Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για να έρθουν μικροί μαθητές κοντά στη φύση αλλά και κοντά στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και θα έχει διάρκεια επτά εβδομάδων.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων σε συνεργασία με το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου «Ο Άγιος Ανδρέας» και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, αξιοποιώντας ως πεδίο δράσης τον χώρο του παλιού φυτωρίου, που δημιουργήθηκε επί Ιταλοκρατίας στο ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» στο Παραδείσι, εγκαινίασε εκπαιδευτική – περιβαλλοντική δράση με μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου με τίτλο «Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων».
30 μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Ρόδου επισκέφθηκαν τον χώρο που βρίσκεται το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου «Ο Άγιος Ανδρέας» και η «δημοκρατική» βρέθηκε εκεί και κατέγραψε τις αντιδράσεις των μικρών μαθητών.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση η οποία περιελάμβανε περίπατο σε περιβαλλοντικό μονοπάτι, ειδικά διαμορφωμένο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, παρουσίαση και βιωματική ανάλυση των θεραπευτικών αρωματικών βοτάνων, παρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπιο, βιωματικά παιχνίδια “Εμπιστοσύνης” & “Ξύπνημα των Αισθήσεων” και εξέταση εντόμων και φυτών σε στερεοσκόπιο και μικροσκόπιο.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παραγωγική συζήτηση στο αίθριο του ιδρύματος, παρουσία μάλιστα των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Αγιος Ανδρέας» και των συνοδών τους.
Η εμπειρία, όπως ανέφεραν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν καταπληκτική, καθώς είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της φύσης και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της προστασίας της, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αειφορία.
Η δράση απευθύνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες τις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ρόδου και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών γενικότερα και ειδικότερα στις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων εστιάζοντας στα Δωδεκάνησα και την Ρόδο.
Παραλλήλως οι μικροί μαθητές, μέσω αυτού του προγράμματος έρχονται πιο κοντά στα παιδιά του ιδρύματος «Αγιος Ανδρέας» τα οποία με τη σειρά τους, επωφελούνται από αυτή την επαφή που καλλιεργείται με άλλα παιδιά.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου συμμετέχει στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση της δράσης, καλύπτοντας το κόστος της μετακίνησης με σχολικό λεωφορείο, της παραγωγή και χορήγησης του εκπαιδευτικού υλικού που σχεδιάστηκε από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Πεταλούδων για την παραπάνω δράση ενώ στη δράση συμμετέχει και φαρμακοποιός- μέλος του συλλόγου, που εξηγεί τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου «Ο Άγιος Ανδρέας» παραχωρεί για τις ανάγκες της δράσης το χώρο του παλιού φυτωρίου καθώς επίσης και με την σύμφωνη γνώμη του συμμετέχουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και οι συνοδοί τους, στην πρωτότυπη αυτή δράση.
Η δράση «Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων» έχει δίωρη ενδεικτική διάρκεια και υλοποιείται από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων, στο χώρο του παλιού φυτωρίου των στη Ρόδο στο ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» στο Παραδείσι.
Πρόγραμμα δράσης
«Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων»
Εισαγωγική προσέγγιση θεραπευτικών φυτών – αξία στο χρόνo: 15΄
Ερωτήσεις – Συζήτηση – Τετράδιο εργασιών: 10΄
Περιβαλλοντικό μονοπάτι, πεζοπορία – αναγνώριση φυτών: 50΄
Διάλειμμα
Ενημέρωση από μέλος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου: 15΄
Βιωματικά παιχνίδια με παιδιά από το ίδρυμα – Παραγωγή αφεψημάτων με βότανα και μέλι: 30΄
Τα προγράμματα του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου, γενικά στοχεύουν στο να ενισχύσουν τις μαθητικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να εμπνεύσουν αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και δεν έχουν πρότερη εμπειρία. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προγράμματα που εκπονεί το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων (τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα για μαθητές του Νηπιαγωγείου και μαθητές των ειδικών σχολείων) στην ιστοσελίδα http://kpe-petal.dod.sch.gr/.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ