Ειδήσεις

Κάλεσε την Περιφέρεια «να βρει τον βηματισμό της» ο τέως περιφερειάρχης!

Να  μην εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις, να βρει το βηματισμό της,   να συντονιστεί με τις  υπηρεσίες  και να παράγει  έργο, καλεί την περιφερειακή αρχή ο τέως περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο  επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας άσκησε δριμεία  κριτική στην περιφερειακή αρχή  και για την αφαίρεση των περισσότερων  αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο.
Ο τέως περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα υδατοδρόμια με αφορμή την απόφαση που ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Λιμενικά Ταμεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
«Οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου διεξάγονται σε κλίμα έντασης κάτι που δεν θα έπρεπε. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας υδατοδρομίων. Θέσαμε όμως κάποια ζητήματα που αφορούν τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας των συγκεκριμένων υποδομών. Θα πρέπει να συνταχθούν και μελέτες για τη χωροθέτησή τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο που θα λειτουργήσει το δίκτυο που προτείνεται. Δεν μπορεί εκεί που υπάρχουν αεροδρόμια να κατασκευαστούν και υδατοδρόμια. Πιστεύουμε πως η αρχή για την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων θα πρέπει να γίνει από τα νησιά που δεν διαθέτουν πόρους. Δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα  κατά τη συζήτηση του θέματος  στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Φάνηκε να υπάρχει  εκνευρισμός και αδυναμία.  Εμείς είμαστε αντίθετοι   με το μεγάλο κόστος  του εγχειρήματος. Οι μελέτες κοστίζουν από 5.000 έως 15.000 ευρώ και οι υποδομές από 30.000 έως 70.000 ευρώ. Δεν θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει τα  1.600.000 ευρώ που δεσμεύονται», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει τα χρήματα αυτά να αφαιρεθούν από τον κωδικό του προϋπολογισμού που αφορά την κατασκευή του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ρόδου.
«Να πάρουν  τα χρήματα από κωδικούς που προορίζονται για άλλα έργα, που δεν έχουν ωριμότητα.  Στην ίδια κατηγορία είναι και το Εθνικό Θέατρο, που δεσμεύει 3.000.000 €. Δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα που αναδείχθηκε σκοπίμως. Πιστεύω πως το έργο κατασκευής του ογκολογικού θα προχωρήσει  γρήγορα αφού δεν είναι αρνητικός ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής. Έχει εγκριθεί η προμελέτη και υπάρχουν και ντόπιοι μηχανικοί που είναι πρόθυμοι να συντάξουν την οριστική μελέτη. Ευελπιστούμε πως μέσα στο τρέχον έτος μπορεί  να προχωρήσει το έργο. Είναι δυνατό να ενταχθεί και στο νέο ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο τέως περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση που  δημιουργήθηκε  με το περίφημο περιουσιολόγιο.
«Δηλώσαμε πως αν η συμμετοχή  στην επιτροπή που θα συσταθεί  δεν είναι με αμοιβή θα συμμετέχουμε. Αν είναι έμμισθη δεν θα λάβουμε μέρος. Ο νόμος προέβλεπε τα ακίνητα που στεγάζουν υπηρεσίες των νομαρχιών μπορούν να μεταγραφούν στο υποθηκοφυλάκιο  ή στο κτηματολόγιο.  Ο κ. Γιάννης Παρασκευάς επί θητείας του,  έκανε όλες τις δέουσες ενέργειες γι’ αυτό. Οι  εγγραφές αυτές όμως αμφισβητήθηκαν από το δημόσιο που είναι σε δικαστική διαμάχη με την  Περιφέρεια. Τα ακίνητα που αγοράστηκαν από την Νομαρχία για τους φοιτητές σε  Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι εγγεγραμμένα στα  υποθηκοφυλακεία.   Δεν μπορεί ο περιφερειάρχης να δίνει εντολή να συνταχθεί περιουσιολόγιο και να υπακούουν στην εντολή οι Κυκλάδες και όχι τα Δωδεκάνησα. «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα» που λέει και η λαϊκή ρήση. Δεν είναι δουλειά του περιφερειάρχη να κάνει τις εγγραφές στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά είναι δουλειές των υπηρεσιακών παραγόντων και των νομικών. Το έγγραφο excel περιέχει τα ακίνητα που διαθέτει η Περιφέρεια», εξήγησε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε πως η αφαίρεση των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τον κ. Κόκκινο αποκάλυψε  ότι ο εκάστοτε περιφερειάρχης δεν είναι αρμόδιος για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό σημαίνει πως ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν όταν η Ρόδος επλήγη το έτος 2013 από την κακοκαιρία.
«Αναδείχθηκε ποιος έχει  την ευθύνη εκ του νόμου για την πολιτική προστασία. Όσο  και αν φώναζα πως η αρμοδιότητα ανήκει  στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Χατζημάρκος υποστήριζε πως δεν ισχύει αυτό.  Ο εκάστοτε περιφερειάρχης δεν είναι αρμόδιος για να κλείνει δρόμους και ποτάμια. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης . Να πέσουν οι τόνοι και να συντονιστεί η πολιτική ηγεσία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να υπάρξουν καλά αποτελέσματα για τον τόπο. Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστεί. Αφήσαμε σαν παρακαταθήκη  τεράστιο  έργο που θα πρέπει να συνεχιστεί.  Είχαμε προγραμματίσει και έργα τα οποία θα μπορούσαν να ωριμάσουν. Μας στενοχωρεί ότι  σε αρκετά από αυτά,  όπως η  γέφυρα  στην Κρεμαστή, η  γέφυρα στα Αφάντου,  το φράγμα της Κρητηνίας και άλλα, έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι αλλά δεν προχωρούν. Φοβάμαι πως δεν θα δούμε στα επόμενα χρόνια έργα στα νησιά μας», είπε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της περιφερειακής αρχής, στη στιγμή που υπάρχουν αντιπαραθέσεις,  ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Τα υδατοδρόμια  είναι αρμοδιότητα των Λιμενικών Ταμείων. Δεν είναι κακό που πήρε την πρωτοβουλία για να ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες υποδομές η Περιφέρεια. Να γίνουν τα έργα αλλά εκεί που κρίνεται σκόπιμο. Δεν είναι σωστό να τοποθετηθούν πλατφόρμες παντού. Επιπλέον γιατί να τα χρηματοδοτήσει όλα η Περιφέρεια, αφού υπάρχουν Λιμενικά Ταμεία που διαθέτουν πολλά χρήματα; Δεν καταλαβαίνουμε την πρεμούρα που υπάρχει. Στο παρελθόν κατηγορούσαν εμάς για τις προγραμματικές συμβάσεις και αυτοί υπογράφουν περισσότερες», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο τέως  περιφερειάρχης δήλωσε ακόμα πως επί θητείας του είχε παραχωρήσει πάρα πολλές αρμοδιότητες στους αντιπεριφερειάρχες.
«Ειδικά ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου έχει την ευθύνη του νομού, είναι κάτι σαν νομάρχης. Ο κ. Κόκκινος μας άσκησε  σκληρή κριτική. Για τη σημερινή περιφερειακή αρχή, όποιος αντιδρά σε κάτι είναι εχθρός;  Η  Περιφέρεια δεν έχει την πολυτέλεια να νοσήσει από εσωστρέφεια. Δεν μπορούν να κάνουν αυτά που κατηγορούσαν. Να χαμηλώσουν οι τόνοι,   να συντονιστούν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να δουλέψουν. Δεν μας αναφέρουν τίποτε για το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης κάλεσε τη σημερινή περιφερειακή αρχή να πάψει να ρίχνει … φούμο,  να βρει το βηματισμό της και να παρουσιάσει τις προτάσεις της.
«Οι ίδιοι αυτοαναιρούνται. Εμείς δουλέψαμε και αφήσαμε και χρήματα στα ταμεία», δήλωσε ο κ. Μαχαρίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε από τον κ. Γ. Χατζημάρκο  ότι έχει πάθει “εγκεφαλικό”, εξαιτίας των θέσεων του για τα υδατοδρόμια, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Ο τόπος είναι μικρός και ο κόσμος γνωρίζει τα πάντα. Δεν έχω υποστεί εγκεφαλικό. Απλά είχα πάθει  έμφραγμα. Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά μου είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός. Το γεγονός ότι καταθέτω τα δικαιολογητικά μου για να συνταξιοδοτηθώ σημαίνει πως πληρώ τις προϋποθέσεις  και έχω και τα απαραίτητα ένσημα» .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου