Ειδήσεις

Ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις ακυρώσεις πτήσεων της Ryanair και τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό

Με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνική τουριστική κίνηση και στη συνδεσιμότητα μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, οι συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων αλλά και η κατάργηση δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.

Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, η εν λόγω αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την ακύρωση 2.100 πτήσεων εντός Ε.Ε. με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ έχει αναγγείλει νέες ματαιώσεις στο διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2018 για επιπλέον 18.000 πτήσεις, μεταξύ των οποίων και αρκετές συνδέσεις μεγάλων ελληνικών πόλεων με το εξωτερικό. Παράλληλα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πολιτική ακυρώσεων και αποζημιώσεων των επιβατών που ακολουθεί η Ryanair, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επιβατών, όπως αυτά απορρέουν από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

«Την περασμένη εβδομάδα η αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε την ακύρωση 2.100 πτήσεων εντός ΕΕ με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου, εξαιτίας κυρίως προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις άδειες των κυβερνητών και της προσδοκώμενης ζήτησης της εταιρείας για τα δρομολόγια αυτά. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο η Ryanair εξέδωσε νέες ματαιώσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2018, που αφορούν επιπλέον 18.000 πτήσεις, δηλαδή περίπου μία πτήση την ημέρα σε κάθε αεροδρόμιο για ένα διάστημα 5 μηνών.

Οι ακυρώσεις αυτές έχουν επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από την εταιρεία για την τύχη των πτήσεων τους, ενώ όσοι επιχείρησαν να αναζητήσουν άλλες πτήσεις της Ryanair στο διάστημα αυτό (Νοέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018) διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πτήση.

Δεδομένου ότι μεταξύ των πτήσεων που καταργήθηκαν είναι και αρκετές συνδέσεις στην Ελλάδα, όπως Χανιά – Αθήνα, Χανιά – Πάφος, Χανιά – Θεσσαλονίκη, Αμβούργο – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Μπρατισλάβα, Θεσσαλονίκη – Παρίσι και Θεσσαλονίκη -Βαρσοβία, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιος είναι ο αντίκτυπος που εκτιμά ότι θα έχουν οι εν λόγω ακυρώσεις στην τουριστική κίνηση ελληνικών προορισμών όπως τα Χανιά και η Θεσσαλονίκη;

Παρακολουθεί την πολιτική ακυρώσεων και αποζημιώσεων των επιβατών που ακολουθεί η Ryanair, ώστε να συμβαδίζει με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών, όπως αυτή απορρέει από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον Κανονισμό 261/2004/ΕΚ για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών;».

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου