Τοπικές Ειδήσεις

Προσωρινή διαταγή για την προστασία από τους πιστωτές ιστορικής εταιρείας της Ρόδου

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έγινε δεκτό το αίτημα ιστορικής εταιρείας της Ρόδου και των 4 μετόχων της για την παράταση της προστασίας της από τους πιστωτές επί 4μηνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνθετη διαδικασία υπαγωγής της στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο με την απόφασή του, παρατείνει προσωρινά μέχρι την συζήτηση της αίτησης της εταιρείας, στην δικάσιμο της 10ης Φεβρουαρίου 2020 και υπό τον όρο συζήτησης αυτής, την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για ικανοποίηση απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση.
Στην αναστολή περιλαμβάνεται και η προσωρινή λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου. Κατά της χορήγησης της προσωρινής διαταγής τάχθηκαν οι τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Εθνική και υπέρ το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου που εκπροσωπούν το 51,5% των οφειλών της.
Η εταιρεία με τoυς υπόλοιπους συνοφειλέτες και εγγυητές, ζήτησαν τον Αύγουστο του 2019 την υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4469/2017, η πληρότητα της οποίας βεβαιώθηκε από τον συντονιστή της υπόθεσης Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή.
Στις 23 Νοεμβρίου 2019, ήτοι 90 μέρες μετά την πρόσκληση των πιστωτών, λήγει η προθεσμία αυτοδίκαιης αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων, παρά ο γεγονός ότι η διαδικασία ρύθμισης οφειλών δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η εταιρεία ιστορική και εμβληματική για την τοπική οικονομία των Δωδεκανήσων ιδρύθηκε στη Ρόδο πριν από 100 ακριβώς χρόνια το έτος 1920, εν μέσω της σκληρής Ιταλικής κατοχή των Δωδεκανήσων με αρχικό σκοπό την παραγωγή οινοπνεύματος, προϊόντος, το οποίο αργότερα, τη εξήγαγε με επιτυχία, εκτός της Ρόδου, σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, ευρισκόμενο στην πόλη της Ρόδου.
Αντεπεξήλθε με επιτυχία, τα χρόνια της Ιταλικής, (1920 – 1943) Γερμανικής (1943-1945) και Αγγλικής (1957-1947) κατοχής της Ρόδου και των Δωδεκανήσων γενικότερα, συνέβαλε τα μέγιστα την ανάπτυξη της τοπικής Οικονομίας, φτάνοντας κάποιες περιόδους να απασχολεί περισσότερα από πενήντα άτομα και να προσφέρει εισόδημα και εργασία, σε τουλάχιστον πεντακόσιους αγρότες απασχολούμενους στην αμπελουργία, στους οποίους μάλιστα προσέφερε και τεχνογνωσία παραχωρώντας, νέες βελτιωμένες ποικιλίες αμπέλου, που υπό την επίβλεψη έμπειρων γεωπόνων, ανέπτυξαν στο μικροκλίμα της κάθε παραγωγικής ζώνης της Ρόδου και ιδία των ευρισκομένων σε υψόμετρο, στις πλαγίες του όρους Αταβύρου καλύτερης ποιότητας σταφύλια, με αποτέλεσμα την εν τέλει παραγωγή καλύτερης ποιότητας οίνου.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε και επεκτάθηκε με επιτυχία στον κλάδο παραγωγής οίνων και σαμπάνιας, για πολλά χρόνια δε διατηρούσε πρατήριο πωλήσεως των προϊόντων της σε κεντρικότατο σημείο των Αθηνών.
Η εταιρεία συνεργάζεται το τελευταίο διάστημα με 40 αμπελουργούς και έχει μαζί τους συνεργασία πάνω από 30 χρόνια ώστε η επάρκεια σε πρώτη ύλη, άριστης ποιότητος, να είναι εξασφαλισμένη.
Εχει ισχυρή παρουσία στο νησί της Ρόδου και γενικά στην Δωδεκάνησο με μερίδιο αγοράς πάνω από 20%. Το πελατολόγιο της είναι απόλυτα υγιές αφού οι επισφαλείς των τελευταίων χρόνων είναι κάτω από 2%. Την τελευταία τετραετία έγινε ένας ορθολογισμός στις δραστηριότητες της εταιρείας με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθούν ζημιογόνες δραστηριότητες όπως η παραγωγή ούζου και η εμπορεία εμπορευμάτων μειώνοντας όμως τον τζίρο κατά 2.000.000 ευρώ αλλά και τα γενικά έξοδα και την μισθοδοσία κατά 1.400.000 ευρώ.
Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας που να την οδηγεί σε προβληματική εκτέλεση του κύκλου εργασιών. Είναι σε θέση να ανταποκρίνεται έναντι των πελατών της (μέσω προκαταβολών) και έναντι των προμηθευτών, παραγωγών σταφυλιών, (μέσω της μακροχρόνιας καλής συνεργασίας).
Εχει επιβαρυνθεί με μεγάλο δανεισμό, ο οποίος δεν έχει παράγει κανένα έσοδο για την αποπληρωμή του πρωτίστως για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου παραγωγής οίνου της. Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με την μη αποπληρωμή των επιταγών πελατών της εταιρείας που είχαν εκχωρηθεί έναντι κεφαλαίου κίνησης στις τράπεζες – μεγάλο μέρος αυτών αφορούσαν πωλήσεις προϊόντων σε γνωστή υπεραγορά, μεγάλο μέρος των οποίων δεν πληρώθηκε ποτέ από κανένα, προκειμένου να διασωθεί η εταιρία αυτή, μέσω της εξαγοράς της από άλλη υπεραγορά καθώς και την καθίζηση της ζήτησης τα χρόνια της κρίσης είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να επιβαρυνθεί με υπέρμετρο δανεισμό μη ικανό να εξυπηρετηθεί και να οδηγηθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων της απέναντι στους αντίδικους πιστωτές που συμμετέχουν στην υπαγωγή του Ν. 4469/2017, εμφανίζοντας ωστόσο θετικές χρήσεις κατά την τελευταία τριετία και έχοντας την επιθυμία, κατόπιν εξυγίανσης, να καταφέρει να συνεχίσει την λειτουργία της και να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες και μη υποχρεώσεις της, με ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ρύθμισης.
Το σύνολο των προς ρύθμιση χρεών της κατά τον χρόνο υποβολής της αιτήσεως, ανέρχεται στο ποσό των 8.254.747,36 €.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου