Βαρυχειμωνιά στην τοπική αγορά της Ρόδου. Οι εκπτώσεις αφήνουν παγερά αδιάφορους τους καταναλωτές και οι τζίροι των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν μείωση έως και 50% σε σύγκριση με το 2017, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από τον πανελλήνιο μέσο όρο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά την Black Friday η κίνηση στην τοπική αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι εκπτώσεις δεν ενίσχυσαν καθόλου τη ρευστότητα. Αυτή την περίοδο οι τζίροι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συναδέλφων είναι μειωμένοι κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης μετρούν μεγάλες απώλειες, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε να έχει επηρεαστεί αρνητικά η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ.
Αυτό που περιμένει πλέον ο εμπορικός κόσμος για να κινηθεί καλύτερα η αγορά είναι το Πάσχα, το οποίο τυχαίνει φέτος να είναι νωρίς. Ελπίζουμε να υπάρξει κάποια βελτίωση στα τέλη Μαρτίου. Το έχουν μεγάλη ανάγκη οι τοπικές επιχειρήσεις».

Μεγάλο πλήγμα για την τοπική αγορά και για τους καταναλωτές αποτελεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η επιβάρυνση των καταναλωτών στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός και κατά συνέπεια, η μέση οικογενειακή δαπάνη. Πλέον, ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στην τουριστική σεζόν και στην προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση των αφίξεων, προκειμένου να μετριαστούν οι απώλειες της χειμερινής περιόδου. Πολλές από τις ντόπιες επιχειρήσεις δίνουν ήδη σκληρή μάχη επιβίωσης.
«Τόσο μεγάλα ποσοστά μείωσης στους τζίρους των τοπικών καταστημάτων αυτή την περίοδο του χρόνου, δεν είχε ποτέ ξανά στο παρελθόν η Ρόδος. Συνήθως δεν ξεπερνούσε το 20%. Με την κατάργηση όμως των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και λόγω της παρατεταμένης κρίσης που πλήττει τη χώρα, οι επιπτώσεις στα νησιά μας, είναι ιδιαίτερα εμφανείς. Η επιβάρυνση των πολιτών στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά, είναι κατά 10% μεγαλύτερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ η εμπορική κίνηση στη Ρόδο ήταν πάντα υψηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, πλέον βλέπουμε αυτό να έχει αλλάξει. Τα ποσοστά μείωσης της κίνησης είναι τώρα μεγαλύτερα στη Ρόδο και στα νησιά απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ελπίζουμε το καλοκαίρι με την αναμενόμενη αύξηση στην τουριστική κίνηση, να μετριαστούν σε ένα βαθμό οι απώλειες. Διαφορετικά ο επόμενος χειμώνας θα είναι δραματικός», αναφέρει ο κ. Μπόνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ