Ειδήσεις

Ευρωεκλογές στο 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών

Όπως είχε ανακοινωθεί, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Προς αυτή την κατέυθυνση, κατατέθηκε η τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

Επανακαθορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες διενεργούνται την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών. Μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία διενεργούνται ταυτόχρονα, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους.
Διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές.
Ρυθμίζονται θέμα για τον διορισμό των αντιπροσώπων, της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους.
Καταργούνται οι διατάξεις για τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της ΕΖΕΣ που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές .
Συντέμνονται οι προθεσμίες α) για την επίδοση ή κατάθεση της δήλωσης με την οποία καταρτίζεται ο συνδυασμός υποψηφίων Βουλευτών, β) για την έκδοση αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη για τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, γ) για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταλόγων για το διορισμό αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την εύλογη διάρκεια της δίκης.

Η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών έχει εδώ και καιρό προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστήριξαν πως σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (18 Μαΐου).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου