Η περίπτωση της Τσαμπίκας Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, νέας αντιδημάρχου Επιχειρησιακής Λειτουργίας & Καθημερινότητας του Πολίτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα και τον κλάδο της φιλοξενίας, όπου διένυσε μία μακρά και επιτυχημένη πορεία, συμμετείχε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη και ανέλαβε μία ιδιαίτερα νευραλγική θέση.
Χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, σήκωσε τα μανίκια ξεκίνησε τις επαφές στις δημοτικές ενότητες και με τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών και ήδη έχει χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που τη διακρίνει.
Σε συνέντευξη της προς τη «δημοκρατική», μιλά για τους επόμενους στόχους της και τονίζει ότι χρειάζεται σκληρή προσπάθεια απ’ όλους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Υπάρχουν φλέγοντα θέματα τα οποία έχουν μείνει πίσω στα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να δρομολογηθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Κιαχαγιά-Μαγιόγλου στη «δ»:
• Κυρία Κιαχαγιά από την πρώτη μέρα της ανάληψης τον καθηκόντων σας ξεκινήσατε τις επαφές στις δημοτικές ενότητες και είχατε συναντήσεις συνεργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ποια είναι η εικόνα που σχηματίσατε για τον τομέα ευθύνης σας και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας, όπου κατά γενική ομολογία υστερούσε σημαντικά το νησί;
Είναι γεγονός πως μια σειρά ενεργειών, έχει μπει σε πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσω να διαμορφώσω μια όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο της Ρόδου και στον τομέα της καθημερινότητας, τον οποίο και μου ανέθεσε ο Δήμαρχος. Όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε Δημοτική Ενότητα απαιτεί την δική της μοναδική διαχείριση, ανάλογη των αναγκών της. Αλλά και ο όρος καθημερινότητα από μόνος του περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων. Είναι λοιπόν σαφές ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Αν μιλήσουμε για παράδειγμα για τον τομέα καθαριότητας, ο οποίος αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, αυτή τη στιγμή, εργάζομαι σε τρια επίπεδα:
1) Ενημέρωση, από τις υπηρεσίες των Δημοτικών Ενοτήτων ή των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι ανάγκες τους. Είναι κατανοητό ότι οι υπηρεσίες που χρειάζεται να προσφερθούν στην Δημοτική Ενότητα Ρόδου είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου π.χ.
2) Έλεγχος – Ακριβής καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και του εξοπλισμού που υπάρχει ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι με λύπη διαπίστωσα πως μετά την συνένωση των δήμων, δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένος έλεγχος και καταγραφή του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οχήματα παρατημένα λόγω κάποιας ζημιάς που υπέστησαν και για άγνωστους λόγους δεν έχει προχωρήσει η επισκευή τους.
3) Επιτόπιες επισκέψεις στις γειτονιές, αλλά και στα σημεία που υποδεικνύονται από τους πολίτες, ώστε να γίνει σαφές μέχρι ποιού σημείου απαιτείται η ενίσχυση των προσπαθειών της υπηρεσίας μας, ή αν ο πολίτης είναι αυτός που πρέπει να ενημερώσουμε για την ορθή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ό,τι είναι νωρίς για διαπιστώσεις. Υπάρχουν φλέγοντα θέματα τα οποία έχουν μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να δρομολογηθούν.
Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να σχεδιάσει και να βάλει τους στόχους, οι Υπηρεσιακοί παράγοντες να εφαρμόσουν και οι Πολίτες να συνεργαστουν. Έτσι όλοι μαζί θα λειτουργήσουμε, σαν αλυσίδα, προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα είναι αμφίδρομα.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα είναι αμφίδρομα.
• Προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στο νευραλγικό κλάδο του τουρισμού. Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή στο νέο σας ρόλο και στα νέα σας καθήκοντα;
Το γεγονός ότι έχω εργασθεί επί σειράν ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα απαιτητικό κλάδο που παρέχει υπηρεσίες, σε μια επιχείρηση που τα στάνταρτς είναι πολύ υψηλά, και η απόδοση αξιολογείται, έμαθα να προσπαθώ σκληρά, πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα νέα μου καθήκοντα αφορούν και πάλι στην παροχή υπηρεσιών και αυτό διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό στο να αντιληφθώ τις απαιτήσεις του ρόλου μου. Αυτή τη φορά σε πιο ευρύ φάσμα. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που υπάρχει η εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, η όρεξη, το κέφι και η αίσθηση της ευθύνης, η γρήγορη προσαρμογή είναι μονόδρομος.
Ομολογώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα μια και πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα που μας παρέχονται. Έχουμε βεβαίως να αντιμετωπίσουμε πρακτικές του παρελθόντος που δημιούργησαν μια διαφορετική αντίληψη από αυτή που εμείς, ως Νέα Δημοτική Αρχή, έχουμε οραματιστεί.

• Είστε η μοναδική γυναίκα στο σχήμα της δημοτικής αρχής. Γενικότερα είναι αισθητή η απουσία γυναικών σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Πώς σχολιάζετε την απουσία αυτή των γυναικών από τα δημοτικά έδρανα; Όντας η μόνη γυναίκα σε θέση ευθύνης, αισθάνεστε μεγαλύτερο το βάρος;
Για την ακρίβεια μόνο δυο γυναίκες έχουμε εκλεγεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, η μη εκλογή γυναικών, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μεταφράζεται ως μη αποδοχή τους από το εκλογικό σώμα. Στην κάλπη δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Το ίδιο βάρος ευθύνης θα αισθανόμουν, όσες γυναίκες κι αν συμμετείχαν στη Νέα Δημοτική Αρχή. Και αυτό έχει να κάνει με τις προσδοκίες που έχουν από εμένα όλοι αυτοί οι πολίτες που με επέλεξαν ανάμεσα σε τόσα αξιόλογα πρόσωπα που ήταν συνυποψήφιοι και συνυποψήφιες μου. Έχω λοιπόν υποχρέωση να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους.
• Είστε στενή συνεργάτιδα του δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη εδώ και χρόνια. Ήταν αυτός ο λόγος που σας έκανε να αποφασίσετε να μοιραστείτε μαζί του το όραμά του για τη Ρόδο και να συμμετέχετε στις εκλογές;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, υπήρχα ενεργή πολίτης. Από τα παιδικά μου χρόνια ακολουθούσα κοινωνικές δράσεις, έχω ασχοληθεί με τα κοινά και στο παρελθόν. Εννοείται πως για την αποδοχή της πρότασης του κυρίου Καμπουράκη καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι υπήρξα συνεργάτιδά του επί σειράν ετών. Γνωρίζοντας λοιπόν πολύ καλά τον τρόπο σκέψης του, την δημιουργικότητα, τις γνώσεις, τις ικανότητές του αλλά και το όραμα του για το νησί, θεώρησα επιτακτική ανάγκη για τον τόπο μας, να τον ακολουθήσω σε αυτό το ταξίδι.
• Η μεγάλη νίκη της παράταξής σας στις εκλογές φανερώνει αν μη τι άλλο τη μεγάλη αποδοχή αλλά και τις προσδοκίες του ροδιακού λαού. Πιστεύετε ότι στο τέλος της τετραετίας, αυτές οι προσδοκίες θα δικαιωθούν;
Η μεγάλη αυτή νίκη, μας γεμίζει ευθύνη. Οι πολίτες έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας. Ένα μήνυμα που δηλώνει ότι δεν έχουν πρόθεση να διαπραγματευτούν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Οφείλουμε να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσουν. Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε ανάγκη την στήριξη και την συμμετοχή όλων. Αν όλοι μαζί κάνουμε αυτό που πρέπει τότε σίγουρα, στο τέλος της τετραετίας θα δικαιωθούμε όλοι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ