Συνεντεύξεις

Θ. Στάμος: «Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του νησιού σε όλους τους τομείς»

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο κ. Αθανάσιος Στάμος αντιδήμαρχος Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων του Δήμου Ρόδου.
Αναφέρεται στο ζήτημα της στέγασης του πολιούχου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου, στο Πανορθόδοξο Κέντρο, στα θέματα των λαϊκών αγορών και των κοιμητηρίων καθώς και στην ΑΣΤΕΡ, της οποίας υπήρξε ‘πρωτεργάτης’!

Κύριε Στάμο, να ξεκινήσουμε από τις αρμοδιότητές σας ως αντιδήμαρχος Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων. Είναι τομείς που γνωρίζετε και θα ήθελα να μας μιλήσετε γι΄ αυτή την αντιδημαρχία.
Η ενασχόλησή μου με την εκκλησία είναι εδώ και πολλά χρόνια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Έχω διατελέσει μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Εισοδίων Νεοχωρίου από πολύ νέος που είμαι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ναό αυτόν με τον οποίο με συνδέουν ιερές αναμνήσεις.
Τελευταία ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης στα καθήκοντα της αντιδημαρχίας της Διεύθυνσης Εμπορίου που μου ανέθεσε, προσέθεσε και τον τομέα των εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την εκκλησία, θρησκευμάτων και κοιμητηρίων με σκοπό να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να λήξει το θέμα της ανέγερσης του Ναού του Πολιούχου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου που για πολλά χρόνια παραμένει στάσιμο. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει τον θεμέλιο λίθο αλλά λόγω μακροχρόνιων δικαστικών διενέξεων δεν έχει προχωρήσει το θέμα.
Ο δήμαρχος από της ανάληψης των καθηκόντων του άρχισε τις διαδικασίες και ελπίζουμε σύντομα να ξεπεραστούν τα εμπόδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας και να προχωρήσουμε στην ανέγερση του Ναού, καθώς επίσης να λειτουργήσουμε και το Πανορθόδοξο Κέντρο το οποίο θα είναι τιμή για το νησί μας.

• Στον τομέα του Εμπορίου, τι σχεδιάζετε για τις λαϊκές αγορές και κυρίως την λαϊκή που λειτουργεί τώρα (λόγω κορωνοϊού); Θα προχωρήσουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής για μία νέα, σύγχρονη λαϊκή αγορά;
Η Δ/νση Εμπορίου του Δήμου Ρόδου επιγραμματικά έχει στην αρμοδιότητά της:
Την αδειοδότηση Παραγωγών και Επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές, καθώς και των Παραγωγών και Επαγγελματιών που ασκούν Υπαίθριο Πλανόδιο και Στάσιμο Εμπόριο.
Την αδειοδότηση των μικροπωλητών για την συμμετοχή τους σε εμποροπανηγύρεις αλλά και σε συναφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Την αδειοδότηση των υπαίθριων Καλλιτεχνών και Χειροτεχνών.
Την εγγραφή των ανελκυστήρων στο σχετικό μητρώο που τηρεί ο Δήμος Ρόδου.
Την παραλαβή και διαβίβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αιτήσεων για την έκδοση ή την ανανέωση αδειών χρήσης νερού για σημεία υδροληψίας, καθώς και για την εκτέλεση νέων έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων.
Την παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων.
Την έκδοση βεβαιώσεων – αδειών άσκησης επαγγέλματος κομμωτών καθώς και την έκδοση βεβαιώσεων – αδειών άσκησης επαγγέλματος τεχνιτών περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών.
Την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Το αντικείμενο αυτό της Διεύθυνσης ξεκίνησε να ασκείται πρόσφατα μετά και τη στελέχωση του αντίστοιχου τμήματός της.
Την διενέργεια ελέγχων στους κοινόχρηστους χώρους και στις αδειοδοτούμενες ή μη εμπορικές δραστηριότητες σε όλο το νησί.
Κομμάτι αυτής της αρμοδιότητας είναι η μόνιμη παρουσία κλιμακίου της Διεύθυνσης στις λαϊκές αγορές του Δήμου Ρόδου.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προβήκαμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που προέβλεπε ο νόμος, διαχωρίσαμε τους παραγωγούς και εμπόρους σε δύο ομάδες ώστε η λειτουργία της λαϊκής να περιοριστεί στο 50% και να υπάρχουν τα σωστά διαστήματα μεταξύ των πάγκων και αναστείλαμε τη δραστηριότητα των μικροπωλητών στις περιπτώσεις που δεν επέτρεπε ο νόμος (ρουχισμό, κλπ).
Για όλα τα ανωτέρω εκτός της ενημέρωσης μέσω των ΜΜΕ αποστείλαμε και επιστολή στον κάθε έμπορο και παραγωγό ξεχωριστά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα μέτρα που λάβαμε απέδωσαν αρκετά ικανοποιητικά.
Στα σχέδιά μας ως δημοτική αρχή για τη λαϊκή του Αγ. Δημητρίου είναι να αλλάξει εντελώς η όψη του χώρου και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη και υψηλών προδιαγραφών δραστηριότητα που θα είναι κόσμημα για το νησί μας. Θα κατασκευαστούν καλαίσθητοι πάγκοι, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού και θα γίνει διαχωρισμός των διάφορων δραστηριοτήτων και εμπορευμάτων κατά είδος.
Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο εξεύρεσης και άλλου κατάλληλου χώρου για να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και άλλων περιοχών.
Αιτήματα από πλευράς εμπόρων και παραγωγών υπάρχουν για τη δημιουργία δύο ακόμα λαϊκών εκτός πόλεως, μία στην ανατολική και μία στη δυτική πλευρά του νησιού.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει με τους υπαλλήλους της Δ/νσης την καταγραφή των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν καθώς και των προβλημάτων που προκύπτουν κυρίως όσον αφορά το υπαίθριο εμπόριο, τους μικροπωλητές και τα περίπτερα. Όλα αυτά θα μπουν σε μια σωστή βάση ώστε η νέα τουριστική περίοδος του 2021 να μας βρει βελτιωμένους ως προς αυτά τα θέματα.

Πώς είναι η κατάσταση στα κοιμητήρια και ειδικά στον Ταξιάρχη, μετά την ψήφιση του νέου Κανονισμού Κοιμητηρίων; Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Ο νέος κανονισμός του κοιμητηρίου θέτει τις βάσεις για την καλύτερη λειτουργία του χώρου τον οποίο όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τιμώντας τη μνήμη των ενταφιασμένων.
Θέτει χρονικά όρια ταφής όπως έχουν τα κοιμητήρια όλης της χώρας και προβλέπει όλα τα σχετικά. Έχει εγκριθεί από την αποκεντρωμένη και είμαστε στο στάδιο της εφαρμογής. Ήδη έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στο χώρο, καθαριότητα υδροχρωματισμοί, αλλαγή μαρμάρων εισόδου και είναι προς δημοπράτηση ένα μεγάλο έργο μόνωσης του Ναού και των κτισμάτων καθώς το νέο και μετά από πολλά χρόνια δίκτυο ύδρευσης του χώρου ώστε να εκλείψουν οι συνεχείς βλάβες και διαρροές που παρατηρούνται.
Υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με την πρόεδρο της κοινότητας κ. Μάνθα Ζιώγου, την υπεύθυνη κ. Δέσποινα Μπακίρη, με τον ιερέα του ναού π. Κωνσταντίνο Τσακίρη και τους εθελοντές που καθημερινά προσφέρουν.
Προχωρούμε επίσης με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες μελέτη για την επέκταση του χώρου ώστε να εξυπηρετούνται οι αυξημένες ανάγκες.
Όλα σιγά σιγά βρίσκουν τον δρόμο τους. Όρεξη , διάθεση , όραμα και ενδιαφέρον να υπάρχει και όλα καλά θα πάνε. Γνωρίζουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου για να δημιουργήσουμε χώρο ταφής για τα ζώα συντροφιάς, στοιχείο που θα βοηθήσει πολύ στην ψυχολογία των συμπολιτών μας και στην τελική είναι δείγμα σεβασμού και πολιτισμού.

Ήσασταν ο πρωτεργάτης της ΑΣΤΕΡ και άνθρωπος του Τουρισμού εδώ και πολλές δεκαετίες. Ζήσατε το τουριστικό ‘θαύμα’ της Ρόδου από κοντά και σήμερα είστε δίπλα στον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, αιρετός. Κατά τις εκτιμήσεις σας πώς θα είναι το 2021 για την Ρόδο; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
Η ΑΣΤΕΡ ή ΣΤΕ γενικότερα, Οργανισμός – Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων είναι για εμένα λέξεις μαγικές και ιερές που στην σκέψη τους και μόνο διαπερνά την καρδιά και το μυαλό μου ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπηρέτησα όλες τις βαθμίδες της Σχολής και είμαι υπερήφανος για το έργο μου, την προσφορά και την αφοσίωσή μου αλλά ταυτόχρονα νιώθω υποχρέωση και ευγνωμοσύνη για τις ευκαιρίες που μου προσέφερε τόσο σε επίπεδο επιμόρφωσης όσο και στην τοποθέτησή μου στο υψηλότερο επίπεδο της ιεραρχικής κλίμακας των Σχολών.
Στο σημείο αυτό οφείλω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα στους προκάτοχούς μου, στους συναδέλφους και συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο στη Γενική Δ/νση.
Στόχος όλων μας ήταν η κατά το δυνατόν αρτιότερη και πληρέστερη παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων των φοιτητών μας σε όλες τις βαθμίδες καθώς επίσης και η συντήρηση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων, υποδομών και εξοπλισμού.
Ελπίζουμε οι νέες προσπάθειες που το Υπουργείο Τουρισμού και ο δικός μας, ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, με την συγκρότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Διασφάλισης Ποιότητας της Τουριστικής Εκπαίδευσης γρήγορα να ολοκληρώσουν τα πορίσματα, ώστε να γίνει εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση των προγραμμάτων και να αναβαθμιστούν κυρίως οι ΑΣΤΕ ώστε να αποκτήσουν την αίγλη που είχαν σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.
Τέλος, έχω την αισιοδοξία και πιστεύω ακράδαντα ότι, εάν με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια των ειδικών και των γιατρών θα λυθεί το θέμα του COVID-19 και η σεζόν που 2021 θα είναι σαφώς καλύτερη.
Όλος ο κόσμος λόγω της επικρατούσας κατάστασης έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για διακοπές χωρίς όμως να κινδυνεύει και η Ρόδος διαχρονικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις προτιμήσεις των επισκεπτών .
Οι συντονισμένες προσπάθειες για την τουριστική περίοδο που πέρασε απέδωσαν σημαντικά και για μια ακόμα φορά αποδείξαμε ότι η Ρόδος είναι ένας πολύ σοβαρός τουριστικός προορισμός με δυναμική και ευοίωνο μέλλον.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι παρά την πανδημία πήγαμε καλά.
Να βλέπουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον και βέβαια με σοβαρές, βελτιωμένες προτάσεις και ενέργειες θα ξεπεράσουμε όλες τις αντιξοότητες που κατά καιρούς παρουσιάζονται.
Δουλειά, λοιπόν, και αισιοδοξία για το μέλλον!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου