Ειδήσεις

Παρασκευόπουλος: Εχει δίκιο ο Μητσοτάκης, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις

Ενα έκτακτο νομοθέτημα που οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισχύει για πάντα, εξήγησε ο πρώην υπουργός παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε νέα ετήσια παράταση στην ισχύ του μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο

«Να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου». Το πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο επανέλαβε πρόσφατα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε έναν ανέλπιστο υποστηρικτή. Τον ίδιο τον εμπνευστή των βασικότερων διατάξεών του. Τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο!

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να τον υπερασπίστηκε με θέρμη κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή περί ανομίας, μπορεί να αποτελεί εδώ και μήνες σημείο οξύτατης πολιτικής σύγκρουσης, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να τον επικρίνει σφοδρά σε κάθε ευκαιρία,  ο ίδιος όμως ο δημιουργός του -και βασικός δέκτης των επικρίσεων- έκανε την έκπληξη την Δευτέρα τασσόμενος ευθέως υπέρ της κατάργησης του επίμαχου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών (τις ευεργετικές διατάξεις του οποίου χρησιμοποίησαν πολλοί -ανάμεσά τους και επικίνδυνοι ποινικοί- για να βγουν νωρίτερα από τη φυλακή, εκτίοντας μέρος μόνο της ποινής τους).

Θέλοντας να αποτινάξει το στίγμα της (μιντιακής) ονοματοδοσίας του νόμου, ο πρώην υπουργός εξήγησε μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής ότι οποιοσδήποτε έκτακτος νόμος (όπως ο δικός του) που οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισχύει για πάντα.

Εφθασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι συμφωνεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ζητήσει επανειλημμένα στη Βουλή την κατάργησή του (και έχει δεσμευθεί ότι θα τον καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ), δεδομένου όπως επανέλαβε ότι το νομοθέτημα είχε έκτακτο χαρακτήρα και στόχευε στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης συμφόρησης που επικρατούσε στις ελληνικές φυλακές.

«Θα σας φανεί περίεργο αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως», υποστήριξε και αντέτεινε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή, ώστε να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο.

«Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα», εκτίμησε ο κ. Παρασκευόπουλος και σημείωσε ότι «χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές , πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση». «Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία . Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο πρώην υπουργός.

«Άρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο», επέμεινε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια της εκπομπής στο Κανάλι της Βουλής, με τον κ. Παρασκευόπουλο να απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ασφαλώς. Βεβαίως δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

protagon.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου