Ειδήσεις

Επιμένουν οι φαρμακοποιοί να μην ανοίξει το επάγγελμα

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης ώστε, αν όχι το σύνολο, έστω το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων να παραμείνει στα “χέρια” των αδειούχων φαρμακοποιών βρίσκεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, η οποία θα επιτρέπει το άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς να είναι- σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- ζήτημα λίγων μόλις ημερών, ο κλάδος προετοιμάζεται για γενικευμένες αντιδράσεις προκειμένου να μην περάσει το μέτρο- πρόταση του ΟΟΣΑ.

Χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι επόμενες κινήσεις για να εμποδιστεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε από κοινού συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, ενώ οι φαρμακοποιοί θα περιμένουν το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα, τα οποία και θα “ξεκλειδώσουν” το πρώτο μέρος της δόσης των 3 δισ. που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τον Αύγουστο. Όπως ορίζει το τρίτο μνημόνιο εξάλλου, η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, δεν θα αποτελούν πλέον προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού και της διάθεσης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Και ενώ αρχικά με την ψήφιση του μνημονίου προβλεπόταν άμεση νομοθέτηση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, ο κλάδος είχε πάρει μια μικρή παράταση χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι φαρμακοποιοί, ως αντιστάθμισμα, αναμένεται να επαναφέρουν την πρότασή τους για το λεγόμενο “γερμανικό μοντέλο”, δηλαδή να κρατήσουν το πλειοψηφικό ποσοστό της ιδιοκτησίας και μόνο το 49% των φαρμακείων να επιτρέπεται να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο. Αν και η θέση τους δεν φαίνεται, όπως λέει το ρεπορτάζ, να γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Σύλλογος επιμένει στο μοντέλο αυτό, προειδοποιώντας πως η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού “στρώνει το δρόμο” σε καρτέλ και τοπικά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κερδίσουν μερίδια στην αγορά φαρμάκου, δημιουργώντας αλυσίδες και αφανίζοντας τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς.
Μετά όμως τις παρεμβάσεις στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να δεχθούν ένα ακόμη “χτύπημα”, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και την απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγραφούμενων φαρμάκων (η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία δύο χρόνια), ώστε αυτή τελικά να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.

Τι ισχύει στην Ευρώπη
“Μοιρασμένη” είναι η κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ιδιοκτησίας των φαρμακείων. Σε Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία Πολωνία και Πορτογαλία, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού. Αντίθετα σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία και Εσθονία, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει φαρμακείο, χωρίς περιορισμό. Στις υπόλοιπες χώρες, μόνο φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί φαρμακοποιών μπορούν να λειτουργούν φαρμακείο.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου