Σκηνικό από ταινία θρίλερ με τους ανέμους να φτάνουν τα 11 μποφόρ, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους, θύμιζε η νύχτα της Τρίτης στη Ρόδο. Οι θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν όλο το νησί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης προκαλώντας τεράστια προβλήματα και καταστροφές.
Το νησί παρέμεινε αποκλεισμένο, καθώς δεν εκτελέστηκε καμία πτήση από και προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας» ενώ το απαγορευτικό απόπλου κράτησε δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, παρέμειναν σχεδόν όλη την ημέρα της Τρίτης οι επιβάτες με προορισμό τη Ρόδο οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν το βράδυ σε ξενοδοχείο κι έφτασαν στον προορισμό τους με χθεσινές πτήσεις. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποκαταστάθηκαν σταδιακά, από τα ξημερώματα της Τετάρτης οπότε και κόπασαν οι άνεμοι και έληξε το απαγορευτικό απόπλου.
Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, ξήλωσαν τέντες, έσπασαν τζάμια, αφάνισαν ο,τι ήταν εκτεθειμένο σε αυλές και μπαλκόνια και προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε τμήματα του παραλιακού μετώπου είναι τεράστιες, με το μεγαλύτερο μέρος να θυμίζει… βομβαρδισμένο τοπίο.
Το βράδυ της Τρίτης, που οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 11 μποφόρ η κατάσταση ήταν άκρως επικίνδυνη κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές όπου η θάλασσα βγήκε στη στεριά, κάδοι παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, βάρκες βούλιαξαν, ενώ κλαδιά, σκουπίδια και διάφορα άλλα αντικείμενα παρασύρονταν από τον αέρα. Όπως λένε όσοι βρέθηκαν έξω στη διάρκεια της κακοκαιρίας, από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Στο παραλιακό μέτωπο Αφάντου, Αρχάγγελο, Στεγνά, Χαράκι εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα. Ο δρόμος προς τις εγκαταστάσεις της πρώην Φωνής της Αμερικής έχει καταστραφεί, ενώ πολλοί δρόμοι και παράδρομοι κατέστησαν απροσπέλαστοι από τα φερτά υλικά της θάλασσας. Μάλιστα στα Στεγνά, υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν μέσα στα σπίτια τους καθώς η θάλασσα μετέφερε βράχια και άλλα αντικείμενα μέχρι την πόρτα τους! Καταστροφές προκλήθηκαν και στην νέα μαρίνα Ρόδου ενώ στο Μανδράκι ξηλώθηκαν πλάκες και παγκάκια! Μέχρι και η καντίνα που βρισκόταν στην πλατεία Κουντουριώτη καταστράφηκε ολοσχερώς, καθώς ο αέρας την σήκωσε σαν… καρυδότσουφλο και την πέταξε μέτρα μακριά.
Συνεργεία του Δήμου Ρόδου με τον αντιδήμαρχο Αγ. Πάλλα εκτός πόλης και τον σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Ρόδου κ. Κώστα Στυλιανού εντός πόλεως Ρόδου, της Περιφέρειας με επικεφαλής τον κ. Χρ. Ευστρατίου, άνδρες της ΠΥΡ, της ΕΟΠΚ CB Δωδεκανήσου, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και η ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΟΑΚ Ρόδου) του κ. Ν. Μπαρτατίλα έδιναν μάχη μέχρι τα ξημερώματα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα.
Μπροστά από τη ΔΕΥΑΡ η κυκλοφορία χρειάστηκε να διακοπεί για περίπου μια ώρα λόγω πτώσης δέντρου στο οδόστρωμα ενώ και στην οδό Μιχαήλ

Πετρίδη χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για τον ίδιο λόγο.
Τα σοβαρότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν μεταξύ 19.00 της Τρίτης και 03.00 της Τετάρτης μέχρι που ξεκίνησε η βροχή και οι θυελλώδεις άνεμοι άρχισαν να υποχωρούν. Οπως εκτιμάται, αν οι άνεμοι συνέχιζαν με την ίδια σφοδρότητα μέχρι το πρωί, τότε οι καταστροφές θα ήταν ανυπολόγιστες.
Οι διακοπές ρεύματος δεν αποφεύχθηκαν δημιουργώντας προβλήματα σε σπίτια και επιχειρήσεις ενώ εξαιτίας των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν προβλήματα και στην υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές.
Οι Ρόδιοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα στο νησί μας, λόγω της έντασης των ανέμων που άγγιξαν τα όρια του τυφώνα.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας η ερασιτεχνική μετεωρολογική ομάδα «Κυκλώνας Ρόδου» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μανωλά, με συνεχείς αναφορές, ενημέρωνε για το στίγμα του καιρού προειδοποιώντας και ενημερώνοντας συνεχώς τους πολίτες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης για τα μέτωπα της κακοκαιρίας όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, δίνοντας την ευκαιρία στους νησιώτες αλλά και στους φορείς να προετοιμαστούν αλλά και να επέμβουν για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Γιάννης Μανωλάς, οι άνεμοι έφτασαν τα 11 μποφόρ που σημαίνει ότι η ταχύτητα ξεπέρασε τα 100 χλμ την ώρα (!) γι αυτό και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. «Τέτοιο πράγμα ψάχνω στα μετεωρολογικά αρχεία και δεν βρίσκω… είναι ο,τι χειρότερο είδε το νησί απο καταβολής μετρήσεων μετεωρολογικών δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μανωλάς.
Σύμφωνα με τον «Κυκλώνα Ρόδου, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι καιρικές συνθήκες θα είναι βελτιωμένες με τους ανέμους να ενισχύονται μεν αλλά να μην ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ στα νότια και τα 6-7 στα βορειότερα τμήματα του νομού.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και η νέα μαρίνα της Ρόδου

Δεν γλίτωσε η μαρίνα Ρόδου από τη… μανία των ανέμων που επικρατούσαν στο νησί την Τρίτη. «Ξηλώθηκαν» οι τεχνητοί ογκόλιθοι της μαρίνας. Τα ακρόποδα έπεφταν σαν… τραπουλόχαρτα με αποτέλεσμα οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι να μη βρίσκουν κανένα εμπόδιο. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξαν ευτυχώς εκτεταμένες ζημιές τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα ελλιμενιζόμενα σκάφη. Χρειάστηκε πάντως να επέμβουν η πυροσβεστική υπηρεσία και συνεργεία του δήμου όταν ένα σκάφος «πάλευε» με τους ανέμους.
Η επανατοποθέτηση των ογκόλιθων σύμφωνα με τους γνώστες, είναι μία απαιτητική και δύσκολη διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Κάποιοι αναφέρουν ότι λόγω της τοποθεσίας της, η νέα μαρίνα θα είναι πάντα εκτεθειμένη στους ισχυρούς ανέμους και ότι απαιτείται επιπλέον «οχύρωση». Το υφιστάμενο έργο αντιανεμικής προστασίας που υλοποιήθηκε από τον επενδυτή αποδείχθηκε ότι δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Να σημειωθεί επίσης ότι από τα μανιασμένα κύματα και τους ανέμους δεν γλίτωσαν ούτε οι εγκαταστάσεις παροχής ρεύματος και νερού στα ελλιμενιζόμενα σκάφη. Για αρκετές ώρες δεν υπήρχε νερό και ρεύμα σε μεγάλο τμήμα της μαρίνας.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το προσωπικό βρισκόταν διαρκώς επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονταν, να προστατευθούν τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της μαρίνας.

 

ΦΩΤΟ: ΣΤ. ΚΕΣΣΕΔΑΚΗΣ

ΦΩΤΟ: ΣΤ. ΚΕΣΣΕΔΑΚΗΣ

ΦΩΤΟ: ΣΤ. ΚΕΣΣΕΔΑΚΗΣ

ΦΩΤΟ: Τ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΡΑΚΙ

ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΦΩΤΟ: Τ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΟ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΤΑΣ

ΦΩΤΟ: ΕΛΕΝΑ ΓΙΑΝΝΙΚΗ

 

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΦΩΤΟ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΤΑΣ

ΦΩΤΟ: ΣΕΒΑ,, ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Φωτογραφίες:
«Δημοκρατική»
«Κυκλώνας Ρόδου»
ΕΟΠΚ CB Δωδεκανήσου
Κ. Στυλιανού
Τάσος Κώστας
Ελενα Γιαννίκη
Δ. Ε. Καμείρου
Στ. Κεσσεδάκης
Τάμμυς Καραγιάννης
Μανώλης Πάττας

Kώστας Nομικός

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ