Ειδήσεις

Δεν λειτούργησαν χθες τα σχολεία στα νησιά – Λόγω των εκλογών για ανάδειξη υπηρεσιακών συμβουλιώνν

Δεν λειτούργησαν χθες τα σχολεία της Ρόδου και των υπολοίπων   νησιών του νομού εξαιτίας των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.
«Τα σχολεία δεν λειτούργησαν. Αυτό γίνεται πάντα για να διευκολυνθούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και  να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων τους. Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από τους διευθυντές των σχολείων τους και έτσι δεν δημιουργήθηκε θέμα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Σε ερώτηση αν υπήρξαν σχολεία στα οποία έγιναν καταλήψεις ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε πως δεν έγιναν  κινητοποιήσεις  από τους μαθητές.
Να σημειωθεί πως εντολή να μεριμνήσουν για την κανονική λειτουργία των σχολείων έλαβαν οι εισαγγελείς της χώρας, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη την Τρίτη 4 Νοεμβρίου. Η ανώτατη λειτουργός ζήτησε να αποτραπεί η απώλεια ωρών, ενώ υπενθύμισε παλαιότερη οδηγία για αυτόφωρη σύλληψη όσων προκαλούν καταστροφές στα σχολεία.
Ταυτόχρονα σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Παιδείας απέναντι στους καταληψίες μαθητές απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση ότι οι διδακτικές ώρες που χάνονται θα αναπληρωθούν με «κόψιμο» εκδρομών και μαθήματα κατά τις εορτές και τα Σάββατα.
«Δεν έχουμε καταλήψεις σε  σχολεία της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών, που είναι υπό την ευθύνη μας. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει θέμα αν και τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας είναι εξαιρετικά οξυμένα. Πρώτοι εμείς διαμαρτυρηθήκαμε και ζητήσαμε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για το νέο λύκειο και ειδικά οι διαδικασίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητάμε να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων άμεσα. Να μην μετρήσει με τον τρόπο που επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας  η βαθμολογία της Α’ Β’ και Γ’ τάξης  Λυκείου  (ως πέμπτος βαθμός) στις Πανελλαδικές. Να υπάρξει αποδέσμευση του Λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Έτσι όπως έχει γίνει το σύστημα δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλα τα παιδιά. Η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει », δήλωσε ο πρόεδρος της Α’  ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και διευθυντής του 3ου Λυκείου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Σε ερώτηση αν ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος απάντησε στο αίτημά του για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε:
«Δεν δόθηκε απάντηση από τον υπουργό Παιδείας  στο αίτημα που κατέθεσα. Παρέμβαση για το θέμα αυτό έγινε και στη Βουλή. Πέρασαν δυο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους  και υπάρχουν προβλήματα. Εκπαιδευτικοί μεταφέρονται σε σχολικές μονάδες και κάνουν πολλές υπερωρίες.  Παράνομο είναι το γεγονός ότι  η διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων δεν γίνεται όσες ώρες πρέπει. Παραβιάζεται δηλαδή το  ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα».
Ο κ. Βασίλης Καραγιάννης αναφέρθηκε και στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων  στα υπηρεσιακά συμβούλια.
«Διεξάγονται σήμερα οι εκλογές για τα την ανάδειξη των μελών στο ΠΥΣΔΕ το ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ. Η προσέλευση των εκπαιδευτικών είναι ικανοποιητική. Εκτός της μεγάλης σημασίας των συμβουλίων υπάρχει  και ένα σημαντικό πολιτικό νόημα στις εκλογές. Να μην ξεχνάμε τη γενικότερη πολιτική κατάσταση που  έχει συγκεκριμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Εμείς περιμένουμε να  καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική. Έτσι θα αλλάξουμε σελίδα και θα διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Α’  ΕΛΜΕ κ. Α Μαρίνος.
«Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά. Οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι  σημαντικές για τους εκπαιδευτικούς. Η προσέλευση ήταν  ικανοποιητική», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Μαρίνος.
Στις εκλογές για το  ΠΥΣΔΕ και το ΑΠΥΣΔΕ   μετείχαν οι παρατάξεις  ΔΑΚΕ ,  Αριστερή Ενωτική Κίνηση Καθηγητών , ΠΕΚ ( ΠΑΣΟΚ) και η ΕΣΑΚ .  Στις εκλογές για   το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο οι παρατάξεις έφθασαν τις  20.
«Διεξάγονται σήμερα οι  εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών στα υπηρεσιακά  συμβούλια. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτά είναι μια κατάκτηση του κλάδου. Οι εκπρόσωποι είναι μειοψηφία. Μπορεί να ελέγχουν αλλά οι  αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία που ορίζεται από τη διοίκηση», δήλωσε ο  πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ Γκοτζιαμάνης.
Στις εκλογές για το ΠΥΣΠΕ και το ΑΠΥΣΠΕ μετείχαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΙ, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών,  ΕΡΑ και το ΠΑΜΕ.  Στις εκλογές για το ΚΥΣΠΕ μετείχαν 18  παρατάξεις.
Τα αποτελέσματα των εκλογών επρόκειτο να ανακοινωθούν πολύ αργά χθες το βράδυ.
Σε ερώτηση  για τις αλλαγές που δρομολογεί για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο κ. Γιώργος   Γκοτζιαμάνης δήλωσε:
«Δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για όσα έχουν προταθεί. Εμείς ζητήσαμε να μην πραγματοποιηθεί σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου  Παιδείας. Η συνεδρίαση αυτή εκτιμούμε πως είναι άκαιρη. Η όποια αλλαγή θα πρέπει να  δρομολογηθεί αφού ερωτηθεί η ΔΟΕ».
Η αποχώρηση του  κ.  Χ. Κόκκινου από τη συνεδρίαση  του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και εκπρόσωπός της – τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη χθεσινή  συνεδρίαση του ΕΣΥΠ(αφού μεταξύ άλλων έθεσε και το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών στο Νότιο Αιγαίο) δηλώνοντας τα εξής:
«Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει αποδείξει ότι σέβεται τον ουσιαστικό διάλογο, έχει θέσεις και προτάσεις, που τις αναγνωρίζουν ως ενδιαφέρουσες και σοβαρές  οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας τις ελάχιστες φορές που συναντώνται μαζί της, αλλά δυστυχώς δεν τις εφαρμόζουν και οι πολιτικές που ακολουθούν δημιουργούν αδιέξοδα για τη δημόσια εκπαίδευση. Έχουμε αποδείξει ότι και πολιτικό και συνδικαλιστικό πολιτισμό διαθέτουμε και ότι επιδιώκουμε να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τη βούληση να λυθούν, αλλά αντίθετα τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται. Σεβόμαστε τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή του ΕΣΥΠ, όμως, για τους λόγους που αναλυτικά παραθέτω και επιδιώκοντας να ταράξουμε τα «λιμνάζοντα νερά» και να ξυπνήσει από το λήθαργό της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

ΑΠΟΧΩΡΩ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.
Συγκεκριμένα:
1. Ο Υπουργός κ. Λοβέρδος δεν κάλεσε σε διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα («αξιολόγηση – χειραγώγηση», αδιοριστία εκπαιδευτικών, κενά στα σχολεία, υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, κλπ.) που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας και παρά το γεγονός ότι είχε προσδιοριστεί η Δευτέρα 3/11/2014 ως ημερομηνία συνάντησης Δ.Ο.Ε.  και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
2. Ζητήσαμε – μόλις μας έγινε γνωστή η ημερομηνία συνεδρίασης του ΕΣΥΠ – να αλλάξει διότι σήμερα 5/11/2014 είναι η ημέρα που πραγματοποιούνται οι εκλογές των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δυστυχώς δεν έγινε σεβαστό και ούτε κατανοητό το γεγονός ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί  περιφρουρούν και συμμετέχουν στις συλλογικές – δημοκρατικές τους διαδικασίες και ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης έχει την ευθύνη των εκλογών!
3. Θεωρούμε το διάλογο προσχηματικό και την εισήγηση που δόθηκε στα μέλη του ΕΣΥΠ μια ανερμάτιστη έκθεση ιδεών. Καμία κουβέντα για την «ταμπακιέρα». Καμία πρόταση για λύση των υπαρχόντων προβλημάτων. Την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης αποσαρθρώνει το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζει επιστημονικά και εξαθλιώνει οικονομικά τον έλληνα εκπαιδευτικό. Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και οι μαθητές αναζητούν τον δάσκαλό τους ενώ ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους! Ήρθα πριν λίγα λεπτά από τη Δωδεκάνησο στην οποία κ.Υπουργέ, περιοδεύσατε κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς     (11 κ΄ 12 Σεπτεμβρίου 2014)…Διαπιστώσατε ο ίδιος τα μεγάλα προβλήματα και τα πολλά εκπαιδευτικά κενά. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά παραμένουν. Καμιά δέσμευσή σας δεν υλοποιήθηκε, λύσεις δεν δόθηκαν.
Φτάνει ο εμπαιγμός.
κ. Υπουργέ, μέλη του ΕΣΥΠ
Η κοινωνία μας και ο εκπαιδευτικός κόσμος ζητά να επενδύσετε στην εκπαίδευση, να δώσετε λύσεις και όχι να κρύβετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Συλλαλητήριο μαθητών
Γυμνασίων & Λυκείων
στην Κω
 – “Καταστρέφουν
τα όνειρά μας…”
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα εξετάσεων στις λυκειακές τάξεις, ζητώντας την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, χαρακτηρίζοντάς  το άδικο και σκόπιμο.
Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η διδακτέα ύλη δεν καλύπτεται, και ότι πολλά από τα θέματα που δηλώνονται  και μπαίνουν στην τράπεζα, δεν τα έχουν εμπεδώσει, καθώς αρκετά από τα κεφάλαια τα διδάσκονται σε περιορισμένο χρόνο, λόγο του όγκου της ύλης που πρέπει να καλυφθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου