Ειδήσεις

Κριτική σε Βαρβιτσιώτη- Δένδια στο EK

Έντονη κριτική ασκήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις δηλώσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ενώ τον πρώτο «άδειασε» και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που δεσμεύτηκε για έρευνα της τραγωδίας από ανεξάρτητη αρχή.

Η «καυτή» συζήτηση έγινε, την Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά παίρνοντας τον λόγο είπε πως τόσο το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι όσο και αυτό στη Λαμπεντούζα «είναι και θα είναι ευρωπαϊκά προβλήματα που αντανακλούν την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική».

Αντίθετα, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή «εκείνο που αποτελεί ελληνικό πρόβλημα είναι οι από κάθε πλευρά απαράδεκτες και ρατσιστικές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, ότι η χώρα μας έχει την ατυχία να υποδέχεται μετανάστες δεύτερης κατηγορίας».

Η κ. Κοππά χαρακτήρισε τη δήλωση διπλά απάνθρωπη, δεδομένου ότι ειπώθηκε λίγες μέρες μετά τους πνιγμούς στο Φαρμακονήσι και πρόσθεσε πως ο υπουργός παραβλέπει πως «οι μετανάστες δεύτερης κατηγορίας» είναι άνθρωποι που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και δικαιούνται σε πολλές περιπτώσεις το καθεστώς πρόσφυγα.

Τα πυρά της ωστόσο στράφηκαν και στον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, για τον οποίο ανέφερε πως «χωρίς ντροπή, χωρίς μια συγγνώμη, καταγγέλλει τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουιζνιεκς, ότι “θέλει να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα” και συγχαίρει τον εαυτό του και την υπηρεσία, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνα».

«Οι ισχυρισμοί προς την Ελλάδα είναι πολύ, πολύ σοβαροί», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ και πρόσθεσε πως «η επαναπροώθηση είναι παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς νόμους».

O Ευαγ. Βενιζέλος

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να τον κατονομάσει, «άδειασε» τον κ. Δένδια λέγοντας ότι «ναι δεν μπορούμε πράγματι να κατατάσσουμε σε διαφορετικές κατηγορίες ποιότητας, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους εκζητούντες άσυλο. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε σε κατηγορία κανέναν άνθρωπο. Η ανθρώπινη αξία είναι πάντα η ίδια. Είναι η βασική αρχή της ισότητας του κάθε ανθρώπου λόγω της φύσης του ως ανθρώπου. Κι αυτό αφορά φυσικά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όλους μας».

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι ο υπουργός Ναυτιλίας (σ.σ εάν και είχε καταγγείλει τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι θέλει να δημιουργήσει στην Ελλάδα πολιτικά παιγνίδια) «έστειλε ήδη επιστολή στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του δηλώνει την διαθεσιμότητα απόλυτης συνεργασίας των ελληνικών αρχών και με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συναντήθηκα σήμερα το πρωί, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συζητήσαμε με πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο για το πώς μπορεί και πρέπει να οργανωθεί η συζήτηση αυτή, η συνεργασία αυτή, με απόλυτο σεβασμό στις αρμοδιότητες και τις ευαισθησίες του Επιτρόπου».

Η Frontex

Στο μεταξύ, η Frontex, αυτός ο Οργανισμός, στον οποίο ασκείται έντονη κριτική για τις μεθόδους του απέναντι σε μετανάστες και για την αδιαφανή λειτουργία του, με έγγραφό του, που κοινοποιήθηκε στη Γερμανίδα ευρωβουλευτή (του δεξιού κόμματος CSU της Βαυαρίας) Μόνικα Χοχλμάιερ -η επίκαιρη ερώτηση της οποίας συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- η FRONTEX «βγάζει λάδι» τόσο τον εαυτό της όσο και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα για τον χαμό των μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

Ωστόσο, το έγγραφο, που έστειλε τη Δευτέρα στην κ. Χοχλμάιερ ο Ερβέ Ιβ Κανιάρ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της FRONTEX, όπως σημειώνει το left.gr αφενός περιέχει λάθη που μαρτυρούν, αν μη τι άλλο, προχειρότητα (τη μια αναφέρεται σε 12 αγνοούμενους, την άλλη σε 10), αφετέρου δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα υποτίθεται ότι απαντά. Σε τίνος την ενημέρωση βασίζει την έκθεσή της, με δεδομένο ότι, όπως παραδέχεται, δεν είχε δικές της δυνάμεις αναπτυγμένες στην περιοχή ούτε άνθρωπο πάνω στο σκάφος του Λιμενικού; Πότε ακριβώς πήρε το σήμα για την επιχείρηση «διάσωσης»; Όταν, σύμφωνα με την εκδοχή του Λιμενικού, ξεκινούσε η «ρυμούλκηση διάσωσης προς το Φαρμακονήσι» ή όταν άρχισε να βυθίζεται το σκάφος των μεταναστών, δηλαδή πολύ αργά;

Η ΠΕΑΛΣ

Στο μεταξύ επανήλθε στο θέμα και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών ΛΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρεμβαίνουμε για να τονίσουμε και να πληροφορήσουμε ότι καθημερινά τα στελέχη μας επιτελούν τιτάνιο έργο με γνώμονα την φύλαξη και προστασία των συνόρων αλλά, ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς την ελληνική ισχύουσα νομοθεσία».

«Το μεταναστευτικό ζήτημα που αρνούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά από τα γραφεία τους οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ, επωμίζονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι Λιμενικοί συνάδελφοι που ad hoc καθημερινά με φιλότιμο, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα ευθύνης προσφέρουν ατελείωτες ώρες κοινωνικής προσφοράς σε σκληρές συνθήκες εργασίας, θέτοντας την ζωή τους σε κίνδυνο, στην αντιμετώπιση μιας από τις σοβαρότερες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπινων ζωών.

Όσοι σήμερα καταφέρονται σε βάρος των στελεχών Λ.Σ. θα πρέπει να αναρωτηθούν:
Ποιός κρατάει το χέρι του μετανάστη από ένα σκάφος που βυθίζεται;
Ποιός τραβά από το νερό ξανά στην ζωή παιδιά μικρά που δεν έχουν μοίρα;
Ποιός δίνει τις πρώτες βοήθειες καθημερινά σε γυναίκες και άντρες που λίγη ώρα νωρίτερα έχουν διασωθεί;
Ποιός μεριμνά για τις πρώτες τους ανάγκες;»

Πηγή: pireas2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου