Συνεχίζεται η αδιαφορία και η απραξία της δημοτικής αρχής Ρόδου, σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον πρόχειρο καταυλισμό φιλοξενίας, προσφύγων, που έχει δημιουργηθεί στα παλαιά σφαγεία, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου.
Κι ενώ βαδίζουμε προς το τέλος του 2018, ο άτυπος αυτός χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών κλείνει αισίως τα 3,5 χρόνια!
Αυτό τόνισε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός ο οποίος ξεκαθάρισε πως η δομή αυτή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την σίτισή τους, στις προσπάθειες των συμπολιτών μας, των απλών ανθρώπων, ιδιωτών, ξενοδόχων και επιχειρηματιών που προσφέρουν φαγητά και ρουχισμό
«Ο ίδιος ο δήμαρχος, εδώ και δύο χρόνια, μάς έδινε συνεχώς ημερομηνίες ότι θα κλείσει αυτή η δομή. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις και ο ίδιος έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ότι πρέπει να κλείσει γιατί τον ενδιαφέρει να μεταφερθούν αλλού και να αξιοποιήσει τα παλαιό αυτό κτήριο. Προς το παρόν, φιλοξενούμε 63 άτομα ενώ έχει κλείσει η κουζίνα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την σίτισή τους. Μόνοι μας ψάχνουμε καθημερινά τρόπους για να βρούμε φαγητό, να μεριμνούμε για την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών και να ψάχνουμε για φάρμακα» όπως ανέφερε.
Σημειώνεται πως αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες, φιλοξενούνται μετά από παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε σπίτια ενώ λαμβάνουν και επιδόματα.
Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις του κτηρίου στα παλαιά σφαγεία, δεν είναι οι ενδεδειγμένες για να φιλοξενούν τόσα πολλά άτομα και τώρα που έρχεται χειμώνας, δεν υπάρχει η επαρκής κάλυψη για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί καθώς υπάρχουν και πολλά παιδιά.
Υπενθυμίζεται πως επανειλημμένα ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί την δημιουργία hotspot στο νησί της Ρόδου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και τώρα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών –αν και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις.
«Έχουμε κάνει πολλές συσκέψεις και επαφές με όλους τους φορείς. Όλοι συμφωνούν ότι η δομή αυτή πρέπει να κλείσει. Εδώ και 3,5 χρόνια λειτουργεί με τις συνθήκες όπως είναι. Υπάρχει μια μελέτη από ένα Γαλλικό Πανεπιστήμιο που υποδηλώνει την ακαταλληλότητα του κτηρίου. Σε περίπτωση σεισμού θα θρηνήσουμε θύματα ενώ καθημερινά, υπάρχουν φθορές. Ο κ. Χατζηδιάκος, μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή μέχρι τον περασμένο Αύγουστο και μετά μάς ζήτησε να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Φτάνουμε σήμερα προς το τέλος του 2018 κι ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα. Κλείνουμε 3,5 χρόνια και παλεύουμε μόνοι μας, με την στήριξη μόνον της τοπικής κοινωνίας. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, μας έχουν βοηθήσει αρκετά αλλά πρέπει να δοθεί οριστική λύση. Συνεχώς, μας το αναβάλλει. Αυτή η δομή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στον εθελοντισμό. Ο μόνος που έχει απομείνει να μας φέρνει τρόφιμα είναι η Καθολική Εκκλησία», είπε ο κ. Μαντικός.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, έχουν περάσει από την Ρόδο πάνω από 16.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ