Συνεντεύξεις

Κ. Σαρρής: «Το Ασφαλιστικό οδηγεί σε εξουθένωση τους δικηγόρους»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ιδιαίτερα προβληματισμένος με αφορμή τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό το οποίο πλήττει και τον κλάδο των δικηγόρων, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρρής.  Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Σαρρής, ομιλεί αναλυτικά για την αποχή των δικηγόρων της περιοχής μας από τα καθήκοντά τους αναλύοντας εκτενώς τα αιτήματα του κλάδου και τους λόγους που τους εξωθούν σε αυτές τις ενέργειες.
Ακόμη, μιλάει για τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες του, ως πρόεδρος του ΔΣΡ και ειδικά με αφορμή την έλλειψη του Εθνικού Κτηματολογίου, που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, καθώς και στο μόνιμο πρόβλημα της ανεπάρκειας χώρων απονομής της Δικαιοσύνης που εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ζήτημα με τις καταπατημένες εκτάσεις και τις ενέργειες του ΔΣΡ για το οποίο παρουσιάζεται καθυστέρηση, ενώ ο κ. Σαρρής μιλάει και για την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, σε τοπικό επίπεδο, η οποία, δυστυχώς, διακρίνεται από ‘βραδύτητα’.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣΡ μιλάει για τα σχέδιά του σχετικά με την διεκδίκηση μιας νέας εκλογικής θητείας.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σαρρή, θα ήθελα να μας μιλήσετε κατ’αρχήν για τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ποια είναι τα αιτήματά σας αναλυτικά; Πώς θίγεται ο κλάδος από τα νέα μέτρα;
Από τις αρχές του 2016 οι δικηγόροι πανελλήνια βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους, τόσο για δικαστικές όσο και για εξωδικαστικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι δίκες και συνακόλουθα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες οι οποίοι τυγχάνει να έχουν εμπλοκή με τα Δικαστήρια και ζητούμε ειλικρινά την υπομονή και την κατανόηση τους. Ο λόγος της αποχής μας είναι το επονομαζόμενο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σε εποχή οικονομικής κρίσεως επιφέρει την εξουθένωση των δικηγόρων αδιακρίτως ηλικίας και χρόνου ασφάλισης, αφού τα προβλεπόμενα ασφάλιστρα επέχουν θέση φορολογίας εισοδήματος και όχι καταβολής ασφαλίστρων, τα οποία από τη φύση τους είναι ανταποδοτικά.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερα ασφάλιστρα καταβάλλεις, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα ‘πρεπε να παίρνεις. Η αλόγιστη αυτή αναζήτηση εσόδων χωρίς καμία προς τούτο αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος, θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό δικηγόρων ή να παραιτηθούν, ή να συνταξιοδοτηθούν με αποτέλεσμα αντί να αυξηθούν οι εισφορές να μειωθούν κατά πολύ με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πλήττει κυρίως τους δικηγόρους κάτω της 5ετίας, αλλά και όλους εκείνους που έχουν μέσο όρο εισοδήματος πάνω από 12.000€. Το εισόδημα το οποίο απομένει μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις είναι τόσο ισχνό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα του γραφείου, αν δε έχει κανείς  και οικογένεια τότε θα πρέπει να αναζητήσει άλλο επάγγελμα ή άλλες διεξόδους.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιστρέψουμε στα Δικαστήρια αν δεν λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί όταν μάλιστα η δικηγορική ύλη συνεχώς συρρικνώνεται. Να σημειωθεί ότι στα ποινικά δικαστήρια παρουσιάζεται το θλιβερό φαινόμενο ο κύρος όγκος των υποθέσεων να είναι οι οφειλές στο Δημόσιο και στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ).
Αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο νόμου όλοι θα ‘μαστε πλέον κατηγορούμενοι για τα παραπάνω αδικήματα, αφού «δεν μπορείς να εισπράξεις από τον μη έχοντα».
• Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες σας ως πρόεδρος του ΔΣΡ;
Οι πρωτοβουλίες  υπαγορεύονται κυρίως από τις συγκυρίες οι οποίες σου δίνουν και τα ανάλογα ερεθίσματα. Εκείνο το οποίο αποτελεί  μέριμνα μας είναι η συνεχής επιμόρφωση των συναδέλφων μας. Τον Ιούνιο τ.ε πραγματοποιείται στην πόλη μας με δική μας πρωτοβουλία Πανελλήνιο Συνέδριο Αστικολόγων με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα : «Κτηματολόγιο Ρόδου και Εθνικό Κτηματολόγιο», το οποίο βέβαια αποσπασματικά και μόνο σε ορισμένες πόλεις λειτουργεί. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το 1998 έγινε μια προσπάθεια εκ μέρους της τότε πολιτικής ηγεσίας να ενταχθεί το Κτηματολόγιο Ρόδου στο παντελώς ανύπαρκτο Εθνικό Κτηματολόγιο, φυσικά για λόγους χρηματοδότησης εκ μέρους της Ε.Ε. εγχείρημα το οποίο απετράπη εξαιτίας της πεισματικής αντίδρασης του Συλλόγου μας. Ο εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου μας αποτελεί συνεχή μέριμνα του Συλλόγου , εξαιτίας δε των ενεργειών μας έχει τοποθετηθεί με σχεδόν πλήρη απασχόληση κτηματολογικός Δικαστής, ο οποίος και θα προχωρήσει στην καταχώρηση των πράξεων που εκκρεμούν.
• Τι εξελίξεις υπάρχουν με το Δικαστικό Μέγαρο;
Το πρόβλημα της ανεπάρκειας των χώρων απονομής της Δικαιοσύνης εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα μας παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου μας. Η κατάσταση δε αυτή δεν περιποιεί σε κανέναν μας τιμή και κυρίως σε όσους κατά καιρούς αντιδρούν για ανεξήγητους λόγους και για σκοπούς που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, στην προσπάθεια τους δε αυτή η τότε πολιτική ηγεσία του αντίστοιχου Υπουργείου επεδείκνυε συμπεριφορά Πόντιου Πιλάτου. Ούτε βέβαια πιστεύω ότι η διαφαινόμενη κατάρρευση ενός κτιρίου πολιτιστικής κληρονομιάς θα χαροποιήσει τον οποιονδήποτε είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με την συγκεκριμένη επέκταση.
Παρά ταύτα πιστεύω ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό της Δικαιοσύνης, όπως άλλωστε ανέφερε ο αγαπητός συνάδελφος και Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος στο σύντομο χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας του Συλλόγου μας.
• Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο ΔΣΡ για το θέμα με τις καταπατημένες εκτάσεις;
Ο Σύλλογος μας με τη στήριξη του Βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριου Σαντορινιού, έχει προβεί σε ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν ανακύψει εξαιτίας είτε των αυθαίρετων επί σειρά ετών καταπατήσεων, είτε εξαιτίας της αποκτήσεως ακινήτων από τρίτους καλόπιστους αγοραστές. Λόγω όμως των σοβαρών προβλημάτων τα οποία και εξαιτίας του ασφαλιστικού-φορολογικού ζητήματος έχουν ανακύψει, καθυστερεί η υλοποίηση των ρυθμίσεων που έχουμε προτείνει.
• Είστε ικανοποιημένος με την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, σε τοπικό επίπεδο; Κατά την άποψή σας σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση απονομής; Παίζει ρόλο και το κτιριακό;
Το διακριτικό γνώρισμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η βραδύτητα στην απονομή της και αναφέρομαι σ’όλο το φάσμα της. Η βραδύτητα αυτή οφείλεται κυρίως στις υπάρχουσες χρονοβόρες διαδικασίες και στις εύκολες αναβολές. Τολμώ να πω ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρά τις προβληματικές θέσεις τις οποίες έχει στο θέμα της απόδειξης μόνο με  ένορκες βεβαιώσεις των μαρτύρων σε συμβολαιογράφο και κατ’εξαίρεση στο Δικαστήριο, ως επίσης και στο θέμα των πλειστηριασμών, δίνει λύση και αποφεύγονται πλέον οι αναβολές και οι χρονοβόρες διαδικασίες, αφού μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της τακτικής αγωγής, θα πρέπει να βγει και η απόφαση. Το περίεργο όμως είναι ότι για να εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας είναι απαραίτητη η ύπαρξη της απαιτούμενης υποδομής η οποία και δεν υπάρχει κατά το γνωστό ελληνικό πρότυπο «πρώτα αγοράζουμε το σχοινί και μετά την αγελάδα».
• Είστε ευχαριστημένος γενικά από την λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και σκέπτεστε νέα εκλογική θητεία και πως βλέπετε το μέλλον της Δικηγορίας;
Έχουν γίνει πολλά στο Σύλλογο μας και το επίτευγμα αυτό οφείλεται στην συμβολή όλων των μελών του Δ.Σ. αλλά και στα μέλη γενικά τα οποία απαρτίζουν τις επιτροπές και είμαστε όλοι πραγματικά περήφανοι για την δράση και την προσφορά τους. Δεν είναι ανάγκη να απαριθμήσω τις σχετικές  δραστηριότητες, διότι η παρουσία του Συλλόγου είναι έντονη στην κοινωνία της Ρόδου.
Εκείνα όμως τα οποία ήθελα να γίνουν ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που έγιναν, όμως δεν μπορέσαμε παρά τις προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ., λόγω των αντίξοων συνθηκών, να υλοποιήσουμε όλους τους σχεδιασμούς ή και τους οραματισμούς μας.
Παρά το γεγονός ότι το κώλυμα επανεκλογής μου λόγω των έξι θητειών μου θα αρθεί, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος πλέον Πρόεδρος διότι υπάρχουν άξιοι διάδοχοι οι οποίοι και θα συνεχίσουν το έργο μας. Άλλωστε το ζήτημα δεν είναι και τόσο επίκαιρο, αφού μέχρι τις εκλογές απομένει διάστημα δύο ετών περίπου.
Το μέλλον της δικηγορίας είναι δυσοίωνο και η δικηγορία απ’ότι φαίνεται χάνει πλέον την προσωπική γοητεία του δικηγόρου, διότι η δικηγορία στην Ευρώπη, αλλά και στις μεγάλες δικές μας πόλεις, ασκείται σε εταιρική βάση. Η συμβουλή μου στους νέους συναδέλφους είναι η συνεργασία μεταξύ τους είτε σε ισότιμη εταιρική βάση, είτε η συστέγαση σε ενιαίο χώρο και τον διαχωρισμό τους σε ειδικεύσεις σε τομείς του δικαίου ούτως ώστε να αναλαμβάνουν κάθε υπόθεση η οποία θα εμφανιστεί στο γραφείο τους. Πιστεύω δε ότι έχουν τις προς τούτο προϋποθέσεις αφού διαθέτουν άριστες γνώσεις, αλλά έχουν και μεταξύ τους μια σύμπνοια και  αγάπη η οποία εκ του ασφαλούς θα τους οδηγήσει σε μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου