Τοπικές Ειδήσεις

Συνήλθε σε συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Eλήφθησαν σημαντικές αποφάσεις

Σε συναινετικό κλίμα και χωρίς να ανέβουν οι τόνοι σε αντιπαραθέσεις πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της οποίας προήδρευσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στο 1ο θέμα για την ‘Ψήφιση κανονισμού λειτουργίας της Ο.Ε. της ΠΝΑΙ’ ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε στην τοποθέτησή του τα εξής:
«Πήραμε τον πρότυπο Κανονισμό που έχει το Υπουργείο, προσπαθήσαμε να προβλέψουμε όλες τις τυχόν καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ο.Ε. και νομίζω πως αυτός ο Κανονισμός αντιμετωπίζει με έναν σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, τις καταστάσεις που μπορούμε να φανταστούμε ότι ενδεχομένως να προκύψουν. Δε νομίζω ότι είχε ποτέ Κανονισμό η Ο.Ε. κι εφόσον δίδεται η δυνατότητα από το νομοθέτη, συντάξαμε. Κι αυτό επειδή, εδώ μέσα… ακούμε διάφορα παράξενα πράγματα –κι επειδή παράγινε το κακό με την παραξενιά, βάζουμε τους κανόνες σε ένα χαρτί για να ξέρουμε τι λέμε…»
Ο Κανονισμός ψηφίστηκε ομοφώνως και το θέμα θα έρθει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε την Ο.Ε. ήταν η ‘Έγκριση όρων δημοπράτησης και επιτροπής συνοπτικού διαγωνισμού για το έργο: Εκσυγχρονισμός του Κόμβου φωτεινής σηματοδότησης Κ24 – ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ’ (προϋπολογισμού 60.000 με ΦΠΑ) για το οποίο, ο περιφερειάρχης τόνισε:
«Ο κόμβος αυτός λειτουργεί κάπως σαν… μετεωρολογικός σταθμός. Ο κόμβος σταματάει λίγο πριν βρέξει και όχι όταν αρχίσει να βρέχει! Η ΠΝΑι έχει σύμβαση συντήρησης η οποία δεν έχει προχωρήσει παρά τις συνεχείς προσκλήσεις. Ξεκινάμε από αυτό τον κόμβο και ετοιμάζουμε την μελέτη για τα φανάρια που έχει στην αρμοδιότητά της η ΠΝΑι σε όλο το νησί, τα οποία θα αντικατασταθούν με σύγχρονους σηματοδότες». Το θέμα εγκρίθηκε επίσης, ομοφώνως.
Ένα ακόμη θέμα που έχει βαρύνουσα σημασία είναι ο καθορισμός όσων αναδεικνύονται ανάδοχοι σε έργα και δεν εμφανίζονται ποτέ να τα… αναλάβουν! Αυτό αποτελεί και μια περίεργη πρακτική στην Ελλάδα με συνέπεια να μην προχωρούν πολλά έργα.

Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ
ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΑΚΚΑΡΗ
Συζήτηση έγινε και στο 6ο θέμα για την ‘Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: Καθαίρεση της κατεστραμμένης γέφυρας Μάκκαρη επί της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου’ όπου τέθηκαν ερωτήσεις.
Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Μαριάς από τις Τεχνικές Υπηρεσίες λέγοντας πως ζητάται μια παράταση 30 ημερών κατόπιν εισηγήσεως της διευθύνουσας υπηρεσίας, καθώς μέσα στην διακήρυξη προβλεπόταν η εγκατάσταση κινητής μονάδας για θρυμματισμό. Η λειτουργία των μηχανημάτων λόγω και των καιρικών συνθηκών αντιμετώπισε προβλήματα γι αυτό και απαιτείται παράταση.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μαριάς και στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος, ανάφεραν πως η καθαίρεση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα προϊόντα από τον θρυμματισμό είναι χιλιάδες κυβικά και πρέπει να βρεθεί τρόπος ρίψης.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης απάντησε σε σχόλια των επικριτών του για το θέμα λέγοντας: «Παραπονούνται κάποιοι για την παράταση, επειδή θέλουν να έχουν λόγο για να καταγγέλλουν την περιφερειακή αρχή. Γιατί κι αν δεν βάζαμε τα μηχανήματα, πάλι καταγγελίες θα είχαμε!»
Το θέμα εγκρίθηκε επίσης ομοφώνως.
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΣΥΜΗ
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε ο κ. Χατζημάρκος, και όσον αφορά στα έργα που εκτελούνται στην Σύμη με αφορμή την συζήτηση του θέματος: ‘Εγκριση 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: Αποκατάσταση γηπέδου Σύμης μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από θεομηνία στις 13.11.2017’.
Όπως ξεκαθάρισε, το έργο το εκτέλεσε και το πλήρωσε η ΠΝΑι, βάσει της μελέτης που έφερε ο Δήμος Σύμης αλλά υπήρξαν προβλήματα:
«Τη μελέτη για το γήπεδο, μας την έφεραν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύμης. Το έργο το πληρώσαμε και το κατασκευάζουμε και τώρα, μας λένε ότι εμείς φταίμε που έχει προβλήματα. Αυτό συμβαίνει και με το δίκτυο αποχέτευσης της Σύμης. Αν εμφανιστεί ξανά φαινόμενο, όπως αυτή η περίπτωση με το γήπεδο της Σύμης, θα κινηθώ νομικά ως Περιφέρεια, εναντίον αυτού που έφερε τη μελέτη και θα ζητήσω τα λεφτά πίσω. Διότι αυτά είναι δικά μας! Να τελειώνει εδώ η πλάκα! Ο κάθε πικραμένος να βγαίνει να καταγγέλλει την ΠΝΑι για την ανοησία που τον δέρνει και την ανικανότητα που τον διακρίνει! Αυτό θα τελειώσει, μία για πάντα!!! Στη Σύμη… μόνον φταις!» τόνισε.
Τα υπόλοιπα θέματα ψηφίστηκαν επίσης ομοφώνως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου