Ειδήσεις

Αντιδράσεις από την Άγκυρα για την μη έκδοση των στρατιωτικών

Αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας να μην εκδοθούν οι  τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί από τους συνολικά οκτώ που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση άλλων τριών.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ. Όπως είπε, η Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την μη έκδοσή τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, οι τρεις υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή και η ασφάλειά τους, ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί βαρύνονται στην Ελλάδα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο. Οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση των στρατιωτών, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Οι ίδιοι πάντως αρνούνται τις κατηγορίες.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

«Καταπέλτης» κατά της Άγκυρας ήταν η αρμόδια εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της, στην οποία εισηγήθηκε να μην εκδοθούν οι τρεις Τούρκοι

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, έκθεση αξιοποίνων πράξεων, και χρειαζόμαστε κάθε πληροφορία. Δεν εκδίδονται πρόσωπα για πολιτικούς λόγους. Δικαίωμα του κατηγορούμενου να πληροφορηθεί ακριβώς γιατί εκζητείται».

Αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη ζωή και στην απαγόρευση των βασανιστηρίων. Επίσης, επικαλέστηκε αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αποφάνθηκε κατά της έκδοσης ατόμων που κινδύνευε η ζωή τους αν εκδίδονταν στην Τουρκία,.

«Μάς ζητήθηκε να εκδώσουμε οχτώ Τούρκους με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην κατάλυση πολιτεύματος και κοινοβουλίου και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το αίτημα ήταν αόριστο. Και η ελληνική δικαιοσύνη ζήτησε διευκρινίσεις. Πράγματι τα έγγραφα ήρθαν, πλην όμως, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πράξεις που να αναφέρουν τι ακριβώς έκαναν και με ποιον , ποια ήταν η μορφή της συμμετοχής τους. Υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις. Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μάς είπαν οι ίδιοι όσο και από αυτά που υπέστησαν όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι από όσα πρεσβεύει η σημερινή (τουρκική) κυβέρνηση» επισήμανε.

Όπως τόνισε, η εισαγγελική λειτουργός, «είδαμε εικόνες ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη στην ΕΕ κρίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ήδη, όπως μάς είπαν τα μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις, εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους, τους πήραν τα διαβατήρια. Ο φόβος τους για επιδείνωση της θέσης τους αν εκδοθούν στην Τουρκία είναι βάσιμος. Να μην γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου