Ειδήσεις

Το 79% των Ελλήνων δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα

Η έννοια της αποταμίευσης έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, με το 79% των Ελλήνων να δηλώνει σε έρευνα της McKinsey ότι δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα. Λογικό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 92% δηλώνει ότι δεν έχει περιθώρια να αποταμιεύσει χρήματα για τα γηρατειά.

Η έρευνα της McKinsey «Το Κοινωνικό Συμβόλαιο του 21ου αιώνα» έγινε σε 22 συνολικά χώρες και αποτυπώνει τις μεγάλες πληγές που έχει αφήσει η κρίση στη “μεσαία” τάξη και στους εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτήν. Διαπιστώνει επίσης ότι παρότι έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες για εργασία και τα ποσοστά, η εργασιακή πόλωση και η εισοδηματική στασιμότητα συνεχίζουν να υφίστανται.

Σχεδόν 120 εκατ. μέσης εξειδίκευσης και μέσου εισοδήματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν «αφανισθεί», την ώρα που η δραματική μείωση των συντάξεων συρρικνώνει δραματικά τα περιθώρια για αποταμίευση.

Από τα ευρήματα της έκθεσης ξεχωρίζει ακόμα ότι το ποσοστό των εργαζομένων μέσης εξειδίκευσης και αποδοχών μειώθηκε πάνω από 6% στην περίοδο 2000-2018. Οι κίνδυνοι απώλειας εισοδήματος και απασχόλησης είναι ακόμα πολύ έντονοι στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 21,7% των αποδοχών τους. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σημαντικά κάτω από το 10% το 2007.

Στον αντίποδα, για τους εργαζομένους σε Γερμανία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότεροι οι κίνδυνοι στην αγορά εργασίας. Σε αυτές τις τρεις χώρες, όπως δείχνει η έρευνα της McKinsey, είναι σημαντικά χαμηλότερος ο κίνδυνος ανεργίας, μικρότερος ο χρόνος που μένει κάποιος άνεργος, ενώ είναι πιο γενναιόδωρα και τα επιδόματα ανεργία.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Στην Ελλάδα δέχθηκαν βέβαια πλήγμα και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατά μέσο όρο στις 22 χώρες της έρευνας, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις έχει μειωθεί από 44% το 2000 στο 38% το 2017. Η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης, με μόλις 25% των Ελλήνων εργαζομένων να καλύπτονται πλέον από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έναντι 100% το 2000.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου