτερες επιθυμίες μέσα απο τους φόβους του και να “κολυμπήσει” μακριά από την ασφάλεια που πιστεύει ότι του δίνει η “στεριά” που πατάει. Η «δημοκρατική» κατέγραψε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του Σπύρου, στηρίζοντας και προβάλλοντας το εγχείρημα αλλά και το όνειρο του υπεραθλητή, να ξαναβάλει το Καστελόριζο στον χάρτη!
Μέσα από την ταινία “AΚΡΑ” που δημιουργείται με αφορμή την κάλυψη του εγχειρήματος του Σπύρου Χρυσικόπουλου, φωτίζεται η απεριόριστη ανθρώπινη δύναμη που αποκτά κανείς όταν καταφέρει να δείξει στον ίδιο του τον εαυτό πως ο φόβος μπορεί να είναι απλά και η κινητήριος δύναμη που θα τον οδηγήσει στον μεγαλύτερο στόχο του.
Μια αλληλουχία φιλοσοφικών ρήσεων και μηνυμάτων “Συντροφεύει” τον Σπύρο στο τόλμημα του, μέσα από την εμβληματική μορφή και κυρίως τον καθαρό λόγο του εικαστικού Αλέξανδρου Ζυγούρη.
Οι δυο τους δεν θα γνωριστούν ποτέ, παρά μόνο μετά το πέρας όλων, στην πολυπόθητη “Ιθάκη” που τη θέση της παίρνει η ακριτική Μεγίστη.
Μετά την ταινία ” H20 : 2 parts heart , 1 part obsession” που αποτέλεσε εισαγωγή ενός εσωτερικού τρόπου προσέγγισης της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, τα “ΑΚΡΑ” έρχονται να αφυπνίσουν τον θεατή και να τον παρακινήσουν να κατακτήσει τις δικές του μικρές ή μεγάλες προσωπικές κορυφές.
Μια ταινία που δεν απευθύνεται μόνο σε κολυμβητές αλλά σε ανθρώπους που ονειρεύονται, βάζουν στόχους και δεν φοβούνται να “πέσουν στην θάλασσα και να κολυμπήσουν”.
Το ντοκιμαντέρ, μετά την φεστιβαλική του πορεία, θα προβληθεί αποκλειστικά από το COSMOTE HISTORY HD.

H ταλαντούχα Δήμητρα Mπαμπαδήμα, που ανέλαβε την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ

Η Δήμητρα Μπαμπαδήμα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης και εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής. Στον ελεύθερο χρόνο της κάνει ταινίες που αναδεικνύουν την φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.
Με δηλώσεις της στη «δημοκρατική» η ταλαντούχα Δήμητρα Μπαμπαδήμα, εξήγησε ότι στόχος της ήταν το ντοκιμαντέρ αυτό να μπορέσει να το παρακολουθήσει και άλλος κόσμος, πέραν από αθλητές, και τα κατάφερε. «Και το αθλητικό εγχείρημα του Σπύρου ως υπόβαθρο έχει έναν δικό του στόχο κι ένα όνειρο, που ήταν να βάλει ξανά το Καστελόριζο μέσα στον ελληνικό χάρτη. Το νόημα της ταινίας είναι η αναθεώρηση στην ουσία του τι είναι αποτυχία, διότι οι άνθρωποι φοβούνται να προσπαθήσουν για την επίτευξη των ονείρων τους. Ο Σπύρος λοιπόν, δεν είχε δεύτερες σκέψεις. Το σκέφτηκε και το τόλμησε, κι αυτό έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον ως δίδαγμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του εγχειρήματος. Βασιζόμενη λοιπόν σε αυτή την ιδέα, δημιουργήσαμε και καταφέραμε να βγάλουμε μια ταινία με την οποία ταυτίζεται ο κόσμος και αυτό το βλέπουμε κι εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου έχουμε γεμίσει δύο αίθουσες και στις δύο προβολές. Μάλιστα μετά από κάθε προβολή ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους θεατές, όχι τόσο για το αθλητικό κομμάτι της ταινίας όσο για το βαθύτερο νόημα», είπε στη «δ» η Δήμητρα Μπαμπαδήμα, η οποία δήλωσε υπερήφανη για το αποτέλεσμα που πέτυχε η ομάδα. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι υπάρχει η προοπτική το ντοκιμαντέρ αυτό να προβληθεί σε σχολεία από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, καθώς ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί εξεδήλωσαν ενδιαφέρον. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ βρίσκεται μόλις στην αρχή της «φεστιβαλικής του πορείας» και προγραμματίζονται προβολές σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του Σπύρου, να ξαναμπεί όχι μόνο το Καστελόριζο στον ελληνικό και παγκόσμιο χάρτη, αλλά και η Ρόδος και όλα τα Δωδεκάνησα.

Επίσημη συμμετοχή στο 21ο Thessaloniki International Film Festival
Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έγινε στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ακολούθησε η 2η Προβολή στην Αίθουσα Χρήστος Τσακίρης, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Παύλου Mελά, την Τρίτη 5 Μαρτίου.

Οι συντελεστές
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Δήμητρα Μπαμπαδήμα | Διεύθυνση φωτογραφίας: Mελέτης Βαξεβανίδης | Μοντάζ: Δήμητρα Μπαμπαδήμα | Ήχος: Iάσονας Θεοφάνου | Μουσική: Kωνσταντίνος Μιχαηλίδης | Παραγωγή:Filmel | Παραγωγός/Παραγωγοί: Μελέτης Βαξεβανίδης | Διευθυνση Παραγωγής: Πέτρος Παρθένης | Συμπαραγωγή: COSMOTE TV | Συμπαραγωγοί: Δήμητρα Μπαμπαδήμα | Φορμάτ: DCP | Χρώμα: Έγχρωμο | Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα | Έτος Παραγωγής: 2019 | Διάρκεια: 52΄ | Παγκόσμια εκμετάλλευση: Filmel, melvaxev@gmail.com | Επικοινωνία: Πέτρος Παρθένης / ptraspar@gmail.com

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ
Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής, παρουσιάζοντας το έργο καθιερωμένων, καθώς και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών. Από φέτος μάλιστα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ®, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κιν/κών Τεχνών και Επιστημών για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας. Στο εξής, λοιπόν, τα ντοκιμαντέρ που θα κερδίζουν τον Χρυσό Αλέξανδρο κάθε Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα εξασφαλίζουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Μπαμπαδήμα, διεκδικεί με αξιώσεις ένα από τα βραβεία του Φεστιβάλ το οποίο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου και αμέσως μετά θα… ταξιδέψει στα μεγάλα Φεστιβάλ του κόσμου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ